of 65101 LinkedIn

Amsterdamse achterstandsleerlingen geplaatst in Zeeland

Een idee van inwoners uit het dorpje Kats in Zeeland om hun basisschool te redden lijkt door te gaan. Het plan om Amsterdamse schoolkinderen met een achterstand die op een Zeeuwse school worden geplaatst  is enthousiast ontvangen.

Een bijzondere oplossing om de sluiting van een basisschool in een krimpgebied te voorkomen: schoolkinderen uit Amsterdam op je school zien te krijgen. Inwoners van het Zeeuwse dorpje Kats (440 inwoners) bedachten het onorthodoxe plan. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is erg enthousiast.

Genoeg leerlingen

Het lijkt een ideale overeenkomst. Kinderen uit Amsterdam die om wat voor reden vastgelopen zijn in een kleine klas op het Zeeuwse platteland plaatsen. Daar tegenover staat dat de Prinses Margrietschool in Kats profiteert van de onderwijsexpertise van de hoofdstad en, niet onbelangrijk, genoeg leerlingen houdt om te blijven bestaan.

 

Vergevorderd plan

Volgens de woordvoerster van wethouder Asscher blijft het niet bij een idee. ‘Het uitwerken van het plan is al redelijk vergevorderd. In september, oktober zou het plan al helemaal klaar moeten zijn.’ Hoewel de details van het project nog niet bekend zijn, komen Amsterdamse kinderen in aanmerking die bijvoorbeeld door de thuissituatie niet optimaal kunnen leren. Opvang bij een Zeeuws gastgezin is een serieuze mogelijkheid. ‘Het project is op verschillende niveaus erg interessant,’ zegt de woordvoerder, ‘ook het idee om als grote stad met het platteland samen te werken opent nieuwe perspectieven.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jard Invest (Kernouder HAVOplus www.havoplus.nl) op
Op het eerste gezicht lijkt het een geweldig plan. Echter wij hoorden nogal wat kritiek in onze omgeving:
- Is dit plan gemaakt met ouders en leerlingen in Amsterdam?
- Is er sprake van vrije wil?
- Wordt er gelet op het geestelijk welbevinden van deze Amsterdamse kinderen?
Hoe wordt voorkomen dat deze kinderen worden gestigmatiseerd?

met vriendelijke groet,
Jard
Door Bert (medewerker milieuzaken) op
Is Asscher nog wel van deze wereld? Je kwetsbare kind naar een onbekend gastgezin sturen zo'n 150 kilometer verderop. En dat alleen om een school in een klein dorpje open te houden. Volslagen onzinnig. Los het leerprobleem lokaal op.
Door Ra op
doe me een lol en flikker op met die eeuwige Lodewijk Asscher, wil je?
graag.