of 65101 LinkedIn

Amsterdam wil gezondheid homo's verbeteren

Raadslid Fenna Ulichki wil dat wethouder Eric van den Burg gaat kijken hoe gezondheid van homo's verbeterd kan worden.

Amsterdam moet gezondheidsproblemen van homo's en lesbiënnes voortvarend aanpakken. Dat vindt een meerderheid van de Amsterdamse raad nadat uit onderzoek van Movisie was gebleken dat homo's vaker gezondheidsproblemen hebben dan hetero's. Een motie van GroenLinks werd gesteund door de PvdA en de VVD.

Stoormissen
Homo-mannen en lesbische vrouwen en bi-seksuelen lopen meer risico op psychische problemen en een slechtere gezondheid dan hetero’s. Ze hebben onder andere meer last van angst- en stemmingsstoornissen, zijn vaker suïcidaal, lopen meer risico op seksueel overdraagbare ziekten, en leven ongezonder. Eén van de oorzaken lijkt te zijn dat zij vaker te kampen hebben met stress door discriminatie, pesterijen en geweld. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Movisie.

Veiligheid
Hoewel het niet een totale verrassing was, is raadslid Fenna Ulichki van GroenLinks toch geschrokken van de uitkomsten. 'We wisten eigenlijk wel dat er iets aan de hand was, maar deze resultaten hebben er voor gezorgd dat we het echt tijd vinden om het op te pakken. Als het over homo's gaat, gaat het vaak over thema's als bestrijden van geweld, weggepeste stellen en hate-crimes. Over veiligheid dus', legt ze uit. GroenLinks vindt het nu tijd dat er ook naar gezondheidszorg wordt gekeken.

Zorgverzekeraars
'Wij willen dat de wethouder in kaart brengt wat de specifieke zorgvraag is, waar de problemen liggen en wat het aanbod aan zorg is', aldus Ulichki. Ook wil ze dat wethouder Eric van den Burg van zorg in gesprek gaat met zorgverzekeraars en partners om tot afspraken te komen.

Niet aansluiten
GroenLinks is niet direct uit op specifiek gezondheidsbeleid voor homo's. Ook de wethouder heeft al aangegeven dat dit niet zijn voorkeur heeft. Volgens hem moet iedereen binnen de reguliere zorg geholpen kunnen worden. 'Dat is een mooi streven', aldus Ulichki, 'maar er is toch een probleem. Blijkbaar sluit de reguliere zorg en de buddyzorg niet goed aan bij deze groep mensen'. Ze verwacht dat in het voorjaar meer bekend wordt over hoe de wethouder dit probleem denkt aan te pakken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bond (Adviseur) op
Dus eerst wil je gelijk behandeld worden en dan weer een bijzondere positie? Iedereen die met ziekte kampt moet een goede medische aandacht krijgen, punt uit.
Door Rik op
'Eigen verantwoordelijkheid voor je gezondheid' is blijkbaar niet woonachtig in Amsterdam want anders had die in dit onderzoek toch wel naar boven moeten komen...
Door Jakov op
En ook allochtonen, grachtengordelbewoners, die van de pijp, Friezen en Limburgers, SGP'ers, Leienaren, kortom alles wat vreemd is en te veel vreet, vrijt en denkt dat hij/zij bijzonder is.

Wat een gekles allemaal.
Door R. Bruynesteyn (adviseur) op
"Voortvarend aanpakken", maar "geen specifiek gezondheidsbeleid voor homo's: dit klinkt als "gedisciplineerd op zijn beloop laten".

Ik stel voor dat ze dit beleid daarna, bij gebleken succes, uitrollen naar andere risicogroepen, zoals bejaarden, rokers, werklozen, skiers en vrouwen.