of 64740 LinkedIn

Amsterdam vangt asielzoekers en statushouders op

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
2 reacties

Amsterdam gaat de komende drie weken maximaal 300 hoofdzakelijk Afghaanse asielzoekers en statushouders opvangen in het Marine Etablissement op Kattenburg. Dat heeft de betrokken wethouder Rutger Groot Wassink bekendgemaakt tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De groep, vooral Afghanen maar mogelijk ook mensen met een andere nationaliteit, arriveren nog deze woensdagmiddag. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) is dringend op zoek naar nog meer locaties.

Vol

Amsterdam geeft daarmee gehoor aan een oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor aanvullende noodopvanglocaties. Alle reguliere locaties en ook de noodopvang in Goes zitten vol. 'Het college vindt het vanzelfsprekend om te helpen. Vanzelfsprekend heten we deze mensen welkom en hopen dat het COA snel een vaste plek vindt waar ze tot rust kunnen komen', zei Groot Wassink.

 

Heumensoord

Op het marineterrein zijn onlangs ook al tijdelijk honderden Afghaanse vluchtelingen opgevangen, toen maar voor enkele dagen. Zij werden daarna overgeplaatst naar een nieuw noodopvangkamp in Heumensoord bij Nijmegen. Dat zit momenteel ook vol.

 

Grote druk

Staatssecretaris Broekers-Knol is dringend op zoek naar nieuwe locaties om asielzoekers op te vangen die niet meer terechtkunnen in reguliere asielzoekerscentra. Ook de noodopvang in Goes zit vol. De druk is zo groot dat zelfs de centrale opvang in Ter Apel, waar alle asielzoekers zich moeten aanmelden, in de nacht van dinsdag op woensdag overvol zat. Sommige asielzoekers hadden geen slaapplek en moesten de nacht doorbrengen op stoelen, bevestigen ingewijden naar aanleiding van een bericht van Nieuwsuur.

 

Harskamp

Legerplaats Harskamp blijft tot 1 november in gebruik als opvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen. Woensdag komen medewerkers van de Nederlandse ambassade in Afghanistan met hun gezinnen vanuit de opvang in Zoutkamp naar het Veluwse defensieterrein. Het gaat om 550 mensen. Er is ruimte voor maximaal 750 mensen.

 

Overvallen voelen

Dat schrijft burgemeester René Verhulst van Ede woensdagmiddag in een brief aan de inwoners van het dorpje Harskamp. Verhulst stuurde woensdagmorgen ook al een brief aan Harskamp, waarin hij meldde dat Ede dinsdag hoorde dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de noodopvang Harskamp langer open wilde houden. 'Duidelijk is dat de inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen', aldus de burgemeester. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dat schiet al lekker op als er 25.000 of meer moeten worden gehuisvest. In verhouding met de rest van Nederland komen we dan niet verder dan ca. 6500. Maar hoeveel Afghanen moeten er nu eigenlijk worden ondergebracht? Dat moet inmiddels toch wel eens bekend zijn?
Door Is echt zo op
300 Plaatsen!

Dat is genoeg voor.... anderhalve dag gratishuizentoerisme.