Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam treft maatregelen voor veiligheid vrouwen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema treft maatregelen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de hoofdstad te verbeteren. Dit is nodig omdat zij volgens recente signalen steeds vaker te maken krijgen met seksuele intimidatie of geweld.

04 februari 2020
intimidatie-straatintimidatie-shutterstoci.jpg

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema treft maatregelen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de hoofdstad te verbeteren. Dit is nodig omdat zij volgens recente signalen steeds vaker te maken krijgen met seksuele intimidatie of geweld.

Niet alleen

De gemeente begint onder meer de campagne 'Jij staat niet alleen', die zich richt op meisjes en vrouwen die hiermee te maken hebben. Ze krijgen daarbij steun van 'positieve rolmodellen', sterke vrouwen die ze bijstaan.

Alarmerend

Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de vrouwen in Amsterdam wel eens wordt lastiggevallen op straat. In de leeftijd 15-34 jaar is dit percentage 81 procent. Ook online hebben meisjes en vrouwen veelvuldig te maken met seksuele intimidatie. Voor een beperkte groep is de situatie echt alarmerend en bijna uitzichtloos, omdat ze in een negatieve spiraal zitten van misbruik en geweld, schrijft de burgemeester.

Online

De gemeente roept ook personeel van hotels, restaurants en nachtclubs op als ze zaken als misbruik en intimidatie zien, dat te melden. Halsema gaat met de horecabranche in gesprek om hierover afspraken te maken, eerst op vrijwillige basis maar de burgemeester kijkt ook of ze bedrijven kan dwingen dit te doen. Samen met de politie en het Openbaar Ministerie is de gemeente verder een project begonnen om intimidatie online aan te pakken.

Aanpak op maat

Voor jonge vrouwen met complexe problemen die herhaaldelijk slachtoffer zijn van seksueel geweld komt een speciale aanpak op maat. Daarbij worden onder meer de onderlinge netwerken van meisjes in beeld gebracht, evenals de jongens en mannen die zich daaromheen bevinden. Ook zet het stadsbestuur zich in om te zorgen voor woonruimte voor deze kwetsbare groep jonge vrouwen.

Volgens Halsema mijden veel meisjes die in de problemen zitten hulp. Het is daardoor onduidelijk wat er zich precies afspeelt. De komende tijd wordt daarom in samenwerking met de Rapporteur Mensenhandel nader onderzoek gedaan om de deze groep beter in beeld te krijgen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Je kan je natuurlijk ook eens gaan afvragen of de problemen wel bij vrouwen liggen en of die problemen niet door vrouwen worden veroorzaakt. Het is tegenwoordig vrouw voor en vrouw na, de man is uit het vizier en kan tegenwoordig niet eens op een fatsoenlijke manier contact maken.
Advertentie