of 59185 LinkedIn

Amsterdam stopt met vergoeden koranlessen

De scholierenvergoeding, een subsidieregeling voor kinderen van minima, is niet bedoeld voor godsdienstles. Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de gemeente Amsterdam deze lessen dan ook niet meer vergoeden.

De scholierenvergoeding, een subsidieregeling voor kinderen van minima, is niet bedoeld voor godsdienstles. Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de gemeente Amsterdam deze lessen dan ook niet meer vergoeden.

2500 declaraties
Dat heeft wethouder Arjan Vliegenthart (SP) laten weten in een brief die hij woensdag 3 mei naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Uit onderzoek van De Volkskrant bleek dat Amsterdam in 2015 een bedrag van 312 duizend euro aan bonnetjes van islamonderwijs voor armlastige Amsterdammers had betaald. Het gaat om 2500 declaraties met een gemiddeld bedrag per declaratie van 125 euro. Het totale budget dat de hoofdstad spendeert aan scholierenvergoedingen bedraagt  11 miljoen euro per jaar.

Kerk en staat
Verschillende partijen in de Amsterdamse raad vonden dat de subsidie, die bedoeld is voor sport en sociaal-culturele activiteiten van kinderen, niet gebruikt mag worden voor godsdienstlessen. Een meerderheid van de raad meende dat dat in strijd is met de scheiding tussen kerk en staat.

Niet mee eens
Wethouder Vliegenthart voert de wens van de raad nu uit, al maakt hij er geen geheim van het hier zelf niet mee eens te zijn. ‘Gaan wij nu als gemeente bepalen dat godsdienstles niet bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind en balletles wel?’, zo vraagt hij zich af in de Volkskrant.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Beerenhout (Ambt.Bestuurscontacten/AWRV b.d.) op
Wat een on zi n. Tijdens de Sociale Vernieuwingstijhd is er door het NIZW ovv de IPSV (Bende van Schaefer) onderzoek gedaan naar de effecten van een religieuze opvoeding: q.e.d.: kinderen opgevoed met religieuze mores werden/worden veel minder vaak kleine of grote boeven. Het subsidiëren van godsdienstlessen in het (openbare) onderwijs is al vele vele jaren geleden afgeschaft: binnen het openbaar onderwijs moet voor godsdienstonderwijs door andere instellingen nog steeds gratis ruimte, schoon en verwarmd, beschikbaar gesteld worden. Juist door het subsidiëren daarvan (een uurtje per week b.v. ovv de ouders) kan dat onderwijs ahw gestuurd worden dmv de subsidievoorwaarden. Die stelden wij, de AWRV z.n. =Amsterdamse Ambtelijke Werkgroep voor de Religieuze Voorzieningen rond 1975 al op.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Gezien de reactie van Vliegenthart verdenk ik hem er van dat hij het beleid misschien wel tegen de zin van de beleidsambtenaren anders heeft laten beschrijven met als resultaat dat in de uitvoering werd besloten zoals bekend. Het gaat echter natuurlijk maar om een klein % van de totale pot. Dus kan hij geen bult vallen. Anderszins behoort minimabeleid m.i. afgeschaft te worden. Het is een vreemde eend in de bijt.We hebben bijzondere bijstand voor bijzondere situaties en wie daar niet aan voldoet is zelf of zijn situatie niet bijzonder. Minimabeleid is niet meer of minder dan discriminatief beleid. Dit allemaal nog os van de geloofskwestie die niet door ongelovigen bekostigd behoeft te worden.
Door Carla op
@p: als ouder zou ik het geven van verkeersles niet aan de school overlaten! Doe het liever zelf, weet ik zeker dat het doordringt bij mijn kinderen.
Zo ook met geven van godsdienstles.
Door Jan op
Scheiding van kerk en staat. Daar draait het om. Dus godsdienstonderwijs niet subsidiëren. Sterker nog: alle scholen met een godsdienstige grondslag zouden vervangen moeten worden door openbare scholen. En godsdienstles doe je maar in je vrije tijd en op kosten van jezelf of het kerkgenootschap.
Door Joost op
@p: ligt hier dan een staatsopdracht? Gaat het om een staatreligie? Werd er in Amsterdam dan het Nederlands Hervormd Islamisme onderwezen?
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Eindelijk valt het kwartje in Amsterdam. Nu de andere 387 gemeenten nog. Wie gaat dat in kaart brengen?
Door p op
@Joost. Ja, ja daarom geven we kinderen ook geen verkeersles. Ze zouden toch eens onder de auto komen...
Door Joost op
Ach Ellen, vertel jij ze onder andere in Berlijn, Stockholm, Keulen, Madrid, Brussel en Parijs over de fictieve aard van het moslimgevaar?
Door p op
Het fundamentele debat wordt hiermee jammer genoeg omzeilt, wat betekent dat nu 'meedoen' in de maatschappij en wat draagt daar dan aan bij?
Door Ellen op
Hebben ze toch lekker een statement gemaakt in Amsterdam. Weliswaar met het badwater ook minstens twee kinderen weggegooid, maar daar moet je niet over zeuren, elke vuistje tegen het fictieve moslimgevaar is meegenomen!
En dat het niet helpt, of zelfs averechts werkt, ach. Het gaat er maar om dat de kiezers tevreden zijn en je je plekje mag houden toch?

Wees eerlijk, welke sterke man luistert er nog naar advies of tegenspraak? Nou dan.