Toenemend geweld
Het initiatiefvoorstel dat ze hierover hebben ingediend komt voort naar aanleiding van het toenemende geweld op en langs de Amsterdamse sportvelden. Hoewel veel clubs al maatregelen hebben genomen om een veilig sportklimaat te kunnen bieden, hebben ze hulp nodig bij het halen van hun ambities, zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig. 'Clubondersteuning is daarom essentieel.'

Diversiteit
De partijen willen ook meer aandacht voor diversiteit bij clubs, omdat er volgens Van Dantzig nog een wereld valt te winnen als het gaat om acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Sporters in de voetbalwereld moeten in navolging van hockeyclubs al van jongs af aan gaan fluiten bij wedstrijden, stellen de indieners voor. Het medeverantwoordelijk maken voor het naleven van de spelregels heeft volgens hen een positieve invloed op de sfeer en cultuur van de vereniging.

Seksuele intimidatie
Verder willen de partijen dat het taboe op seksuele intimidatie bij sportverenigingen moet worden doorbroken. 'Door betere begeleiding en coaching van vertrouwenspersonen maar ook door het beter benutten van het straf -en tuchtrecht zodat slachtoffers van seksuele intimidatie of zedendelicten dit onbelemmerd kunnen aankaarten', zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Wangedrag
Alle voetbalvelden in Amsterdam zijn eigendom van de gemeente en worden door de sportclubs gehuurd. Volgens een woordvoerster van sportwethouder Eric van der Burg (VVD) is het nooit eerder voorgekomen dat de huur is opgezegd wegens wangedrag. De wethouder gaat het voorstel bestuderen en wil daarom nog niet inhoudelijk reageren. Ook de gemeenteraad moet zich er nog over buigen. (ANP)