of 63082 LinkedIn

Amsterdam luistert niet naar minister Kamp

Van minister Kamp mag het niet, maar wethouder Lodewijk Asscher gaat illegale mbo'ers toch aan een stageplaats helpen.
5 reacties

Mbo’ers die illegaal in Nederland zijn, kunnen voortaan stage lopen bij de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad heeft hierover woensdagavond een voorstel van GroenLinks aangenomen, liet die partij weten. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken waarschuwde de gemeente eerder op de dag juist nog dat dit niet mag.

Basale rechten

Illegale jongeren hebben het recht een opleiding te volgen, maar het kabinet ziet het lopen van een stage als werk. Daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig en illegalen kunnen die niet krijgen. Daardoor kunnen de leerlingen vaak geen diploma halen. Volgens GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki wordt zo ,,gemarchandeerd met basale rechten zoals toegang tot onderwijs’’.

Boete 

Kamp liet Amsterdam woensdagmiddag nog nadrukkelijk weten dat het wettelijk niet is toegestaan een tewerkstellingsvergunning af te geven voor stages van illegale minderjarigen. Zowel onderwijsinstelling als werkgever kan een boete krijgen bij overtreding. Die kan 8000 euro per geval bedragen. Volgend jaar wordt dat 12.000 euro.

Lodewijk Asscher 

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs, PvdA) pleitte er eerder dit jaar al voor dat jongeren zonder papieren gewoon stage moeten kunnen lopen. Ook de Tweede Kamer vroeg vorig jaar nog via een motie van het CDA dit mogelijk te maken. Kamp zei toen dat een stage voor illegale leerlingen in strijd is met het regeerakkoord. Maatschappelijk investeerder Start Foundation kwam vorig jaar met een speciaal fonds dat de boetes betaalt voor werkgevers en scholen die deze jongeren toch werkervaring laten opdoen: het Stoutfonds.

Premier Rutte
Premier Rutte vindt dat Amsterdam zich moet houden aan de wet en illegale mbo'ers dus geen stage mag laten lopen. Dat stelde premier Mark Rutte donderdag na afloop van de ministerraad. Hij noemde het besluit van de gemeenteraad ,,een slechte zaak''. Rutte stelde dat je niet kunt werken als je illegaal in Nederland bent. ,,En stages zijn werk.'' Volgens de premier kan het kabinet kan de wet niet terzijde schuiven. Hij meldde daarbij dat het kabinet niet voornemens is om de wet te gaan wijzigen.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Steeds meer bestuurders en ambtenaren winkelen naar behoefte en hoe het ze uitkomt in de wetten en regels van dit land. Begrijpen ze nu nog niet dat dit de democratie uitholt? Als er wetten onredelijk zijn dan moeten we ze aanpassen, dat kunnen we als volk zelf en dat proces verloopt via de Tweede Kamer.

Als het zo doorgaat dan vervallen we in anarchie. Maar we blijven wel afgeven op andere landen, zoals Suriname. Is het werkelijk anders hier?
Door chunk op
Illegale praktijken tegen de Pvda ook maar toestaan?
Door Jan op
"Stages zijn werk". Betekent dat dus dat een jaar stage lopen meetelt als gewerkt jaar voor een latere uitkering ? Volgens mij niet....
Betektn het dus dat anagezien je stage loopt, je recht hebt op gedeeltelijke terugstorting van het onderwijsgeld (je hebt namelijk geen onderwijs genoten, maar gewerkt)? Ook niet...

Blijkbaar wordt hier met twee maten gemeten.
Door Sandra van Rij (ex-ambtenaar Amsterdam) op
Goed, het echte probleem is dus de stagevergoeding. Om een stagevergoeding te mogen ontvangen is een vergunning nodig. Goed. Deze jongeren mogen gratis dus wel een stage lopen. Ik heb het vermoeden dat deze gedreven kids dat wel gratis willen doen. De ontvangende partij kan dan de stagevergoeding direct aan Staat der Nederlanden storten en zo heb je toch een win/win-situatie. Is het probleem zo opgelost? Wat doen jullie mannen toch ingewikkeld over de hoofden van kinderen. Al dat overlegcultuurtje van jullie, daar kan best op bespaard worden.
Door Pieter van der Amsten (Voorlichter) op
Kunnen we die Asscher niet op laten pakken? Als iemand bewust iets wederrechtelijks doet.