of 59281 LinkedIn

Amsterdam doet proef met woningregeling voor leraren

Amsterdam wil beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. Leraren krijgen voorrang bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen, maakte de gemeente bekend.
4 reacties

Amsterdam wil beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. Leraren krijgen voorrang bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen, maakte de gemeente bekend.

Actieplan tegen lerarentekort

De voorrangsregeling is een proef die deel uitmaakt van een actieplan om het lerarentekort aan te pakken. Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen vormen mensen uit de maatschappelijke dienstverlening de ,,ruggengraat van onze stad''. ,,Maar vaak zien we juist dat starters uit deze beroepsgroepen een te kleine portemonnee hebben om in de stad te wonen.''


Uitbreiden naar politie en (jeugd)zorg

De leraren die de regeling verzilveren, komen te wonen in gemengde complexen waar ook studenten, jongeren en statushouders zijn gehuisvest. In de toekomst wil Amsterdam de regeling uitbreiden naar starters die bij de politie, in de zorg of met de jeugd werken.


Aanvulling reiskostenvergoeding

De woningregeling is niet de eerste maatregel om de hoofdstad aantrekkelijker te maken voor leerkrachten. Zo stelde de gemeente aan het begin van dit schooljaar 700.000 euro beschikbaar om de reiskostenvergoeding aan te vullen van docenten die buiten de stad wonen.


Veel vacatures onvervuld

Amsterdam vreest dat veel vacatures in het onderwijs onvervuld blijven. Zo berekende de gemeente dat, als er geen actie wordt ondernomen, het tekort aan docenten in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs in de komende twee jaar oploopt tot respectievelijk 415 en 70. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Zou Amsterdam eigenlijk wel 100 woningen in de sociale sector bouwen?.
Door Sander op
Er zijn heel veel burgers die in heel benarde prive omstandigheden moeten leven en geen woning krijgen.
Een leraar kan een hypotheek krijgen.
De samelneving wordt er niet beter op.
Door Hidde op
Personeel van een wijkteam of gzz krijgen ook makkelijk een woning toegeschoven ...........zonder inschrijving of punten.
Door Norman Waalre op
Oplossingen voor het lerarentekort en de woningnood onder studenten zijn e-learning en "blended-learning". Door informatie meer via internetvideo's aan te bieden, kunnen studenten vaker bij hun ouders blijven wonen. Daardoor komt er meer woonruimte vrij voor anderen, en wordt openbaar vervoer ontlast. Bouw leegstaande kantoren om tot woonruimte voor jongeren.