Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam boos op energiebedrijven

Energiebedrijven lichten de gemeente Amsterdam niet in als ze bij mensen gas en licht afsluiten. Amsterdam is daar boos over.

24 december 2011

De gemeente Amsterdam is kwaad op 30 energiebedrijven die niets melden als ze bij huishoudens stroom en gas dreigen af te sluiten. Energiebedrijven moeten dit aangeven, zodat de gemeente nog kan proberen de huishoudens in de schuldhulpverlening te krijgen om afsluiting te voorkomen.

Onacceptabel

Wethouder Freek van Ossel (Armoede) noemt het ,,volstrekt onacceptabel dat er mensen worden afgesloten van gas en licht zonder dat wij ze kunnen helpen''. De gemeente gaat net zo lang op de deur kloppen bij de bedrijven tot ze de gegevens wel krijgt. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om jonge bedrijven. ,,De vijf à zes grote gevestigde bedrijven doen keurig mee.''

Actie 

De gemeente dreigt de 30 kleinere energieleveranciers ,,met naam en toenaam te noemen'' als ze na een paar weken nog steeds geen gegevens verstrekken. Volgens Ossel verzuimt het kabinet de bedrijven hiertoe te bewegen, en gaat hij daarom zelf over tot actie.

Crisis 

Netbeheerder Alliander telde tot en met het derde kwartaal ruim 1850 afsluitingen in de hoofdstad. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 1555. De toename komt in de eerste plaats door de crisis, aldus de gemeente. ,,Meer mensen hebben het financieel moeilijk.''

Spijkerhard

Onlangs liet Liander, de grootste netbeheerder van Nederland, weten dit jaar al 10.000 huishoudens te hebben afgesloten van stroom en gas. Dat komt neer op 4000 meer dan vorig jaar. Volgens Liander zijn er sterke aanwijzingen dat veel mensen moeite hebben met het betalen van de energierekening. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) sprak dinsdag tegen dat het aantal stijgt. De gemeentewoordvoerder van Amsterdam noemde de cijfers over de stijging in de hoofdstad echter ,,spijkerhard''.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Ach, wat is volwassenheid in tijden dat vele mensen op en voor populistische - en dus weinig volwassen - partijen en maatregelen stemmen. Water en energie zijn basiselementen en energiebedrijven zouden daar - zij hebben toch ook een maatschappelijke taak - rekening mee houden door allereerst contacten te leggen met de gemeente en dan samen proberen het probleem op te lossen. Overigens is dit in een aantal gemeenten - ook bij bijvoorbeeld huurachterstand en huisuitzetting - gebruikelijk.
piet brontsema / org adviseur
bedrijven gaan uit van der volwassenheid van der klant , ik ga er vanuit dat de bedrijven in hun recht , wat natuurlijk niet zo hoeft te zijn.
Advertentie