Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam betaalt zorg voor dikke kinderen

Dikke kinderen in Amsterdam krijgen een extra steuntje in de rug in de strijd tegen hun overgewicht. De gemeente heeft afspraken gemaakt met verzekeraar Zilveren Kruis; die betaalt de komende drie jaar voor 9000 kinderen een zogenoemde zorgcoördinator.

06 februari 2016

Dikke kinderen in Amsterdam krijgen een extra steuntje in de rug in de strijd tegen hun overgewicht. De gemeente heeft afspraken gemaakt met verzekeraar Zilveren Kruis; die betaalt de komende drie jaar voor 9000 kinderen een zogenoemde zorgcoördinator.

Levensbedreigend
Dat is een speciaal opgeleid jeugdverpleegkundige die alle zorg (over meerdere jaren) coördineert. In Amsterdam hebben 25.000 kinderen overgewicht, een op de vijf. 2300 kinderen lijden aan een levensbedreigende vorm van overgewicht, morbide obesitas. Nog eens 7000 anderen hebben een minder zware vorm van obesitas.
 

In beeld
De gemeente heeft de betreffende kinderen grotendeels in beeld. Maar als ouders denken dat hun kind in aanmerking komt, kunnen ze zich melden bij het Ouder- en Kindteam in hun buurt. Ook mensen die niet zijn verzekerd via Zilveren Kruis kunnen in aanmerking komen.

Lange adem
De Amsterdamse wethouder Zorg, Eric van der Burg, noemt de behandeling van overgewicht een zaak van de lange adem. 'Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat.' Amsterdam wil in 2033 alle Amsterdamse kinderen op een gezond gewicht hebben.

Proef 

Volgens de gemeente heeft de Nederlandse Zorgautoriteit toestemming gegeven om deze zorg voor drie jaar te financieren. Ook het ministerie van VWS steunt de proef. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Goed initiatief. Weer Amsterdam he ?



Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
We houden het zelf allemaal in stand. Maak het verkeerde voedsel duurder dan het gezonde voedsel, zet er - net als bij sigaretten - een hoger tarief op. Soms is het noodzakelijk om een maatschappij gezonder te maken en de zorg een stuk goedkoper; zijn we allemaal beter mee af. Daarbij gewoon op alle scholen verplicht minimaal 3 uur in de week sporten.

Laat zien wat je als maatschappij voorstaat; een gezond Nederland!
Criticus - NL
@TIP!

Dat gaat niet gebeuren. De lobby van de grote voedselproducenten is te sterk. Daarbij komt dat het uitgebreid communiceren over het 'plakken van een pleistertje', vele malen goedkoper is dan een degelijk onderbouwd gezond-eten-beleid uitvoeren. Zelfs als dat veel meer en grotere vruchten afwerpt.



De belangen liggen te ver in de tijd. De politiek wil nu scoren en een groot deel van het volk gaat daar blindelings in mee.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Waarom moet de overheid steeds betuttelen ? Een kerntaak van de overheid is het bieden van goed onderwijs met gymnastiek en zwemles. Een vakkundige gymleraar coacht zijn of haar leerlingen. Laat ouders vooral hun eigen verantwoordelijkheid nemen en stuur daarop ! Elke hersenloze debiel kan zich nu zich voortplanten en de maatschappij mag het gevolg van hun voortplanting oplossen... Met veel minder mensen en een stevige geboortebeperking zijn de wereldproblemen snel kleiner of verdwijnen zelfs.
Retsiem / zittend pensioen ontvanger
Betutteling van ouders, hersenloze mogen zich voortplanten? Een stevig geboortebeperking is dat geen betutteling dan?
Reactie op de meneer "boven" mij.
Natuurlijk hebben ouders en begeleiders hun eigen verantwoording, maar als het nu blijkt dat zij door wat voor reden het niet goed in de hand hebben, lijkt ondersteuning mij geen slechte zaak, eigenlijk het minste wat je kunt doen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het is net als met milieu-aanpak, het gaat om vaak financiële belangen. Wat zou het mooi zijn wanneer politiek echt het maatschappelijk belang als geheel voorstaat en niet slechts de individuele, kansrijken en de financieel en narcistische beïnvloeders. Wanneer hebben dit soort mensen genoeg en kan de focus weer komen te liggen waar het zou moeten liggen; gezondheid, welzijn en veiligheid voor iedereen als basis...oh ja, dit zijn gewoon de regeltjes binnen ARBO. Maatschappelijk arbo zou mooi zijn en dan houden we ook nog een beetje draaglijke wereld over voor wie na ons komen...; veel wijsheid politiek!
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Waarom niet positief gedrag stimuleren. Sporten goedkoper maken en topsport stimuleren (ook financieel).



Topsport stimuleert namelijk ook de breedtesport!
gezond
Nu alleen de achterkant in de gaten houden, haalt niet veel uit zonder aan de voorkant ook iets te veranderen. Leuk initiatief van Amsterdam, maar de voedingsindustrie lacht zich rot. Nederland is groter dan Amsterdam. Dikke kinderen zie je overal, helaas steeds meer. Een gevolg van onze consumptie maatschappij. Allen keihard inzetten op gezonde voeding en gedrag helpt. Den Haag is aan zet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Alle beetjes helpen, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat.

Wat vooral helpt is:

1. aanpassingen bij de voedingsindustrie

2. voorlichting aan de ouders en de kinderen zelf.

3. vakonderwijs gymnastiek voor alle groepen op de scholen.
Advertentie