Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam beste homostad

Steeds meer gemeenten voeren een actief homo emancipatiebeleid. Dat blijkt uit de roze gemeentegids van bureau MOVISIE. Amsterdam scoort hierin het beste.

06 juni 2011
Amsterdam heeft het beste gemeentelijk homo-emancipatiebeleid. Steeds meer gemeenten voeren een actief beleid op dit gebied. Dat blijkt uit de roze gemeentegids van bureau Movisie.

LHBT-beleid
Movisie presenteert elke twee jaar een overzicht van gemeentelijk emancipatiebeleid voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen  en transgenders. (LHBT-beleid). Tegelijkertijd werden er maandagavond prijzen uitgereikt voor de gemeenten met het beste roze  beleid. Dit jaar is Amsterdam de beste homostad van het land, terwijl Hillegom van de kleinere gemeenten de hoogste score behaalde.

Verdubbeling
Movisie baseert de rangschikking op een vragenlijst die de gemeenten zelf moeten invullen. Van de 430 gemeenten namen 136 plaatsen de moeite de formulieren in te vullen. ‘Daaruit blijkt dat er meer aandacht is gekomen voor roze beleid. Een verdubbeling ten opzichte van 2008,’  aldus medewerkster Judith Schuyf van Movisie. Ze schat dat ruim de helft van alle homo’s  in een stad wonen met een vriendelijk roze beleid.

Veiligheid
Maar niet alleen kwantitatief, ook kwalitatief wordt het gemeentebeleid steeds rozer. Movisie constateert vooral meer aandacht voor jongeren en onderwijs. ‘Veiligheid van LHBT  en zorg voor roze ouderen blijft een punt van zorg’, zo staat in de roze gids.

Hillegom
Dat Amsterdam het meest roze is van ons land behoeft weinig uitleg. Opvallender is de goede score van Hillegom als beste niet grote stad. ‘Deze gemeente komt op de meeste van onze kernvragen goed uit de bus. Zo is de politie goed geïnstrueerd over geweld tegen homo’s en geeft het bestuur al jaren lang structureel aandacht aan LHBT beleid.

Onzichtbare pijn
Schuyf wil niet zeggen welke gemeente de minste punten heeft gescoord. ‘Neem maar aan dat de meesten die het formulier hebben teruggestuurd het redelijk doen. De pijn zit bij de gemeenten die de lijst niet invullen, maar die blijft voor ons onzichtbaar’. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie