of 64621 LinkedIn

Amsterdam aantrekkelijkste stad, vlak voor Utrecht

Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om in te wonen, maar wordt op de voet gevolgd door Utrecht. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die woensdag 17 november is gepresenteerd door onderzoeksbureau Atlas Research.

Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om in te wonen, maar wordt op de voet gevolgd door Utrecht. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die woensdag 17 november is gepresenteerd door onderzoeksbureau Atlas Research.

Woningprijzen

De Atlas voor Gemeenten vergelijkt 50 grootste gemeenten van Nederland op het gebied van bevolking, woonaantrekkelijkheid en economische positie. De woonaantrekkelijkheidsindex bevat criteria als de aanwezigheid van theaters, musea en bioscopen. Daarnaast wordt gekeken of er een universiteit is en hoe de prijzen van koopwoningen zich ontwikkelen. Vooral door de hard gestegen woningprijzen in Amsterdam daalt de hoofdstad iets in de woonaantrekkelijkheidsindex en is Utrecht juist gestegen. Amstelveen eindigt als derde in deze index.

 

Werkloosheid

Op de sociaal-economische index is het Amersfoort die de lijst aanvoert, gevolgd door Amstelveen en Utrecht. Vooral de werkloosheid in de steden speelt daar een rol in, evenals het gemiddelde opleidingsniveau. De werkloosheid onder hoogopgeleiden volgt het algemene patroon van een lage werkloosheid in aantrekkelijke steden. Het blijkt echter dat deze steden vaak minder gunstig zijn voor laagopgeleiden. Opvallend is dat in universiteitssteden laagopgeleiden juist relatief vaker werkloos zijn dan in andere steden. Groningen voert de lijst aan van steden met veel laagopgeleiden zonder werk, gevolgd door Leiden en Delft. Een verklaring daarvoor zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat studenten vaak tijdelijke banen hebben waarvoor relatief weinig opleiding vereist is. Daarmee concurreren ze met laagopgeleiden.

Emmen

De Drentse stad Emmen is voor het tiende jaar op rij de minst populaire plaats om in te wonen, zowel wat betreft de woonaantrekkelijkheid als op sociaal-economisch gebied. Dat heeft enerzijds te maken met het aantal mensen dat in de bijstand zit, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, armoede, het percentage laagopgeleiden, het aantal participerende vrouwen in de gemeente, het aantal banen en het percentage zakelijke diensten. Maar ook de bereikbaarheid speelt daarbij een rol.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjors van den Hoeff (medewerker klachtenafhandeling) op
Bestaat dat fossiel van ´atlas voor gemeenten´ nog steeds?
Alsof we niets beters te doen hebben. Gemeenten met een historische kern en in de randstad scoren erg hoog, omdat de mensen die de atlas samenstellen dit zo belangrijk vinden. Tegelijk hebben ze niet ontdekt dat Nederland helemaal niet op een eiland ligt (...) en dat er ook nog natuurgebieden en hotspots voor werkgelegenheid en cultuur op luttele minuten van de grens liggen. (...)

Dat grote steden overspoeld worden door massatoerisme, fietsende toeristen die de verkeersregels aan hun laars lappen, rolkoffertjes terreur en stroopwafel, Old Amsterdamkaas, Nutella shops en souvernir winkels op die plek waar dat leuke bakkerijtje of groenteboer zat, verzwijgen ze.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Sinds het Franse Klépierre de hele binnenstad van Utrecht in beton heeft gegoten kom ik nauwelijks meer in mijn geboortestad, het is er niet gezellig meer, de sfeer is weg. De ambities om een landelijk knooppunt van mobiliteit te worden is m.i. ook wat te ver doorgeschoten. Ik snap niet hoe Utrecht op nr. 2 terecht is gekomen. Atlas research.... hoe je namens je opdrachtgevers met geselecteerde brongegevens lood in goud kan veranderen denk in dan. Hier eerder al gereageerd op hun "Aardbevingen zijn nauwelijks reden voor verkoop woning" ... maar wie koopt er nu een ruïne?
Door Hans Zijdeglans op
Wacht maar tot de verkeersplannen zijn ingevoerd en het grootschalig vernieuwen van kades en bruggen gaat beginnen. Dan spreken we elkaar weer....
Door Rellie op
Ik heb jaren ( tot 2001) in Amsterdam gewoond, maar kan me helemaal niets voorstellen bij deze uitslag. Superblij weer op Terschelling te wonen, ondanks dat reizen een lastige hobbel is.