of 60220 LinkedIn

Ambtenaar moet leren omgaan met demente burger

Bij bijna 60 procent van de beroepsgroepen die werden onderzocht stuitten de onderzoekers op onbegrip als ze dementerenden te woord moesten staan. De conclusie is dat behalve medewerkers van beveiliging, banken en telefonische klantenservices ook gemeenten hun sterk dienstverlening kunnen verbeteren.

Ambtenaren van de gemeenten reageren in contactsituaties niet altijd even begripvol op mensen met dementie. Uit een onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat slechts één op de drie ambtenaren goed handelt.

Bij bijna 60 procent van de beroepsgroepen die werden onderzocht stuitten de onderzoekers op onbegrip als ze dementerenden te woord moesten staan. Dat blijkt uit onderzoek onder 351 mantelzorgers van mensen met dementie. De mantelzorgers werden bevraagd over de dienstverlening omdat zij als directe naasten weten hoe dementen het contact met dienstverlenende instellingen ervaren.

Rotterdam
De conclusie is dat behalve medewerkers van beveiliging, banken en telefonische klantenservices ook gemeenten hun sterk dienstverlening kunnen verbeteren. De kans immers dat gemeenteambtenaren in hun werk te maken krijgen met demente burgers is groot, zeker gezien het toenemend aantal ouderen. Een op de vijf mensen krijgt dementie en meer dan 70 procent van de mensen met dementie woont gewoon thuis. Volgens een voor Alzheimer Nederland gemaakte berekening door ABF Research telt Rotterdam in 2020 de meeste inwoners met dementie: 8600.

Minder stress
Mede vanwege die groeiende doelgroep zijn er gemeenten die hun ambtenaren speciale dementietrainingen laten volgen. De cursisten leren signalen van dementie en de verschillende vormen ervan te herkennen. De training is gebaseerd op de zogeheten GOED-methode. De letters staan voor geruststellen, oogcontact, even meedenken, dankjewel. Kennis in het omgaan met dementie moet leiden tot minder stress, zowel op de werkvloer voor medewerkers als voor klanten.

Dementievriendelijk
De trainingen worden aangeboden door Samen Dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Er zijn 48 gemeenten die al één of meerdere trainingen hebben gevolgd en 4 gemeenten staan nog op de planning.

Inmiddels hebben 24 gemeenten een certificaat ‘dementievriendelijk’ ontvangen van Alzheimer Nederland. Dat zijn Alkmaar, Aalten, Berkelland, Den Helder, Drimmelen, Gemert-Bakel, Heerenveen, Hengelo, Hilversum, IJsselstein, Lochem, Maassluis, Medemblik, Midden-Drenthe, Oost-Gelre, Roermond, Schagen,  Soest, Steenwijkerland, Uithoorn, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Veldhoven en Weesp. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hebben jullie de ambtenaren wel eens onderzocht? (Persoonlijkheidstoornis sniffer) op
Veel ambtenaren hebben lange tenen, voelen zich direct persoonlijk aangesproken bij een opmerking over de werkzaamheden / overheid. Goh waar zouden deze mensen aan lijden? Juist en daarom snappen ze niets van een ander. Soicialewerkplaats = overheid