of 58952 LinkedIn

Almere: huurders woonexperiment eerst zelf aan zet

De bewoners van een experimentele woongemeenschap die inzet is van een conflict tussen de initiatiefnemers en de financierder moeten eerst zelf op zoek gaan naar een nieuwe woning, laat de gemeente Almere weten. Onder hen bevindt zich een aanzienlijk aantal statushouders.

De bewoners van een experimentele woongroep die inzet is van een conflict tussen de initiatiefnemers en de financierder moeten zelf op zoek gaan naar een nieuwe woning, laat de gemeente Almere weten. Onder hen bevindt zich een aanzienlijk aantal statushouders.

Op de tocht

De NOS meldde dit wekend dat het wooninitiatief in de Almeerse wijk Oosterwolde op de tocht staat nadat de rechter de financierder in het gelijk stelde in een conflict over onder meer de doelgroep en de subsidiëring. Daardoor dreigen de bewoners, waaronder niet alleen statushouders en mensen met een laag inkomen, maar ook ongedocumenteerden en uitgeprocedeerde asielzoekers, hun woning kwijt te raken. Volgens de initiatiefnemers van de woongemeenschap gaat het om ongeveer negentig volwassenen en kinderen.

 

‘Gemeente geen partij’

Hoewel de gemeente benadrukt dat zij geen partij is in het ‘zakelijke conflict’ tussen de initiatiefnemers en de financierder, geeft zij aan te betreuren dat het wooninitiatief in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Volgens een woordvoerder heeft de gemeente de strijdende partijen afgelopen week nog met klem verzocht om te voorkomen dat huurders gedupeerd worden.

 

Tijdelijke opvangmogelijkheden

De gemeente vindt dat de bewoners in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een nieuwe woning. In gevallen waarin dat niet lukt, vindt de gemeente dat zij een zorgplicht heeft, en dan in het bijzonder richting gezinnen met kinderen. ‘We hebben daarom afgelopen week al een begin gemaakt met uitzoeken wie er in aanmerking komt voor een nieuw huurcontract, wie op eigen kracht nieuwe huisvesting kan regelen en wie daar ondersteuning bij nodig heeft’, aldus de woordvoerder. ‘We hebben dat echter nog niet helemaal helder. We kijken ook naar tijdelijke opvangmogelijkheden, in overleg met Meerwonen [de financierder, red.].’ Hoeveel bewoners uit de groep ongedocumenteerde vreemdelingen of uitgeprocedeerde asielzoekers zijn en wat er met hen gebeurt, kan de woordvoerder nog niet vertellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Brian (Bewooner) op
Ik ben nederlander en m oi et ook weg maar iedereen ver d iet zeker een plek van daag na de rechtbank geweest maandag horen we het allemaal door tot het einde gerechtigheid hoop ik op
Door Jan op
Ongedocumenteerden en mensen die niet weg willen.en wij maar wachten op een woning.geef rechthebbenden voorrang.