Advertentie
sociaal / Nieuws

Alle peuters uit Rotterdam naar school

In Rotterdam hebben de peuters van zowel werkende als niet-werkende ouders recht op minimaal twee dagdelen onderwijs, ofwel acht uur. Kinderen die het risico lopen op achterstand in bijvoorbeeld taal en rekenen, hebben recht op 10 tot 12,5 uur per week voorschoolse opvang.

09 januari 2015

Alle peuters in Rotterdam kunnen daar vanaf hun tweede levensjaar naar school. Tot hun vierde jaar worden ze dan spelenderwijs klaargestoomd voor de basisschool. Op die manier moeten kinderen beter aansluiting vinden in het basisonderwijs en wil onderwijswethouder Hugo de Jonge achterstanden in het onderwijs voorkomen.

Voorschoolse opvang
Dat staat in het nieuwe onderwijsbeleidsplan van de gemeente Rotterdam. De peuters van zowel werkende als niet-werkende ouders hebben recht op minimaal twee dagdelen onderwijs, ofwel acht uur. Kinderen die het risico lopen op achterstand in bijvoorbeeld taal en rekenen, hebben recht op 10 tot 12,5 uur per week voorschoolse opvang.

Groep nul
Rotterdam kent nu nog een waaier aan voorzieningen voor peuters, zoals het peuterspeelwerk, kinderopvang en groepen nul. Die worden nu allemaal samengebracht onder de naam voorschoolse opvang en vallen dan onder de verantwoordelijkheid van een basisschool, waar ze de naam groep nul krijgen. De vaardigheden van het kind worden vastgelegd in een zogeheten kindvolgsysteem dat aansluit op het systeem van de basisschool.

Ontwikkelen
De onderwijswethouder stelde bij de presentatie dat ieder kind recht heeft zich te ontwikkelen: ’Vanuit die gedachte hebben wij dit ontwikkeld.’ De groepen nul bevinden zich nog niet allemaal in de gebouwen van de basisscholen. Op termijn kunnen die twee wel worden samengevoegd, maar daar moet nog financiering voor worden gevonden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos / staffunctionaris
De tijd dat een kind nog kind mocht zijn is zo langzamerhand wel voorbij. Nog een paar jaar en dan mogen ze vanaf hun geboorte naar school. Beter voor hun ontwikkeling is dan de kreet.

Doorslaan is in Nederland de gewoonste zaak van de wereld. Kindvolgsystemen bepalen de capciteiten van het kind. Ingevuld door onze PABO-onderwijzers. Want die zijn uiteraard de meest deskundige personen in de opvoeding van het kind.



Onze maatschappij is dacht ik steeds meer gericht op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Dat geldt blijkbaar niet voor ouders van (jonge) kinderen, want die worden ontzorgd vanaf de geboorte.

Ik zal inmiddels wel te oud zijn (60+) voor dergelijke ontwikkelingen. Toch ben ik van mening (als vader van 4 kinderen) dat ouders de eerste verantwoordelijkheid hebben en moeten nemen om hun kind(eren) op te voeden. Overigens vind ik ook dat jonge kinderen de zorg van de eigen ouder behoeven.



Neem een voorbeeld aan Zweden: 1 jaar betaald bevallingsverlof. Dan heeft de moeder tijd om haar kind de zorg te geven die het nodig heeft. Overigens kent Zweden ook een riante ouderschapsverlofregeling voor de vaders.



Laat onze kinderen nog even genieten van hun kind zijn. En dan bedoel ik thuis en niet op allerlei kinderopvangmogelijkheden en zeker niet op de 0 klas van de basisschool.







Arnold / gemeentemabtenaar
@Klaas Vaak. Ik kan je beredenering wel volgen. En inderdaad een kind zou goed af zijn bij zijn eigen ouders. Maar de wereld is veel sneller en harder geworden. Bovendien zijn er hele volksstammen die hun kind hier niet op voorbereiden (slecht Nederlands spreken, niet stimuleren zelf wat te ontdekken enz.) Veel ouders moeten noodgedwongen allebei werken en brengen hun kind daarom naar de dagopvang. Als ouder van 2 kleine kinderen zie ik zelf hoeveel ze daar (met plezier!) leren. Daar blijven ze overigens gewoon kind bij want het gaat spelenderwijs. Het zou enorm helpen om achterstandskinderen beter te laten starten op school, zodat dit ook niet ten koste gaat van de andere kinderen in de klas. En wat betrewft die ouderschapsverlof regelingen; de meoder krijgt vier maanden (die vaak nodig zijn voor fysiek herstel) de vader 2 dagen. Dan roepen ze mooi over vaderschapsverlof, maar dat kost veel geld. En bij de geboorte van een kind heb je juist veel geld nodig, dus wordt zo'n regeling vaak onbetaalbaar.
Advertentie