Advertentie
sociaal / Nieuws

Alescon en FNV treffen deal over ‘Moorlag-constructie’

De honderden werknemers van het Drentse werkbedrijf Alescon die daar via een illegale uitzendconstructie in dienst waren en daardoor inkomsten misliepen, worden gecompenseerd. Dat hebben Alescon en FNV afgesproken. Beide partijen gaan niet in hoger beroep tegen het gerechtelijk vonnis van afgelopen december.

17 januari 2018

De honderden werknemers van het Drentse werkbedrijf Alescon die daar via een illegale uitzendconstructie in dienst waren en daardoor inkomsten misliepen, worden gecompenseerd. Dat hebben Alescon en FNV afgesproken. Beide partijen gaan niet in hoger beroep tegen het gerechtelijk vonnis van afgelopen december.

Misgelopen inkomsten nabetaald

De werknemers krijgen alle misgelopen inkomsten nabetaald. Het gaat daarbij om de eindejaarsuitkering, ziektegeld conform de cao voor de sociale werkvoorziening en vergoedingen van de vakbondscontributie en het seniorenverlof. Aanvankelijk werd dit niet aan de gedupeerde werknemers uitbetaald omdat zij werkten onder de uitzend-cao in plaats van de cao voor de sociale werkvoorziening. Ook hoeven de gedupeerde werknemers niet bang te zijn voor torenhoge terugvorderingen door de belastingdienst in verband met huur- en zorgtoeslagen. Alescon en FNV hebben afgesproken dat de misgelopen inkomsten per belastingjaar worden terugbetaald.

Onzekerheid weggenomen

Gea Lotterman, bestuurder bij FNV Overheid is verheugd over de getroffen overeenkomst. ‘Wij hebben dit nieuws met een zeer goed gevoel de wereld in gestuurd. De onzekerheid van werknemers over een eventueel hoger beroep en daarmee hun toekomst is nu eindelijk weggenomen. We gaan nu de totale schade in kaart brengen. Zowel wij als Alescon willen dat proces nog dit voorjaar afronden. Het is van beide partijen de insteek om dit zo snel mogelijk te regelen.’ FNV is ook opgelucht over de overeenkomst om de misgelopen inkomsten per belastingjaar terug te laten betalen. ‘De voorzitter van de raad van bestuur van Alescon had aanvankelijk in de media aangegeven dat werknemers wel eens negatieve consequenties konden gaan ondervinden van de uitvoering van het vonnis. Dat die consequenties van tafel zijn is goed nieuws voor de werknemers. Ik wil nogmaals benadrukken; deze hele zaak is politiek gekaapt door de interne discussie binnen de PvdA over het aanblijven van William Moorlag als Kamerlid, maar draait om de werknemers.’

Beste uitkomst voor beide partijen

Volgens Lotterman is deze uitkomst voor beide partijen de best mogelijke. ‘Een hoger beroep had nog jaren kunnen duren en zou behalve voor de werknemers ook voor het werkbedrijf tot onzekerheid hebben geleid. Bedenk maar dat de aanvankelijke dagvaarding in het voorjaar van 2016 de deur uitging en dat er afgelopen december pas uitspraak is gedaan. Ook is zichtbaar geworden waar het op slot gooien van de Wet sociale werkvoorziening en het terugschroeven van de subsidies toe heeft geleid. Namelijk tot dit soort onwenselijke uitzendconstructies. Het laat ook maar weer zien dat het hele idee dat de sociale werkvoorziening kostendekkend moet zijn een farce is. Gemeenten zouden dan ook genoeg budget moeten krijgen van de centrale overheid om uitvoerders voldoende te ondersteunen.’

Ommezwaai omwille van werknemers

Alescon, dat eerst in hoger beroep wilde gaan tegen het oordeel van de rechtbank, verklaart via een woordvoerder de ommezwaai in haar standpunt als volgt: ‘Deze hebben we gemaakt omwille van onze werknemers. De zaak heeft veel aandacht gekregen in de media en daar zijn we van geschrokken. We willen nu de rust terugbrengen in het bedrijf. Wat ook meespeelde in onze overweging is dat de rechter heeft geoordeeld dat terugbetalingen, hangende het hoger beroep, al moesten plaatsvinden. Mochten we het hoger beroep hebben gewonnen, en daar zijn we nog steeds van overtuigd, dan hadden we die nabetaling weer moeten terugvorderen van de werknemers. Zo’n situatie is absoluut onwenselijk.’ Of Alescon tevreden is met het vonnis en de afspraken over de uitvoering van de gerechtelijke uitspraak? ‘We zijn tevreden voor onze werknemers. Als bedrijf hadden wij natuurlijk liever een ander vonnis gezien. Als we dit van te voren hadden geweten, hadden we ook niet zoveel mensen in dienst genomen.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben oprecht blij voor deze groep medewerkers. Ze hebben het al moeilijk genoeg in het leven. Het wordt nu wel hoog tijd dat we mensen die met hun handen en hart voor het werk bezig zijn, eens echt belonen.
Arnoud
Te veel eer voor Moorlag. Hij is niet de bedenker van de schijnconstructie. Slechts profiteur.
Bernard
Toch goed en waardevol dat de FNV bestaat. En het probleem rondom de schijnconstructie is veel groot dan Moorlach zelf. Asscher wist het ook al voor de verkiezingen.
Petra
@ Arie op 18 januari 2018 10:14



Ik vind het stuitend dat je deze zaak op Moorlag persoonlijk betrekt. Ik heb nergens begrepen dat hij er zelf persoonlijk voordeel van heeft gehad.
Christine Peter-konings / Gepensioneerd medewerker WSW
Er zijn 90 WSW bedrijven in Nederland. Allen hebben te maken met dezelfde bezuinigingen. De Wsw indicatie geeft recht op de Wsw CAO dit is voor de kwetsbare werknemers van groot belang. Deze rechten niet toekennen en wel de volledige subsidies ontvangen voor de mensen is zoals de rechter heeft vastgesteld niet toegestaan. Het argument dat er meer mensen aan werk zijn geholpen wordt niet onderbouwd met cijfers en is waarschijnlijk een drogredenering.
Arnoud
@Petra: Moorlag heeft, als directeur van de WSW Alescon, geprofiteerd van de schijnconstructie die anderen hebben bedacht. C'est tout.
Advertentie