of 64621 LinkedIn

Akkoord bijstandsregels laat op zich wachten

Het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben nog geen akkoord over het aanpassen van de bijstandsplannen.
4 reacties

Het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de 'bevriende' oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben nog geen akkoord over het aanpassen van de bijstandsplannen van het kabinet. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat donderdag gezegd na besloten beraad van de betrokken partijen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Nieuw overleg nodig
Pechtold is wel optimistisch dat er snel overeenstemming wordt bereikt. Volgende week komen de bijstandsplannen in de Tweede Kamer aan de orde. Dat debat kan wat Pechtold betreft ,,gewoon op de agenda blijven staan''. Volgens de D66-leider is er wel nog nieuw overleg nodig tussen kabinet en bevriende oppositiefracties. Wanneer dat er komt, is nog niet duidelijk. ,,Er is voortdurend contact.''

Tegenprestatie

Klijnsma wil de bijstandsregels strenger maken. Bijstandsgerechtigden zouden onder meer gedwongen worden tot het leveren van een tegenprestatie voor hun uitkering. Ook zouden gemeenten een wachttijd van 4 weken moeten invoeren voor ze een uitkering verstrekken. De twee christelijke partijen willen verder dat de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders uit de plannen wordt geschrapt.

Verlies van 50 miljoen
De drie oppositiepartijen willen dat de gemeenten ruimte houden om van deze aanscherpingen af te wijken. Zonder steun van deze drie partijen heeft het bijstandsplan geen meerderheid in de Senaat. Als het plan van Klijnsma wordt aangepast, leidt dat tot een verlies aan bezuinigingen van circa 50 miljoen, schatten ingewijden. Hoe dat gedekt wordt, is nog niet bekend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Monique op
Theo,
Overleg met de bevriende oppositiepartijen is nodig omdat er anders geen meerderheid in de eerste kamer is.
Door Theo op
Monique, het gaat om een debat in de Tweede Kamer.
Door Ype op
Links- of rechtsom, bijstand is gratis geld.
Door Monique op
De eerste kamer hoort alleen te toetsen en geen politiek te bedrijven. Op deze manier kunnen we de eerste kamer wel opdoeken en alleen volstaan met de tweede kamer.