Advertentie
sociaal / Nieuws

Afspraken vervoer verwarde personen in Drenthe en Friesland

Drentse en Friese gemeenten hebben met Ggz-partijen, ambulancezorg, zorgverzekeraars, politie en de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (J en V) afspraken gemaakt over het vervoer van verwarde personen.

02 juli 2018

Drentse en Friese gemeenten hebben met Ggz-partijen, ambulancezorg, zorgverzekeraars, politie en de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (J en V) afspraken gemaakt over het vervoer van verwarde personen. Het zijn de eerste regionale convenanten die in dat kader zijn getekend.

Politie bouwt vervoer en opvang af

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) aan de Tweede Kamer. Tot voor kort werden mensen met verward gedrag die geen strafbaar feit plegen door de politie vervoerd en soms in politiecellen opgevangen. De politie is er echter niet op geëquipeerd om zorg te bieden en te bepalen welke gespecialiseerde zorg nodig is, en maakte in februari bekend het vervoer en de opvang van verwarde personen te gaan afbouwen.

‘Psycholance’

Bedoeling van de convenant is dat mensen die verward gedrag vertonen en niet thuis kunnen worden geholpen, tijdig worden opgepikt door een ‘psycholance’ met een Ggz-deskundige aan boord om hen te kalmeren en van verdere zorg te voorzien. Behalve over het vervoer en de taakverdeling daaromheen, zijn er in de convenanten ook afspraken opgenomen over het doorlopend monitoren van het aantal ritten, de kosten en de responstijden in het vervoer voor verwarde personen. Volgens Blokhuis wordt er momenteel aan twee andere convenanten gewerkt, en zullen er nog meer regio’s volgen.

Beroep op Wmo-voorzieningen

Drentse en Friese gemeenten zijn bij de convenanten betrokken vanwege hun verantwoordelijkheid voor zorgvoorzieningen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Zo kan het zijn dat verwarde personen een beroep op de gemeente moeten doen voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang of een time-outvoorziening.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie