Advertentie
sociaal / Nieuws

Advies: immigranten hoeven taal niet te leren

Inburgeringscursussen moeten vervangen worden door niet-verplichte cursussen waarin waarden en vaardigheden van democratisch burgerschap worden geleerd en geoefend.

17 mei 2011
Immigranten moeten niet meer verplicht Nederlands leren, behalve als ze een baan hebben waarin dat onontbeerlijk is, zoals bij het contact met patiënten of leerlingen of als de staat werkgever is. Inburgeringscursussen moeten vervangen worden door niet-verplichte cursussen waarin waarden en vaardigheden van democratisch burgerschap worden geleerd en geoefend.

Leers
Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel. In een reactie wees de minister erop dat het moeilijk is om een baan te vinden voor een immigrant die de Nederlandse taal niet machtig is. Buren moeten elkaar kunnen verstaan, zodat mensen van verschillende afkomst met elkaar kunnen omgaan. Beheersing van het Nederlands blijft dus van belang.


Andere houding
Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel. De rode draad in het advies is dat het tijd is om anders te gaan aankijken tegen mensen uit andere landen die zich in Nederland willen vestigen. De basishouding moet er een zijn van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’.

Last
Nu worden migranten in Nederland veelal gezien als mensen die een last zijn en die zo veel mogelijk geweerd moeten worden. Maar Nederland moet hen juist zien als mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De negatieve toon van het migratiedebat ontmoedigt de komst van mensen die Nederland juist graag ziet komen.

Kennismigranten
Mensen die een positieve economische bijdrage leveren aan de samenleving en die dus zelfredzaam zijn, zijn welkom. Zowel kennismigranten zijn van belang voor de Nederlandse economie als arbeidskrachten voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook zegt de RMO dat migratiepolitiek zich moet onthouden van het stellen van culturele eisen aan migranten.

Gefaseerde toegang
De toegang tot de arbeidsmarkt, de verzorgingsstaat en het politieke systeem zou gefaseerd plaats moeten hebben. Hoe langer de migrant in Nederland is, hoe meer toegang hij moet krijgen tot voorzieningen van de verzorgingsstaat.

Internationale verdragen
Overigens benadrukt de RMO dat de migratiestroom naar Nederland voor driekwart is geregeld in internationale verdragen. De organisatie pleit ervoor om de selectie van de migranten die buiten de verdragen vallen op een doordachte en positieve manier in te vullen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
'Nu worden migranten in Nederland veelal gezien als mensen die een last zijn en die zo veel mogelijk geweerd moeten worden.'

Die last is veelal het feit dat we ze niet verstaan...

Maar goed, het voorstel is dus om niet de bron aan te pakken, maar het criterium te verlagen. Dat is net zoiets als de maximumsnelheid verhogen om minder boetes uit te hoeven delen.
Logisch toch???
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Criticus

Het voorstel van de RMO is wel degelijk om een bron van het probleem aan te pakken: de overwegend negatieve houding van Nederland tegenover immigranten.

Maar het middel dat de RMO aanbeveelt (laten vallen van het criterium van het leren van Nederlands), is contra-productief.

Het gaat hier om mensen die zich hier willen "vestigen", niet om toeristen of tijdelijke expats. Hoogopgeleide kenniswerkers mogen zeker geacht worden enige belangstelling op te brengen voor de cultuur van het land waarin ze zich vestigen, en in ieder geval de taal te leren.

Anders krijg je zo'n internationale elite die als een sprinkhanenplaag van land naar land trekt en zich niets meer gelegen laat liggen aan lokale belangen. We moeten toe naar een globalisering met respect voor plaatselijke (nationale, regionale) culturen. De kosmopolitische, internationale elite moet in dat opzicht veel beter worden opgevoed.

Het moet in de toekomst ondenkbaar worden dat bijvoorbeeld een voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds, vanuit zijn Frans-culturele en/of masculien-chauvinistische achtergrond, zich in New York vergrijpt aan een kamermeisje, zonder tijdig te beseffen dat dit niet in overeenstemming is met lokale gebruiken.

Of dat Hollandse bedrijfsdirecteuren de salarisnormen van Amerikaanse CEO's aan Nederland proberen op te leggen, omdat ze de Nederlandse arbeidsverhoudingen niet meer (willen) begrijpen.

Allemaal sprinkhanengedrag. De plicht tot het leren van de Nederlandse taal kan helpen om buitenlandse kenniswerkers die zich hier willen vestigen, een beetje met de voetjes op de grond te brengen, zodat ze goed in onze samenleving kunnen landen.
pieter / wegkijker
Als ik het goed begrijp hoeven alleen de mensen die dit voor hun werk nodig hebben de taal te leren.
Mensen die dit niet nodig hebben omdat ze niet werken, een substantieel deel van de immigranten helaas, hoeven de taal niet te leren. Laatstgenoemde groep draagt het meest bij aan de negatieve beeldvorming.
Hiermee creeer je dan een positievere kijk op de immigranten.
Ok ik begrijp het?
Jan / ambtenaar
Wat een volstrekt onzinnig stuk.
Alle opmerkingen hieronder hebben volkomen gelijk.
Cursus volgen "hoe krijg ik zoveel mogelijk onzin in een voorstel" dan ben je bij de RMO aan het juiste adres.
jd kuiper / manager
Wat een zwetsverhaal, vast in de jaren 80 ergens op een plank blijven liggen. Sommige burogeleerden worden wel erg langzaam wakker... Is het huidig stemgedrag oa niet te wijten aan deze wereldvreemde adviezen?!
Jose / ambtenaar
op het gevaar af dat de personen die reageren of al hebben gereageerd mij zien als een geitenwolensoktype (ben ik niet, heb geen agogische / andragologische achtergrond) wil ik toch reageren èn op het artikel en op de reacties; daarbij wil ik even opmerken dat ik een allochtoon ben !!!; soms werkt verpichten, maar beter is als een persoon intrinsiek gemotiveerd is; het advies van de Raad is niet zo maar uit een of andere duim gezogen; als personen niet zijn gemotiveerd, dan moet je ze motiveren, dat kan bijvoorbeeld door ze goed voor te lichten, rollenspellen, spiegel voorhouden, laten nadeneken over hun toekomst enzovoort; bij langdurig werklozen die na véle afwijzigingen niet meer gemotiveerd zijn wordt ook van alles gedaan om ze weer gemotiveerd te krijgen; het advies van de Raad zal wel gebaseerd zijn op diverse onderzoeken en zoals wij weten, "meten is weten" !!! het beheersen van het nederlands is geen garantie dat je wordt geaccepteerd door de autochtone bevolking; ik zelf merk dat ik dágelijks de autochtone collega's corrigeer want ik beheers het nederlands beter dan zij; ook in de standaard brieven en besluiten constateer ik dat er veel taalfouten worde gmaakt, vooral het gebruik van voorzetsels !!! daarnaast, hoeveel van de reageerders hebben in het dagelijks leven ècht contact met allochtonen? ik wil niet ale reageerders op één hoop goien, maar de inhoud van de reacties riekt naar pvv en glimmerveen; misschien om te onthouden en over na te denken: elk vogeltje zingt zoals het gebekt is / splinter en de balk / pot en de ketel; ik laat het hierbij.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Een Raad die zoveel onzin schrijft, daar moet je maar één ding mee doen en dat is OPHEFFEN !
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Apie

Intrinsieke motivatie is zeker belangrijk, vooral ook bij het aanleren van talen. Maar je kunt ook niet ontkennen dat het sommige immigranten ontbreekt aan intrinsieke motivatie om Nederlands te leren.

Soms spelen omstandigheden daarbij een rol, bijvoorbeeld dat de immigrant in zijn netwerk geen Nederlandse familie, vrienden of kennissen heeft. Er bestaan in Nederland buitenlandse "taaleilanden".

Als de RMO probeert te zeggen dat het beter is om mensen op een vrijwillige manier te stimuleren dan een verplichting op te leggen, OK, maar laat de RMO dan ook aangeven hoe die vrijwillige stimulering op een realistische manier vorm kan krijgen.

Wat me stoorde, is het gevoel (wat in een later bericht ook werd bevestigd, zie elders op deze site) dat de RMO eigenlijk met twee maten meet: één voor "hoogopgeleide kenniswerkers die immigreren" en een andere voor "laagopgeleide en/of niet werkende immigranten". Als je van laagopgeleide mensen eist dat ze de taal leren, dan moet je het van hoogopgeleide mensen ook eisen.

Als buitenlander kun je je in Nederland op zich prima redden met Engels. Dus als het alleen om zelfredzaamheid gaat, dan zou je kennis van de Engelse taal ook kunnen accepteren. Misschien zijn sommige mensen meer gemotiveerd om zo'n wereldtaal te leren.

Maar het gaat eigenlijk ook om sociale binding met Nederland. Daarvoor is taal een belangrijk middel, en tegelijk een belangrijke indicator.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
hoeveel van de reageerders hebben in het dagelijks leven ècht contact met allochtonen? ik wil niet ale reageerders op één hoop goien, maar de inhoud van de reacties riekt naar pvv en glimmerveen; misschien om te onthouden en over na te denken: elk vogeltje zingt zoals het gebekt is / splinter en de balk / pot en de ketel; ik laat het hierbij. Einde citaat van @Appie.

Hoeveel allochtonen hebben echt contact met autochtonen?

De opmerking over PVV en Glimmerveen rieken naar kwalijke psychologische reflexen, die een aantal mensen ondervinden als men niet tot de meerderheid behoort. Dan kan ook ervaren worden door een oorspronkelijke Nederlander die van de stad naar een dorp verhuist etc.

De gezegdes lijken hier als dode vliegen op de grond te vallen.

Er wordt burgerschap gevraagd. Wat heeft dat met PVV, Glimmerveen, of die gezegdes te maken?

Ik zie genoeg mensen die de Nederlandse taal kennen, autochtoon zijn en zich ook niet geaccepteerd voelen in de samenleving. Alleen kunnen die zich niet beroepen op een allochtone afkomst, Glimmerveen of PVV.

Een pluriforme samenleving heeft wel een gezamenlijke basis nodig. Dat is een gedeelde taal en normen en waarden.
De cohesie is al enorm aangetast. De solidariteit eveneens door onevenwichtig gebruik van sociale vangnetten. Ook hier is meten weten.

Motivatie via eindeloos gemasseer is eigenlijk te gek voor woorden. Is ook lang geprobeerd. Kost erg veel geld. Geld die nu op andere plekken hard nodig is en voor zowel oude als nieuwe Nederlanders!

Mensen calculeren en als geen inspanning geen geld betekent, is dat zeer motiverend.
Men is door de jaren heen zo gewend aan passiviteit (rechten en geen plichten), geld komt toch wel binnen, dat het nu een enorme mentaliteitsomslag betekent voor burgers, allochtoon of autochtoon, en bij openbaar bestuur.
Advertentie