of 62812 LinkedIn

Actie voor beter jeugdzorgstelsel

De FNV voert dinsdag actie voor een beter jeugdzorgstelsel. Het is de derde keer dat de bond en jeugdzorgmedewerkers naar Den Haag trekken. 'Het is nog steeds nodig om onze stem hier in Den Haag luid te laten horen.’

Opnieuw voert de FNV actie voor een beter jeugdzorgstelsel. Het is de derde keer dat de FNV en jeugdzorgmedewerkers naar Den Haag trekken. Ondanks eerdere acties en beloften van minister Hugo de Jonge (VWS) zijn er geen verbeteringen te zien. Veranderingen zijn broodnodig, stelt de bond.

Giftige cocktail

Gemeenten krijgen te weinig geld voor jeugdzorg, de wachtlijsten blijven lang en het ziekteverzuim is hoog. Ook de uitstroom van jeugdzorgmedewerkers is hoog en de instroom van nieuwe medewerkers laag. ‘Een giftige cocktail voor kinderen die hulp nodig hebben in Nederland. Er moet snel iets veranderen, geen kruimelwerk, maar ingrijpende maatregelen. Die blijven, ondanks jarenlange noodklokken van ons en andere organisaties, uit’, stelt Maaike van der Aar, bestuurder jeugdzorg bij FNV. ‘Het is nog steeds nodig om onze stem hier in Den Haag luid te laten horen.’

 

Rol gemeenten

De eerste twee keren dat de FNV in Den Haag aan de bel trok, kwamen zo’n duizenden jeugdzorgmedewerkers mee om hun noden en eisen kracht bij te zetten. In verband met corona geven dinsdag 250 medewerkers namens al hun collega’s tussen 13 en 15 uur acte de presence. Ze brengen ook het begin dit jaar gepresenteerde plan ‘Drastisch Versimpelen in de Jeugdzorg’ nog eens onder de aandacht. Daarin heeft de bond haar visie en die van de leden opgetekend over hoe de jeugdzorg moet worden georganiseerd. De rol van gemeenten in het jeugdzorgstelsel wordt daarin drastisch verminderd. Gemeenten moeten zich niet meer bezighouden met de uitvoering, inkoop en controle van de jeugdzorg. Zij moeten er in de toekomst alleen nog voor zorgen dat een kind bij de juiste hulp terecht komt, zo wil de FNV. De plannen van De Jonge en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het jeugdstelsel op de schop te nemen kunnen de FNV niet bekoren. Die dragen niet bij aan een oplossing van de door de bond geconstateerde problemen.

 

Werkdruk

Het jeugdzorgprotest is de eerste van een reeks zorgprotesten die de FNV deze week organiseert. De komende vier dagen komen de verschillende zorg en welzijn sectoren in actie voor betere arbeidsvoorwaarden, minder werkdruk en meer autonomie. De jeugdsector bijt het spits af.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Werkgroep Jeugdzorgwaanzin (Voorman) op
Beste jeugdzorgmedewerkers,

Toog vandaag niet met tienduizenden collega's en spandoeken naar het Malieveld maar ga eens langs de bestuurskamer van de GI waar je zelf werkzaam bent. Daar valt namelijk wèl iets te halen. Drastisch versimpelen van de Jeugdzorg zoals de FNV voorstelt, kan nooit het antwoord zijn op complexe problemen. De werkgroep www.jeugdzorgwaanzin.nl pleit er dan ook voor dat er voorlopig geen extra stuiver gaat naar de Jeugdzorg. Jeugdzorg moet net als ieder ander bedrijf eerst zijn eigen broek op zien te houden. De klassieke conditionering van de FNV is dat als jeugdzorgmedewerkers massaal het Malieveld bevolken, het signaal is dat er extra geld bij moet. Vergeet het maar! Jeugdzorg kan nu al de besteding van miljarden aan belastinggeld niet verantwoorden. Jeugdzorginstellingen moeten inzetten op kwaliteit en efficiëntie. Net als ieder ander bedrijf dat winstgevend wil worden, snijden in de overheadkosten en het optimaliseren van werkprocessen. Waaronder een heel belangrijke. Uitvoering geven en handhaven van artikel 3.3 van de Jeugdwet. Het structureel ontbreken van adequaat feitenonderzoek in tienduizenden jeugdzorgdossiers maakt GI's verliesgevend.
De werkgroep www.jeugdzorgwaanzin.nl staat Nederlandse pers graag te woord om hierover meer context en duiding te geven.