of 63998 LinkedIn

Actie tegen kindermishandeling

Groningen heeft als eerste gemeente het Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld ontvangen.

Groningen heeft als eerste gemeente het Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld ontvangen. In de meldcode staat beschreven waaraan ambtenaren signalen kunnen herkennen die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling en wat ze dan kunnen en moeten doen. 

Verschillende zorginstanties hadden het keurmerk al, maar Groningen is de eerste gemeente die het heeft ontvangen. Sinds het najaar van 2014 is het mogelijk om bij de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling het keurmerk aan te vragen.

Wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: ‘Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien. Vroegtijdige signalering van kindermishandeling en huiselijk geweld zodat er snel hulp geboden kan worden is essentieel. Zo kunnen we kindermishandeling sneller en vaker stoppen en voorkomen. Ik hoop dat veel andere gemeenten zullen volgen.’ Bijna honderd Groningse ambtenaren hebben inmiddels een cursus gevolgd om signalen te herkennen, risico’s in kaart te brengen, gesprekken met ouders aan te gaan en eventueel hulp te organiseren. Het gaat om leerplichtambtenaren, consulenten werk-en-inkomen en wmo-consulenten.

Uiteindelijk worden 443 ambtenaren geschoold. Groningen is een van de drie voortrekkersgemeenten in Noord-Nederland. Dit komt tot uiting in de Tien van Noord. Hierin staan tien acties om kindermishandeling te voorkomen, signaleren en bestrijden. Het gaat naast de meldcode om voorlichting aan kinderen en ouders over mishandeling en digitale veiligheid. Maar ook opvoedondersteuning aan ouders en preventieve hulp aan zwangere vrouwen en begeleiden van risicogezinnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Monique op
In de instellingen en de jeugdzorg werken zoveel kindermishandelaars en sexueel misbruikers van allemaal standaard paranoide slachtoffertjes wie pakt deze dan aan ? De polite vindt ze ook reuze aardig en charmant.Zijn ze handtastelijk ach kom op u liegt dit zijn deskundigen dat bestaat niet wat u zegt voor die mensen moet je respect hebben dit zijn verzorgers ! Kinderen in de instellingen slaan zo vaak dat lgit aan die onhandelbare gestoorde kinderen ( we worden zo vaak gebeld door het personeel om ze uit de armen van die agressieve kinderen te redden ! dat komt niet door het personeel die kinderen liegen) en zijn niet te vertrouwen de jeugdzorg is prima personeel.Die verkrachten toch niet ! Alle geld wat ze krijgen van de overheid gaat naar die zielige kinderen dat weten we zeker de zorg verkracht toch geen kinderen.