Advertentie
sociaal / Nieuws

Abvakabo onderzoekt winsten in thuiszorg

Vakbond gaat onderzoeken of het klopt dat thuis- en ouderenzorgorganisaties vorig jaar flinke winsten boekten, zoals Dagblad van het Noorden bericht.

13 juni 2012

Vakbond Abvakabo FNV onderzoekt of het klopt dat thuiszorg- en ouderenzorgorganisaties flinke winsten hebben geboekt in 2011. De bond is ‘enorm verbaasd’ over een bericht daarover in het Dagblad van het Noorden deze week.

Tot 16 miljoen euro

De krant heeft samen met een accountant de jaarverslagen van enkele grote thuis- en ouderenzorgorganisaties in de regio bekeken. Daaruit komen winstcijfers naar voren tot 16 miljoen euro. Mede dankzij efficiënter werken, melden woordvoerders van de organisaties in de krant.

Actiz nuanceert

Actiz, de koepelorganisatie van zorgondernemers, nuanceert de berichtgeving; het gaat niet om winst, maar om maar om een exploitatiereserve. Die gelden komen ten goede van de zorg en worden niet als bonus of dividend uitgekeerd. Dat is volgens Actiz ook nodig gezien de toenemende zorgvraag en de toenemende behoefte aan aanpassingen van gebouwen op het gebied van bijvoorbeeld ict-technologie en domotica.

Landelijk beeld

Wat landelijk het beeld is van de financiële situatie bij zorgorganisaties is nog niet duidelijk, omdat de jaarverslagen over 2011 nog niet overal gepubliceerd zijn. Actiz gaat dat nog bekijken.

Terugvloeien naar de zorg

Ook de Abvakabo houdt de financiële jaaroverzichten in de gaten, meldt woordvoerster Lilian Marijnissen. ‘Naar aanleiding van het krantenbericht zijn we aan het uitzoeken hoe dat bij andere zorgorganisaties zit.’ Als zorginstellingen inderdaad geld overhouden, moet dat terugvloeien naar de zorg, zegt Marijnissen. ‘Dat hoort niet op de planken van zorginstellingen te liggen en al helemaal niet in de portemonnee van de top.’

Geen extra handen aan het bed

Uit peilingen van de vakbond blijkt dat medewerkers op de werkvloer niets hebben gemerkt van de 370 miljoen euro extra die het rijk dit jaar heeft uitgetrokken voor 12.000 extra handen aan het bed, zegt Marijnissen.

Cao-akkoord

Ook over het onlangs gesloten cao-akkoord tussen Actiz en drie andere vakbonden is FNV niet te spreken. Een kleine loonsverhoging en zachte afspraken over het uitbreiden van de kleine contracten is het maximale wat de werkgevers kunnen bieden, zegt Marijnissen. ‘Terwijl er dus wel geld is. Aan de top komt er bijna 5 procent bij. En het eigen vermogen van de sector bedraagt 2,9 miljard euro. Als je de zorg tot het gaatje uitknijpt en maximale efficiëntie nastreeft, dan hou je geld over. Maar dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van de zorg.’

Protest in Emmen

Vorige week nog riep de vakbond thuiszorgmedewerkers in Emmen op om te protesteren tegen plannen van de gemeente om ‘tegen historisch lage prijzen’ nieuwe contracten af te sluiten voor de huishoudelijke zorg. Voor het tarief dat de gemeente wil betalen - 15,85 euro volgens de vakbond - zijn het straks schoonmakers in plaats van zorgmedewerkers die de huishoudelijke zorg in Emmen moeten verlenen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
Enig idee hoe het komt dat mensen op de werkvloer in de zorg zo cynisch zijn? Een paar jaar geleden leverden alle personeelsleden in een verpleeghuis ("ergens in de provincie Groningen") tien procent van hun salaris in, want dan zouden er "meer handen aan het bed" komen, en dus minder werkdruk voor iedereen. Er kwam geen hand extra bij, het werd alleen maar drukker, de werktijden werde alleen maar idioter en het salaris was defitief naar beneden bijgesteld. En zo worden we nog steeds besodemieterd, dames en heren. Verbazing? Nee. Cynisme? Wat dacht je?
Tom / ambtenaar en vvd lid
Het is toch algemeen bekend dat in de thuisszorg veel geld wordt verdiend door "thuiszorgondernemers".

Zorgafspraken worden versoberd, oudjes worden verwaarloosd, werknemers worden afgeknepen, riant salaris voor de top en nu blijft er nog geld over ook! Hiep hiep hoera voor de marktwerking!
Advertentie