of 59185 LinkedIn

Aantallen beschutte werkplekken per gemeente bekend

De nieuwe wet die gemeenten verplicht beschut werk in de richten, is 1 januari ingegaan. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vastgesteld welke gemeenten hoeveel beschutte werkplekken moet realiseren.

De nieuwe wet die gemeenten verplicht beschut werk in de richten, is 1 januari ingegaan. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vastgesteld welke gemeenten hoeveel beschutte werkplekken moet realiseren.

Ver achter
Gemeenten zijn verplicht om mensen met een beperking aan werk te helpen. Uit eerder onderzoek van de Inspectie SZW bleek dat het aantal 'beschutte werkplekken' dat de gemeenten moesten creëren ver achterbleef bij de verwachtingen. Gemeenten kregen vorig jaar geld om 3.200 mensen aan het werk te helpen, maar volgens SZW waren half 2016 nog maar 115 plekken gerealiseerd. Het gaat om werkplekken voor mensen met een handicap die alleen met intensieve begeleiding ergens kunnen werken.

Raad van State  

Reden voor staatssecretaris Jetta Klijnsma om met een wijziging van de Participatiewet te komen, die gemeenten verplicht een bepaald aantal beschutte werkplekken in te richten. Gemeenten zijn niet allemaal even gelukkig met de verplichting. Ook de Raad van State was niet overtuigd van de noodzaak om gemeenten te verplichten. Volgens de raad doet verplichting inbreuk op de uitgangspunten van de decentralisatie die er juist voor zou moeten zorgen dat gemeenten dit zelf mogen bepalen.

2048

Voor 2017 moeten de gemeenten een totaal van 2597 beschutte werkplekken realiseren. De voorlopige opgave voor 2018 gaat uit van 4591 plaatsen. Het is de bedoeling dat er in 2048 30.000 nieuwe beschutte werkplekken zijn gerealiseerd. 

 

Bekijk het aantal beschutte werkplekken per gemeente 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mevrouw Eeerlijke Kans op
Maar drie beschutte plaatsen voor gemeente Oirschot? Dan vallen er wel héél veel mensen die een beschutte werkplek nodig hebben tussen wal en schip. Ik mag toch hopen dat het aantal significant groter wordt!
Door redactie Binnenlands Bestuur op
@ Wiel van Drunen
Dank u voor de tip. We hebben het aangepast.
Door Wiel van Drunen (aandachtig lezer) op
In alinea "Raad van State " staat een foutief woord vermeld. In de zin "Volgens de raad doet verlichting inbreuk op de uitgangspunten van ....... " moet verlichting veranderd worden in verplichting.

Relevante Parlementaire Dossiers