Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal migranten zal blijven stijgen

In Nederland zijn er al veel migranten en dat worden er alleen maar meer. Migranten blijven tijdelijk in Nederland en bij migratie blijven de mensen permanent.

02 december 2011

Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa zal ook de komende jaren toenemen, verwacht ruim driekwart van de Nederlandse uitzendbureaus.

Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête over buitenlandse werknemers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) onder de eigen leden. ‘We hebben al veel migranten in Nederland en dat worden er alleen maar meer. Migranten blijven tijdelijk, migratie is blijvend’, zegt Jurriën Koops, adjunct-directeur bij de ABU.

Onduidelijk is hoeveel Midden- en Oost-Europeanen nu in Nederland verblijven. Dat komt omdat veel arbeidsmigranten uit deze landen niet geregistreerd staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). In het jaar 2009, de laatste meting, werd het aantal geregistreerde en niet-geregistreerde ‘Moe-landers’ geraamd op 286.000 tot 325.000 (zie ook het hoofd artikel op deze pagina).

Volgens de ABU zijn veruit de meeste buitenlandse werknemers Pools (bijna 80 procent), gevolgd door Slowaken (5 procent). Werknemers uit Bulgarije en Roemenië, sinds 2007 lid van de Europese Unie, zijn tot 1 januari 2014 verplicht een werkvergunning aan te vragen.

Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) vindt dat ‘in eerste instantie het in Nederland aanwezige arbeidspotentieel beter moet worden benut’, schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Volgens Koops is ‘het te gemakkelijk om te zeggen dat je een Pool kunt inruilen voor iemand uit de bijstand. We hebben niet altijd de juiste Nederlandse werkzoekende voor elke functie. Nederlanders willen geen asperges meer steken.’ Hij vindt dat de beperkingen voor Bulgaren en Roemenen opgeheven moeten worden.

In het Westland wonen volgens de ABU veruit de meeste buitenlandse werknemers (19,7 procent). ABU constateert ook een ‘opmerkelijke’ stijging van het aantal gehuisveste buitenlandse werknemers in Oost-Brabant. Andere populaire vestigingslocaties zijn onder meer Aalsmeer, de Duin- en Bollenstreek en Noord- en Midden-Limburg. Grote steden als Rotterdam en Den Haag klagen al jaren over de grote toestroom van Midden- en Oost-Europeanen.

Mede door overbewoning zorgen zij voor overlast in kwetsbare wijken. Koops vindt dat op lokaal niveau niet voldoende is nagedacht over huisvesting van Moe-landers. Gemeenten moeten volgens hem meer investeren in (tijdelijke) huisvesting voor arbeidsmigranten. ‘Al zou maar 10 procent van de leegstaande kantoren omgebouwd worden tot woning, dan is het probleem al opgelost.’ Moe-landers worden vaak uitgebuit door huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus. Kamp heeft maatregelen aangekondigd om dergelijke uitzendbureaus aan te pakken, zoals een registratieplicht voor uitzendbureaus.

Koops probeert daarnaast zoveel mogelijk uitzendbureaus te overtuigen om zich te laten certificeren. Bedrijven die dat niet willen komen wat ABU betreft op een ‘zwarte lijst’.  

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

fred homan / facilitair medewerker
Zouden we niet de eis moeten gaan stellen dat een uitzendburo of enig ander bedrijf dat hier in nederland aan het werk wil zich aan de eis moet houden die ook voor nederlandse bedrijven geld nl. zoveel procent nederlandse werk nemers dan bv. 20 % buitenlandse werknemers, dit wordt toch ook van onze werkgevers verwacht.
fred homan / facilitair medewerker
Zouden we niet de eis moeten gaan stellen dat een uitzendburo of enig ander bedrijf dat hier in nederland aan het werk wil zich aan de eis moet houden die ook voor nederlandse bedrijven geld nl. zoveel procent nederlandse werk nemers dan bv. 20 % buitenlandse werknemers, dit wordt toch ook van onze werkgevers verwacht.
Bas / logicus
Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) vindt dat ‘in eerste instantie het in Nederland aanwezige arbeidspotentieel beter moet worden benut’, schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Zo moest de Nederlander tegen beter concurrerende tarieven gaan werken. Oftewel voor minder dan 40% van het hier geldende minimumloon.



De adjunct-directeur bij de ABU, Jurriën Koops stelde het volgende: “We hebben niet altijd de juiste Nederlandse werkzoekende voor elke functie. Nederlanders willen geen asperges meer steken.”.

Compleet onzin tenzij de Nederlandse ZZP’er er behoefte aan heeft om voor € 3,- Bruto inclusief BTW op het land fysiek zwaar werk te verrichten.



Ondertussen staat de Turks Nederlandse gemeenschap in Den Haag met de handen in het haar te huilen dat zij geen opdrachten meer krijgen om in het Westland de kassen om te draaien. Simpelweg omdat de Pool dit voor minder dan de helft van het door hun verlangde geld doet. En de Turkse Nederlanders doen dat al tegen redelijk lage tarieven.



De Oostblokker is geen concurrentie maar wordt slechts arbo-technisch en financieel uitgebuit door de gezamenlijke opdrachtgevers (de tuinder en het uitzendbureau). Punt is dat de Oostblokker nog niet gewent is om op te komen voor zijn rechten. Maar dat zal in de komende tien jaren snel veranderen. Dit zal tot gevolg hebben dat er en masse rechtszaken gevoerd gaan worden tegen de Nederlandse overheid omdat deze de Oostblok werknemer – nu arbeidsongeschikt- niet beschermt heeft tegen de uitbuiting. De Nederlandse belastingbetaler krijgt straks dus opnieuw de rekening.



Doordat foute werkgevers en overheid deze ruim 300.000 Oostblokkers hier laten werken tegen schandalig lage tarieven zitten Nederlandse werkwilligen thuis zonder werk. Dit kost de Nederlandse samenleving vele miljarden aan schade. Om te beginnen met de uitkeringen voor 300.000 Nederlanders en de misgelopen belastinginkomsten van diezelfde groep Nederlanders vormt ongeveer een schadepost van 6 miljard euro per jaar. De enorme toename van armoede onder de Nederlanders zelf maar ook onder de immigranten uit het Oostblok gaat een grote last vormen. Ze zorgt o.a. voor een slechtere belevingswaarde van de maatschappij, toename schuldhulp behoefte, toename huiselijk geweld, toename kindermishandeling, toename alcohol misbruik en toename vraag naar psychische zorg. Daarnaast zal er sprake zijn van een afname waarden en normen besef welke weer zal leiden tot een toename en verharding van criminaliteit. Het is helaas een vicieuze cirkel die per jaar naast de al genoemde schades de Nederlandse maatschappij voor een extra schadepost zorgt van tenminste 5 miljard euro op jaarbasis. En dan is er nog de georganiseerde criminaliteit die we importeren met een schadepost van ruim 2 miljard euro op jaarbasis.



Of deze jaarlijkse schadepost van tenminste 13 miljard euro de moeite waard is voor het parlement en zijn ministers kan ik niet beoordelen maar voor mij is het wel duidelijk. In deze kabinetsperiode van 4 jaren moeten we 18 miljard gaan bezuinigen. Heeft er iemand een idee?



De verwachting is dat het aantal Oostblokkers voor 2014 zal verdubbelen naar 600.000. Een aanwinst? Ik betwijfel het. De uitzondering zal er vast wel zijn.



Alle media doen nu berichten de deur uit waarin vooraanstaande – en verantwoordelijke- politici na 11 jaar geklooi eindelijk toegeven dat invoer van de Euro een grote flop is. Hoelang zullen ze er over doen om de grenzen weer te sluiten en het belang van de eigen bevolking eerst te dienen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Fijn he, al die zegeningen van de Europese Unie
maria / werkzoekende sociaal juridisch medewerkster, WWB client
Wie krijgt uiteindelijk de rekening van alle extra kosten.?

De belastingbetaler. Dus u en ik.

Ik ken u budget niet, maar dat van mij is klein en wordt met het jaar kaasschaafsgewijs kleiner gemaakt door alle systemen in Nederland. Met mij vele werkende armen,minima enz..
Advertentie