of 59345 LinkedIn

Aantal informele vrijstellingen sollicitatieplicht 'zorgelijk'

Staatssecretaris van sociale zaken Tamara van Ark
Staatssecretaris van sociale zaken Tamara van Ark

Staatssecretaris Van Ark (sociale zaken en werkgelegenheid, VVD) is bezorgd over het aantal bijstandsgerechtigden met een ontheffing van de sollicitatieplicht, blijkt uit haar antwoorden op Kamervragen door Chantal Nijkerken-de Haan (VVD).

‘Verschil opmerkelijk groot en zorgelijk’

Nijkerken-de Haan wilde onder meer van Van Ark weten hoe het kan dat uit een Divosa-onderzoek bleek dat 10 procent van de bijstandsgerechtigden ontheven is van de arbeidsverplichtingen, terwijl in een onderzoek door de Inspectie SZW maar liefst 62 procent van de respondenten aangaf te zijn vrijgesteld van verplicht solliciteren. Dat verschil is volgens Van Ark gevolg van het feit dat alleen volledige ontheffingen moeten worden geregistreerd. Die plicht geldt voor gemeenten niet bij gedeeltelijke ontheffingen. ‘Het verschil tussen het aantal geregistreerde ontheffingen en het aantal ervaren vrijstellingen vind ik opmerkelijk groot en zorgelijk’, voegt de staatssecretaris daaraan toe.

 

In of uit beeld

In hoeverre de groep bijstandsgerechtigden met een ontheffing ook daadwerkelijk in of uit beeld is bij gemeenten is Van Ark niet duidelijk. ‘Wanneer het betekent dat de mensen wel in beeld zijn maar dat allereerst een aantal andere problemen wordt aangepakt alvorens de stap richting arbeidsmarkt wordt gezet ligt de situatie waarschijnlijk genuanceerder’, laat zij weten. Van Ark laat momenteel onderzoek uitvoeren naar gemeenten die hebben geïnvesteerd in het nader in beeld brengen van langdurig bijstandsgerechtigden. Zij wil weten op welke manier gemeenten dat doen, en wat het kost en opbrengt.

 

Geen instructies voor colleges

De staatssecretaris voelt er niets voor om colleges te instrueren dat zij gemeenteraden moeten informeren over het aantal gedeeltelijke of informele ontheffingen van de arbeidsplicht binnen gemeenten. ’Ik kan en wil hierin niet treden, aldus Van Ark. ‘De gemeenteraad zelf kan het college ter verantwoording roepen en gemeenteraadsleden kunnen informatie en uitleg vragen over alles wat het college doet.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alexander (oud-raadslid) op
Het betekent eigenlijk dat deze staatssecretaris geen enkele weet heeft van de bijstandspopulatie en de problematiek.