Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal bijstandsuitkeringen weer gegroeid

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is het afgelopen jaar met 9000 toegenomen. De grote steden doen het relatief goed.

28 februari 2013

Eind 2012 kregen er 325.000 mensen een bijstandsuitkering, 9000 meer dan eind 2011. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Sinds 2009 is het aantal bijstandsuitkeringen zelfs met 66.000 toegenomen.

Minder jongeren

De stijging ,,past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal banen neemt af'', aldus het CBS over de landelijke stijging van 3 procent. In 2012 is het aantal jongeren dat een bijstandsuitkering kreeg juist gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is vooral te danken aan overheidsbeleid dat de instroom van jonge mensen in de bijstand moet voorkomen, zo stelt het CBS.

Breda en Apeldoorn

In de grote steden viel de toename van het aantal mensen in de bijstand relatief mee; zo bleef in Amsterdam het aantal vrijwel gelijk. In de andere drie grote steden groeide het aantal met 2 tot 3 procent. Breda spant van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners de kroon met een toename van 13 procent, op de voet gevolgd door Apeldoorn (11 procent). De Haarlemmermeer doet het met een daling van 7 procent juist opvallend goed.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie