Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal bijstandsontvangers daalt

Eind 2017 telde Nederland in totaal 461.000 bijstandsgerechtigden. Dit waren er 3500 minder dan een jaar eerder. Er stroomden dus meer mensen de bijstand uit dan erin, wat volgens het CBS een duidelijk gevolg is van de aantrekkende arbeidsmarkt.

28 februari 2018
Het aantal mensen in de bijstand is vorig jaar voor het eerst sinds 2008 iets gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat doordat er minder 27- tot 45-jarige bijstandsontvangers waren. Bij de 45-plussers was er nog wel een duidelijke groei. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond ging het aantal mensen in de bijstand nog omhoog.

Aantrekkende arbeidsmarkt

Eind 2017 telde Nederland in totaal 461.000 bijstandsgerechtigden. Dit waren er 3500 minder dan een jaar eerder. Er stroomden dus meer mensen de bijstand uit dan erin, wat volgens het CBS een duidelijk gevolg is van de aantrekkende arbeidsmarkt.

45-plussers: meer bijstandontvangers

De groep jongeren in de bijstand bleef daarbij min of meer gelijk. Onder de 45-plussers moesten wel zo'n 5000 mensen extra hun toevlucht tot de bijstand nemen. Daarmee was de groei binnen die leeftijdscategorie wel minder dan in 2016, toen het nog om een stijging van 9000 45-plussers ging.

Asielzoekers en verhoging AOW-leeftijd

Dat er nog steeds bijstandsgerechtigden bijkomen, komt voor een deel door de instroom van asielzoekers, voornamelijk uit Syrië. Degenen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen een beroep doen op bijstand. Zo kwamen er vorig jaar 6000 bijstandsgerechtigden met een niet-westerse achtergrond bij. Wat ook meespeelt is de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat vertraagde vorig jaar de uitstroom van bijstandsgerechtigden die tegen de AOW-leeftijd aanzaten. Zij moesten door de verschuiving van de leeftijdsgrens met drie maanden immers iets langer wachten voordat zij de bijstand konden verlaten voor hun pensioen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keegstra / Adviseur
In mijn optiek ontbreekt er een essentieel gegeven in dit artikel. De bijstand is er namelijk niet voor iedereen. Zit je wel in een situatie waarbij je recht zou hebben op bijstand maar zit je geld vast in de stenen van je eigen woning dan krijg je in de meeste gemeente geen bijstand. Woon je als volwassene uit nood thuis en krijgen de oudjes AOW maar hebben agrarische grond in eigendom, dan kun je het als kind mooi schudden. Ook dan krijg je namelijk geen bijstand. Dit zijn maar enkele voorbeelden van situaties waaruit mag blijken dat de afname van bijstandsaanvragen niet een op een vertaald mag worden als de verbetering van de economie. De groep mensen waarvoor geen vangnet geldt wordt steeds groter en zit onder de radar.
H. Wiersma / gepens.
Uit het persbericht blijkt maar weer eens dat de categorie 45-Plus, mede onder de vleugels van het sinds 2010 gevoerde Overheidsbeleid onder Rutte-kabinetten, met grote snelheid de bijstand in is/wordt gejaagd. Waarschijnlijk ziet het er voor de categorie 55-Plus nog heel veel beroerder uit, maar daar geeft het CBS nou juist weer eens geen inzicht in. Hoogste tijd voor positief discriminerend arbeidsmarktbeleid voor deze categorieën. Je zult eerst 'je eigen woning maar moeten opeten' voordat je gebruik kunt maken van de bijstandsregeling. Schande!
Heuvelman
Het CBS geeft ook cijfers over andere zaken. Bv. hoeveel asielzoekers met een verblijfsvergunning in Nederland zijn. Dat aantal bedraagt nu ruim 102.000, waaronder bijna 40.000 Somaliërs, 38.000 Syriërs en ruim 20.000 Eritreeërs. Van deze statushouders zit ruim 90% in de bijstand. Dat zet de zaken in juister perspectief.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Heuvelmans. En hoeveel (grote) gezinnen hebben we het dan? Het is bekend dat mensen uit gezinnen met een langdurig bijstandsverleden zelf extra veel kans maken om ook in de bijstand te geraken. Bij UWV en gemeenten dus volop toekomstige werkgelegenheid.

Helaas hebben we het in Nederland nog steeds over asielzoekers met een verblijfsvergunning; door dat laatste rechtstreeks naar de bijstand. Het zijn toch echt statushouders die de asielprocedure hebben doorlopen.De basis voor gezinshereniging is geschapen. om het eens oneerbiedig te stellen.
Advertentie