of 64231 LinkedIn

Aantal Amsterdammers in armoede stabiel

Het aantal gezinnen dat in Amsterdam moet rondkomen van een minimum inkomen, is het laatste jaar gelijk gebleven. Met name niet-westerse gezinnen zitten onder het minimum.
2 reacties

Ondanks de crisis leefden in Amsterdam vorig jaar bijna evenveel gezinnen in armoede als in 2011. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de gemeente.

17 procent leeft van minimum
In totaal moesten 73.261 hoofdstedelijke huishoudens rondkomen van een minimuminkomen, bijna 17 procent van het totaal. Deze mensen woonden met name in de wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost.

Afgelopen jaar kwamen er zo'n 1000 minimahuishoudens bij. Maar omdat de totale bevolking van de stad groeit, blijft de armoede procentueel gezien hetzelfde.

Vooral niet-westerse kinderen
Acht van de tien keer gaat het om een alleenstaande met of zonder kinderen. Bijna een kwart van alle Amsterdamse minderjarigen groeit op in zo'n armoedesituatie. Vooral kinderen van niet-westerse afkomst zien hun ouders elk dubbeltje omdraaien: zo leeft 40 procent van alle Marokkaanse jongeren van weinig geld, net als 48 procent van hun Ghanese leeftijdsgenoten.

Kansen kinderen niet beperken
Freek Ossel, wethouder armoedezorg, is ongerust om deze Amsterdamse jeugd: ,,De kansen van kinderen moeten niet beperkt worden door de portemonnee van hun ouders. Hier moeten we met zijn allen aan werken.'' Wanneer kinderen eenmaal op eigen benen staan en ook moeten rondkomen van een minimuminkomen, hebben ze nog tot hun dertigste een relatief grote kans om op te krabbelen uit die situatie. Ook wie minder dan 3 jaar op minimumniveau leeft, heeft een veel grotere kans op een inkomensstijging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door t. faber op
Men kan de beschaving van een land aflezen aan de wijze waarop het met zijn zwakkeren omgaat.
Lezing van dit artikel leidt mij tot de conclusie, dat degene die afhankelijk is van een minimuminkomen (uitkering e.d.) tot de armoede is veroordeeld IN NEDERLAND!! Dat is beschamend en getuigt van een weinig ontwikkeld ethisch besef bij degenen die hiervoor rechtstreeks verantwoordelijk zijn,nl. het parlement en het kabinet.
Door Kees Bloemendaal (Vuilnisman) op
Dankzij Rutte I en Rutte II is Nederland een
derde wereldland geworden.

We hebben het hartstikke goed in Nederland
beweren voornamelijk VVD'ers.

Ga zo door. Gaat de goede kant op
geachte premier.