of 59854 LinkedIn

Aanpak armoede verschilt per gemeente

Volgens het onderzoek schiet de rijksoverheid tekort in haar rol en de uitbesteding van de aanpak aan gemeenten leidt, wellicht onbewust en onbedoeld, tot willekeur. De aanpak van armoede onder kinderen kent weinig duidelijke kaders
3 reacties

De aanpak van armoede onder kinderen verschilt te veel per gemeente. Een effectieve aanpak ontbreekt en het landelijk sociaal vangnet schiet tekort. Dat staat in het rapport ‘Kansen voor kinderen: een postcode-tombola’ van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children.

Willekeur
Volgens het onderzoek schiet de rijksoverheid tekort in haar rol en de uitbesteding van de aanpak aan gemeenten leidt, wellicht onbewust en onbedoeld, tot willekeur. De aanpak van armoede onder kinderen kent weinig duidelijke kaders. Een subsidie voor een laptop is in Edam-Volendam bijvoorbeeld beperkt tot 160 euro, terwijl die zo'n 8 kilometer verderop in Purmerend 625 euro bedraagt.

Spanningsveld
In het onderzoek staat verder dat door de decentralisatie een spanningsveld is ontstaan tussen de positie van de landelijke overheid en die van de lokale overheden. Gemeenten willen eigen beleid kunnen voeren, maar om armoede effectief te kunnen bestrijden is bemoeienis van de rijksoverheid nodig. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Door op Rijksniveau landelijke normen te stellen voor het verkrijgen van goederen via het sociale vangnet wordt de gewenste uniformiteit verkregen. Simply the best!
Door meervrijheid (subsidioloog) op
EUR 625 subsidie voor een laptop!!
Waar komt toch de gedachte vandaan dat je armoede enkel kunt bestrijden door subsidies en Toeslagen uit te delen?
Door wendy op
Het ministerie ondersteunt de Alliantie Kinderarmoede (onder de noemer Gelijke Kansen nota bene) die zich als doel heeft gesteld dat in 2030 geen enkel kind in armoede mag leven. Niet nu, niet volgend jaar maar nog minimaal een jaartje of 10 zien we dit soort berichten dus langskomen en vieren we de opening van een nieuwe kredietbank voedselbank/kledingbank/speelgoedbank/sinterklaasbank