Advertentie
sociaal / Nieuws

Aandeel autochtonen in G4 daalt

Het percentage autochtonen in de G4 daalt de komende jaren tot beneden de vijftig procent. In Amsterdam is dat reeds gebeurd, in Rotterdam en Den Haag zal dat spoedig ook het geval zijn. Dat meldt minister Donner in antwoord op Kamervragen van PVV-er Van Klaveren.

07 juli 2011
Oververtegenwoordiging
De suggestie dat het groeiende aantal allochtonen ‘geen goede ontwikkeling is’, gezien de ‘oververtegenwoordiging op het gebied van uitkeringsafhankelijkheid, schooluitval en criminaliteit’, deelt Donner echter niet.

Zorgelijke ontwikkeling
‘De concentratie van achterstanden in sommige wijken en buurten in Nederland vindt het kabinet een zorgelijke ontwikkeling. Er bestaat onder wetenschappers echter geen consensus over de verklaringen voor de oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen op genoemde terreinen’.

Discriminatie
Omgevingsfactoren zoals sociaal-economische positie, woonomgeving, scholing, leeftijd, discriminatie en achterstelling spelen volgens de minister een belangrijke rol, maar er is ‘geen indicatie dat afkomst van doorslaggevende betekenis is’.

Helft
Waar Amsterdam op dit moment precies voor de helft uit allochtonen en voor de helft uit autochtonen bestaat, tellen Den Haag en Rotterdam op dit moment 49 en 48 procent allochtone inwoners, inclusief westerse allochtonen, allochtonen van de tweede generatie en kinderen uit gemengde huwelijken. In Utrecht ligt dit cijfer op 33 procent, waarvan 21 procent niet-westers en 11 procent westers.

Geboortecijfer
Donner zegt de ‘mening te delen dat een grote instroom van migranten met geen of weinig perspectief veel druk legt op de samenleving’. Hij wist er echter op dat de groei van het aandeel allochtonen in Amsterdam niet een gevolg is van immigratie, maar vooral van een relatief hoog geboortecijfer onder allochtonen, de vestiging van westerse allochtonen in de hoofdstad en het vertrek van autochtonen uit de stad’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rampant / trl
onderstaande spammer kan beter adverteren voor burka´s
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Als het percentage in de G4 daalt, zal elders het percentage toenemen. De problemen worden alleen maar doorgeschoven naar de omliggende gemeenten.Een deel van de allochtonen veroorzaken zelf de discriminatie door zich uit te sluiten van de samenleving door te blijven hangen in de eigen taal en cultuur.Niemand zit te wachten op buren die de Nederlandse taal niet machtig zijn of die hun kinderen van 5 jaar tot zeer laat op de avond laten buitenspelen.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ach adviseur Johannes. Ik maak mee dat autochtonen van boven de 65 de allochtone buren wegpesten. Een alleenstaande Surinaamse met een tweeling: Twee huilende babys boven je hoofd, dat kan niet.
Een Marokkaans gezin dat barbecued op een zonnige dag op het balkon: Rookontwikkeling, dat kan niet (van een electrische barbecue?)Geen wonder dat allochtonen elkaar in de G4 gaan opzoeken,
dan heb je van dat autochtone getreiter geen klast meer. Diezelfde ouderen ondernemen niets als in de tuinen tegenover hen rookontwikkeling door de barbecue ontstaat bij autochtonen!
De conclusie dat er gediscrimineerd wordt is
wel degelijk juist.
Advertentie