of 61441 LinkedIn

80 gemeenten verlagen eigen bijdrage Wmo

De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Dat blijkt uit een (nieuwe) inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

Initiatiefvoorstellen

Het nieuws dat veel mensen afzien van zorg door de (hoge) eigen bijdrage en/of onaangenaam worden verrast door fikse rekeningen, leverde begin dit jaar veel commotie op. Niet alleen in gemeenteland, maar ook in ‘Den Haag’ en bij belangenverenigingen voor ouderen en chronisch zieken. Kamervragen over de onderzoeksresultaten van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) naar – de gevolgen van – het eigen bijdrage-beleid voor inwoners met een Wmo-voorziening gingen vooraf aan een Kamerdebat. In diverse gemeenten wilden raadsleden weten of ook in hun gemeenten hulpbehoevenden afzagen van zorg door te hoge eigen bijdragen. Verschillende gemeenten besloten zelf onderzoek te doen naar de gevolgen van hun eigen bijdragebeleid. Her en der werden moties en initiatiefvoorstellen (Amsterdam, Tilburg) ingediend om eigen bijdragen te verlagen of af te schaffen. Sinds februari, toen Binnenlands Bestuur over de onderzoeksresultaten publiceerde, is in tientallen gemeenten het eigen bijdragenbeleid aangepast.

 

Inkomensdrempel

Uit een nieuw overzicht dat het CAK voor Binnenlands Bestuur heeft gemaakt, blijkt dat dit jaar 42 gemeenten de eigen bijdrage hebben aangepast; vorig jaar deden 17 gemeenten dat. Het CAK berekent en int voor alle gemeenten de eigen bijdrage voor Wmo-(maatwerk)voorzieningen. Deze 42 gemeenten hebben het marginaal tarief verlaagd, de inkomensdrempel verhoogd, de maximale periodebijdrage verlaagd of gekozen voor een combinatie, waardoor zorggebruikers per saldo minder eigen bijdrage betalen. Sommige gemeenten hebben aan meerdere ‘knoppen’ tegelijkertijd gedraaid zoals Alblasserdam, Heemstede, Meerssen, Oudewater en Vaals.

 

Uurprijs

Naast deze drie instrumenten zijn er ook andere maatregelen die gemeenten kunnen nemen, zoals verlaging van het uurtarief die voor de berekening van de eigen bijdrage wordt gebruikt. Ze kunnen ook kiezen voor het schrappen van de eigen bijdrage voor specifieke Wmo-voorzieningen of specifieke doelgroepen. Gemeenten die alleen hier voor kiezen, komen niet in het CAK-overzicht voor. Zoals Baarn, die de uurtarieven voor dagactiviteiten en begeleiding heeft verlaagd en Aalsmeer die vanaf deze maand voor begeleiding een lagere prijs in rekening brengt. Sommige gemeenten hebben met terugwerkende kracht per januari de eigen bijdrage verlaagd en deels geschrapt, zoals de zes Drechtsteden.

 

Tachtig gemeenten

Daarnaast hebben zo’n twintig gemeenten het overschot van vorig jaar op de Wmo 2015 gebruikt om de eigen bijdrage te verlagen of te schrappen, bleek uit recent onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS onder 217 gemeenten. Het gaat onder meer om Gouda, Renswoude, Helmond, Nijkerk, Woensdrecht en Zederik. Samen met de 42 gemeenten die via het CAK aan de eigen bijdrage ‘sleutelen’, hebben voor zover bekend dit jaar een krappe 80 gemeenten de financiële pijn voor zorgbehoevende inwoners verzacht.


Lagere kostprijs

Een aantal gemeenten heeft besloten per 2017 de eigen bijdrage af te schaffen of te verlagen. Zo schrappen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel (vanaf 1 januari: de nieuwe gemeente Meierijstad) voor inwoners tot 110 procent van het sociaal minimum de eigen bijdrage helemaal. Voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf wordt vanaf januari een lagere kostprijs doorgevoerd, waarmee de eigen bijdrage voor iedereen die van deze voorzieningen gebruikt maakt, lager wordt. Ook Ede, Raalte, en Simpelveld passen hun beleid vanaf januari ten gunste van Wmo-gebruikers aan. Belangrijkste reden voor gemeenten die het beleid hebben aangepast, is dat zij willen voorkomen dat inwoners noodzakelijke ondersteuning mijden vanwege de eigen bijdrage.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos mulder (Pensioen) op
Mijn bijdrage is dit jaar verdubbeld zodat ik het onmiddelijk heb stop gezet.152,00 euro is echt teveel dat kan ik niet betalen.Hiervoor was het 88.00euro,waar mijn dochter de helft voor haar rekening nam,omdat dat per 4 wkn al een vors bedrag was voor mijn portemonnee. Vr gr Jos
Door E Kort op
Is er een goede overzicht van gemeentes die dit doen?
Door Erik (Midden inkomen) op
Mooi te horen dat veel gemeenten tot inzicht komen dat eigen bijdrage absurd hoog is en verlaagd moet worden. Nu nog onze gemeente want wij houden het niet meer vol. Wij hebben pas afgelopen maand de Cak beschikking over 2015 ontvangen, die over 2016 ietsjes eerder. Zijn nooit geïnformeerd hierover door Cak of gemeente, zelfs ondanks de toezeggingen aan de Ombudsman en Tweede Kamer. Wij moeten nu 15% van ons salaris aan alleen al eigen bijdrage betalen, nog afgezien van zorgpremie, eigen risico en medicatie. En volgend jaar weer.. Stoppen of verminderen zorg is geen optie ivm chronische psychische klachten in combinatie met hoog uurtarief van €60, alternatief is scheiden, maar dat doe je niet zomaar... Hoop op hand over het hart vanmijn gemeente, want ivm betalingsregeling Cak moeten wij komend jaar de eigenbijdrage over 2015 en 2016 betalen. Nogafgezien van 2017. En hoop op betere regeling dan huidige EBrdgeling, alleen bedoeld om mensen zelf hun zorg te laten onthouden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
De landelijke verschillen in het toepassen van de randvoorwaarden leidt tot ongewenste onduidelijkheid en concurrentie tussen de diverse gemeenten. Hopelijk zal deze door dit blunder-Kabinet ingezette ontwikkeling zo spoedig door een volgend Kabinet worden teruggedraaid.
Door F.van der Vorst op
Er is duidelijk weer behoefte aan een landelijk overkoepelend beleid waardoor regionale verschillen opgeheven worden. Nu bepaald je postcode of je hulp krijgt en wat je daar vervolgens dan zelf aan moet bijdragen. Gezien iedere Nederlander voor de wet als gelijk wordt veronderstelt lijkt mij dit een logische stap
Door van hooijdonk (geen) op
Zou fijn zijn want kan het gewoon niet meer betalen en heb echt hulp nodig
Door Arie Keppel (Wethouder) op
Leerdam heeft vanaf januari 2017 de eigen bijdrage voor alle inkomensgroepen voor zowel HO als maatwerkvoorzieningen geschrapt. Alleen de minimumbijdrage van 17,50 blijft, maar wordt voor minima ook gecompenseerd. Zorg moet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn. En ook geen inkomensnivelleringsinstrument worden. Dat doen we via de inkomensbelasting, niet via de zorg.
Door Ria Huisman (Directeur) op
Het tarief wordt €12,50 p.u. Volgend de wethouder kon je voor dat bedrag ook een witte werkster laten komen.
Ik denk dat de wethouder uit de vorige eeuw is.
Nu kun je dus ook met andere wethouders meedoen wethouder wat let je op 15-12-16.
Door Opmerker (orig) op
Nou ja, in het kader van de slogans : zorg voor de medemens, iedereen doet mee, bij ons kan het, ...maar wij doen het, of ...wij zijn eerlijk - moet dan toch iedere gemeente de bijdrage aanpassen of afschaffen?