Advertentie
sociaal / Nieuws

7,5 ton voor cultuur arme kinderen

De drie fondsen zijn actief in 50 gemeenten. Hierdoor konden vorig jaar ruim 36 duizend kinderen lid worden van een sportvereniging.

21 mei 2014

De komende drie jaar wordt extra geld uitgetrokken om kinderen die in armoede opgroeien te laten sporten of deel te laten nemen aan culturele activiteiten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) steunt met een bedrag van 7,5 ton de activiteiten van het Jeugdcultuurfonds.

Muziek- of toneelles
Het fond is samen met het jeugdsportfonds en de Stichting Leergeld actief in 50 gemeenten. Hierdoor konden vorig jaar ruim 36 duizend kinderen lid worden van een sportvereniging. Bijna 6000 kinderen kregen muziek- of toneelles en ruim 30 duizend kinderen konden meedoen aan school- en welzijnsactiviteiten zoals excursies, schooluitjes of bijles. Gemeenten trekken hier geld voor uit maar een groot deel komt uit de pot van de drie fondsen. Ook private partijen sponsoren de activiteiten van de fondsen.

Tienduizend kinderen
De drie stichtingen werken onafhankelijk in gemeenten, maar sinds dit jaar hebben ze de handen ineengeslagen in een poging nog meer kinderen te bereiken. Bertien Minco, directeur Jeugdcultuurfonds is blij met de toezegging van Klijnsma. ‘We willen nog veel meer kinderen bereiken en dat moeten we doen door met nog veel meer gemeenten samen te werken.’ De doelstelling voor het Jeugdcultuurfonds is om in 2016 tienduizend kinderen te bereiken. Vorig jaar waren dat er nog 3500. Minco: ‘Dat is een stevige doelstelling, maar met het extra geld en met de inzet van ons, private partijen en de gemeenten moet dat haalbaar zijn.’


Aansluiten
Met het geld dat Klijnsma in het vooruitzicht stelt wordt gepoogd nog meer gemeenten aan te laten sluiten. Uiteindelijke doel is dat de fondsen in alle gemeenten vertegenwoordigd zijn. Klijnsma stelde bij een bijeenkomst in Rotterdam, waar ook haar collega-staatssecretaris Jet Bussemaker van Onderwijs aanwezig was, dat het kabinet het streven ondersteunt dat alle kinderen, rijk of arm, zich moeten kunnen ontwikkelen, ook op kunstzinnig en cultureel gebied. Voor kinderen die in armoede opgroeien kunnen gemeenten helpen dit mogelijk te maken door extra ondersteuning.

Aantrekkelijke partner
De staatssecretaris roemde ook de individuele organisaties die bezig zijn met deze ondersteuning en de vrijwilligers die dit voor kinderen uit arme gezinnen mogelijk maken. Door 750 duizend euro beschikbaar te stellen wil ze het Jeugdcultuurfonds en haar lokale en regionale cultuurfondsen ondersteunen. 'Deze fondsen kunnen hierdoor mogelijk nog meer hulp bieden en een nog aantrekkelijker partner voor gemeenten worden. 'Wat dan weer ten goede komt aan de kinderen in die gemeenten', aldus Klijnsma.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Sporten is gratis. Weten ze dat nu nog niet? Loop naar buiten en sport. En laat de ouders die dat niet snappen gelijk maar meedoen. We doen tegenwoordig nogal veel aan 'opgelegde' armoede en armoedepraterij. De kinderombudsman kan er ook wat van. Zo voorkom je in ieder geval dat ouders eigen verantwoordelijkheid nemen en kinderen duidelijk maken dat je eigenwaarde niet afhangt van wat anderen hebben.
Alex Ossel / Beheerder
7,5 ton voor heel Nederland (voor 3 jaar) is meer een politiek gebaar dan een structurele oplossing.



Toch heb ik wel mijn bedenkingen, ik vind het niet rechtvaardig. Iedereen kan gratis sporten, het hoeft niet perse op een betaalde manier, als je zelf maar initiatief neemt en niet perse bij een dure (clubverband) sport wil. Ook is het niet eerlijk dat sommige sporten gesubsidieerd worden en sommigen niet. Ik moet ook mijn eigen sport betalen, waarom moet ik (en alle andere Nederlanders) meebetalen aan de hobby van een ander?
Florence van den Bosch / moeder / werkloze bestuurskundige
Een fooi, inderdaad. Sport, muziek, dans en dergelijke zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een kind. En niet alles wat belangrijk is, kun je gratis doen - of betaalbaar voor mensen in armoede (een bijstandsmoeder kan noch sigaretten en alcohol, noch de buitenschoolse activiteiten van haar kinderen betalen. Voldoende vers fruit is waarschijnlijk al te duur). Ook is het zeker niet goed voor een kind om altijd alles alleen te moeten doen - vandaar sporten of musiceren in groepsverband! Kinderen in armoede lopen op meerdere fronten achterstanden op; het zou goed zijn als die integraal aangepakt konden worden.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het leven in armoede wordt gekoppeld aan een inkomen. Er wordt er van uitgegaan dat gezinnen met 110% van het sociaal miniimum in armoede leven. Klopt dit beeld wel. Wat is de definitie van armoede. Als een alleenstaande moeder haar geld uitgeeft aan sigaretten en drank, in plaats van aan de sport van de kinderen, leeft zij dan in armoede? Moet in ieder huidhouden een flatscreen staan? Behoort een auto tot het noodzakelijke levensonderhoud?

Advertentie