of 64707 LinkedIn

'500 extra opvangplekken zijn druppel op gloeiende plaat'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
5 reacties

De vijfhonderd extra opvangplekken voor asielzoekers die demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag aankondigde zijn 'een druppel op de gloeiende plaat'. Dat zei de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling woensdagavond bij Nieuwsuur. 'Er zijn duizenden plekken in ons land nodig om deze toestroom op een humane wijze te kunnen opvangen.'

Niet alleen

Schuiling, die ook burgemeester van Groningen is, liet verder weten namens de veiligheidsregio een brief naar Den Haag te hebben gestuurd waarin hij de de situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel benoemd tot crisissituatie. Hij noemde de situatie in Ter Apel een kwestie die 'wij in de veiligheidsregio Groningen niet alleen meer kunnen oplossen'. Met de brief hoopt de veiligheidsregio het rijk te bewegen om andere gemeenten over de streep te trekken te gaan helpen.

 

'Onveilig'

Afgelopen nacht sliepen er 750 mensen in de nachtopvang in Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. Dinsdag waarschuwde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat de opvang niet meer verantwoord was. 'Het is onveilig. Het is heel risicovol qua besmettelijkheid. We moeten veel te veel mensen in een veel te kleine ruimte huisvesten. Het is ook brandgevaarlijk. Kortom, dit is een onhoudbare situatie', aldus Schuiling.

 

Gewaarschuwd

De commissaris van de Koning in Groningen René Paas noemde het gebrek aan actie uit Den Haag bij talkshow Op1 "beschamend". Volgens hem hebben commissarissen van de Koning en burgemeesters de regering gewaarschuwd de opvangcapaciteit na de vluchtelingenstroom van 2015 en 2016 niet te snel af te bouwen, juist om een buffer te houden voor dit soort gevallen. 'Als je nu ziet hoe mensen in Ter Apel moeten worden opvangen, is dat inhumaan, ongezond en onveilig', zegt Paas. 'Als dat het gevolg is van een planningsprobleem, van iets wat je eigenlijk had kunnen zien aankomen, dan ben je gewoon te laat begonnen en heb je te weinig buffer gehad.'

 

Meer locaties

Het COA liet woensdag weten nog te wachten op groen licht voor nog meer extra opvangplekken. Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de burgemeesters die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio's, heeft eerder deze week toegezegd met meer locaties te komen voor asielopvang. In de komende weken zou het gaan om nog eens 1500 plekken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Ik weet geen, en zeker geen snelle, oplossing. Natuurlijk begrijp ik best de zoveel mensen naar ons al overbevolkte landje toe willen komen.
Tegelijk snap ik het gevoel dat we overlopen lijken te worden door teveel mensen die de voordelen willen van ons land dat wij en onze voorouders zelf maakten maar vaak zich niet wensen aan te passen aan de verplichtingen die dat schept.
Wij passen ons graag aan aan hun afwijkende gedrag totdat wij zelf de afwijkenden zijn.
Maar met de medemenselijkheid die bestuurders zoals het monster Broek-Knol, diepbries Blok of kille Dekker tonen kan niemand leven.
Het wachten is op een echte MP, die dit land eerlijk gaat leiden naar een beter toekomst.
Een land zonder boreale uilen, blondies, vvd-ers of tractortroelaas.
Wees gerust mijn tijd zal het wel uitdienen.
Maar jongeren raad ik vooral aan om snel aan emigreren te denken. Helaas.
Door Peter-Paul (RUD) op
Deze situatie is onhoudbaar en ook niet waarvoor vluchtelingenverdragen ooit bedoeld waren.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Het mondiale gebruik van fossiele brandstoffen neemt nog steeds toe. Ondanks alle beloftes van politici. In 2050 energie neutraal? Forget it. Nederland heeft KLM met gigantische sommen geld overeind gehouden.
Opwarming van de aarde leidt en zal leiden tot een gigantische vluchtelingenstroom. Als Paas dat beschamend zou noemen, dan leverde hij echt een bijdrage.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Aardig van de heer Paas, maar hij vergeet dat de aantallen echte “vluchtelingen” die we hier opvangen verwaarloosbaar klein zijn. Het is alsof je na een overstroming van een grote stad één huis gaat droog gaat pompen. Heeft geen enkele zin. Het is EMO beleid. Ik zou liever zien dat Nederland daadwerkelijk iets zou betekenen in het vraagstuk honger armoede en oorlog. In situaties waarin er brandhaarden zijn op plaatsen in de wereld, is effectiever en krachtdadiger beleid nodig. Dat de heer Paas dat niet roept, is ook beschamend. Als we dat krachtdadige internationale beleid niet willen, van fair trade tot legerinzet, dan moeten we het stukje opvang van een heel klein laagje dat hier met behulp van de reisagent weet te komen, ook niet doen. Alleen met verstand komt een goed beleid tot stand, emoties zoals die van de heer Paas smoren het debat over echte oplossingen.
Door Spijker (n.v.t.) op
De poorten staan nog steeds wijd open in plaats van vluchtelingen op te vangen in de eigen regio. Mondiaal met alle gebiedsdelen duidelijke afspraken maken hoe dergelijke processen anno 2021 behoren te verlopen.