Advertentie
sociaal / Nieuws

50 duizend handtekeningen tegen decentralisatie jeugd GGZ

Het debat in de Kamer gaat van start. Kamerleden krijgen op de valreep 50 duizend handtekeningen tegen de transitie jeugd GGZ. Gisteren kregen ze van gemeenten een petitie vóór deze transitie.

09 oktober 2013

Vlak voor de Kamerbehandeling van de nieuwe Jeugdwet worden de messen nog eens geslepen. De inzet: moet jeugd GGZ nou wel of niet over naar gemeenten? Vanochtend krijgt de Tweede Kamer een petitie getekend door 50 duizend mensen die tegen deze transitie zijn. Gisteren werd een petitie die het tegenovergestelde beoogd bij de Kamer bezorgd.

Zorgen
In de jongste petitie spreken vertegenwoordigers uit de zorg zich uit tegen de overheveling van de zorg voor kinderen met een psychische aandoening naar gemeenten. ‘Alle partijen werkzaam of betrokken bij de geestelijke gezondheidszorg, inclusief de verzekeraars en ouders van patiënten, zijn tegen deze overheveling’, aldus de opsteller van de petitie, brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg.

Niet genoeg budget
Gevreesd wordt dat het recht op zorg voor kinderen met bijvoorbeeld anorexia, autisme of depressies niet meer gegarandeerd is. Als gemeenten niet voldoende budget reserveren kunnen zij deze zorg niet meer betalen. Kinderen en hun ouders lopen dan het risico dat ze nergens terecht kunnen als een kind ernstig ziek is, vreest de brancheorganisatie. Ook bestaat de angst dat er veel ontslagen zullen vallen bij aanbieders van geestelijke gezondheidszorg.

Dure transitie
Om de problemen in de jeugd GGZ op te lossen moet niet voor een dure transitie worden gekozen maar moet samenwerking gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door een bestuurlijk akkoord waarin afspraken worden gemaakt om goedkopere zorg dichtbij patiënten te bieden, aldus de ondertekenaars.

VNG: noodzakelijk onderdeel
Gisteren bood de VNG een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin het tegenovergestelde betoogd wordt. Naast de vijf kernpunten die gemeenten al eerder formuleerden, spreekt de VNG in de petitie uitdrukkelijk over de jeugd GGZ als een ‘noodzakelijk onderdeel’ van het nieuwe takenpakket. ‘Expertise over psychische problemen is een onmisbaar onderdeel van de jeugdhulp die gemeenten vorm geven’, aldus de VNG. In een enquête onder wethouders gaf onlangs liefst 92,1% van de respondenten aan dat de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg onderdeel moet zijn van het nieuwe stelsel voor de Jeugd.


Budgetten
Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Jeugdwet. Behalve de jeugd GGZ zal er ook veel discussie zijn over de budgetten die gemeenten krijgen toebedeeld voor de nieuwe taken. Daarover is veel onduidelijkheid. Ook over het hoge bureaucratische gehalte van de wet zal veel gesproken worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie