Advertentie
sociaal / Nieuws

4 op 5 gemeenten bieden schuldhulp niet volgens de regels

Gemeenten moeten mensen die in de schulden verkeren kosteloos schuldhulpverlening aanbieden. De meeste gemeenten doen dat ook, maar niet volgens de regels. Daardoor komen mensen vaak in nog grotere problemen.

10 augustus 2016

Gemeenten moeten mensen die in de schulden verkeren kosteloos schuldhulpverlening aanbieden. De meeste gemeenten doen dat ook, maar niet volgens de regels. Daardoor komen mensen vaak in nog grotere problemen.

Niet volgens de wet
Dat stelt lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann in een artikel in het blad Sociaal Bestek van augustus. Samen met docenten van de Hogeschool Utrecht onderzocht Jungmann hoe gemeenten de regels voor de uitvoering van de schuldhulpverlening toepassen. Vooral bij de toelating van schuldenaren tot de schuldhulpverlening blijkt 82 procent de procedures niet toe te passen zoals het volgens de wet zou kunnen. 19 procent van de gemeenten geeft een algemene beschikking af zonder nadere invulling, 38 procent onderbouwt niet alle mogelijke voorzieningen in de beschikking.
 

Beschikking
In de beschikking die de gemeente opstelt, staat specifiek onderbouwd of een schuldenaar wordt toegelaten of afgewezen tot de schuldhulpverlening. De onderbouwing door de gemeente houdt ook een duidelijke omschrijving in van wat er verder gaat gebeuren. Dit is ook belangrijk als de schuldenaar bezwaar zou willen maken tegen de beschikking. De beschikking wordt door gemeenten niet of onvoldoende ingevuld afgegeven.

Maatwerk

Jungmann stelt in Sociaal Bestek dat het van groot belang is dat gemeenten bij elke aanvraag een individuele afweging maken en proberen met maatwerk een oplossing bieden. Voor schuldenaren heeft een afwijzing voor schuldhulpverlening een grote, en soms desastreuze invloed. ‘Een goed onderbouwde beschikking is een cruciaal instrument voor een goed georganiseerde toegang tot de schuldhulpverlening bij gemeenten,’ aldus Jungmann.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Een nogal vaag artikel. Gemeenten moeten blijkbaar gratis schuldhulpverlening aanbieden, maar komen vervolgens met een beschikking tot toelating of afwijzing..wat is het nu? Veder lees ik: 'procedures niet toe te passen zoals het volgens de wet zou kunnen' . Is het een vrijblijvende wet of is er wetsvrijheid op dit vlak? Ik ben in ieder geval meer onwijs dan wijzer geworden.
M. van der Stelt / adviseur
Goed artikel met uitstekende links. Begrijp dat de vorige reactie gever zich beperkt heeft tot dit klein artikel, lees verder en er wordt heel veel duidelijk. Het is ronduit allerbelabberdst te noemen dat heel veel gemeenten en sociale diensten niet goed functioneren hopelijk weten de cliënten de weg te vinden naar het juridisch loket voor een goede advocaat die wel alles uit de kast haalt voor zijn of haar cliënten. En een procedure start p basis van de Algemene wet bestuursrecht en de kosten verhaalt op de slecht functionerende gemeenten en sociale diensten
Advertentie