Advertentie
sociaal / Nieuws

3350 TSN'ers bij Buurtzorg aan de slag

Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. Ze behouden hun salaris.

25 februari 2016

Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. Ze behouden hun salaris. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat dat donderdag weten. Het voorlopige aantal is gebaseerd op ,,de huidige informatie van gemeenten''. De curatoren verwachten nog reacties van andere gemeenten.

99 gemeenten
TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Buurtzorg Nederland wilde eerst 7500 medewerkers van TSN overnemen, driekwart van het oude bedrijf. Dat werd later bijgesteld naar 1500 tot 4000. Volgens de curatoren hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop doorgehakt. Sommige kiezen voor Buurtzorg, andere voor concurrenten. De VNG zegt dat ,,de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan" en dat de thuiszorgers hun arbeidsvoorwaarden behouden.


Dumping

De FNV maakt zich zorgen over situatie in de thuiszorg nu bekend is geworden dat maar 3350 van de 12.000 TSN-medewerkers aan de slag kunnen blijven. Voor de overige medewerkers dreigt 'dumping', vreest de vakbond: ,,Medewerkers blijven hetzelfde werk doen, maar krijgen minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden, en cliënten dreigen zorguren te verliezen en moeten hun vertrouwde gezichten missen", zegt een woordvoerster donderdag.

Niet goedkoopste oplossing 

De bond is blij dat verschillende gemeenten in zee gaan met Buurtzorg, omdat bij die organisatie meer geld voor de zorg beschikbaar is en ook daadwerkelijk naar de zorg gaat. Maar veel gemeenten zullen kiezen voor een oplossing die ten koste gaat van medewerkers en cliënten, denkt de FNV. De bond roept de koepelorganisatie VNG op te zorgen dat gemeenten niet kiezen voor de goedkoopste oplossing, die volgens hem onvermijdelijk zal leiden tot 'dumping'.

(ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans / Echtgenoot van zorgvraagster/ verpleger/ mantelzorger/ en sinds 1-1-2015 huishouder.
Ocharm, de dames en heren van de zorg mogen aan de slag blijven,maar wel voor een zeer gerduceerd loon. Hier zal wel hetzelfde gebeuren als bij het faillissement van Thebe en de overname door Actief-Zorg in de gemeente Waalwijk en omgeving. Arbeidsovereenkomst tegen wurgende condities aanvaarden en vooral je cliënten meebrengen. Arbeidsovereenkomst niet tekenen....eruit dan, maar je cliënten blijven bij Actief-Zorg en worden verder uitgezogen. Dus een VERLIES/ VERLIES situatie , alleen voor Actief-Zorg en voor de gemeente Waalwijk een WIN/WIN geneuk. BAH !!!!!
Advertentie