of 64707 LinkedIn

300 miljoen voor banen Alfahulpen

Daarom trekt hij 300 miljoen euro uit.
4 reacties

Er komt een verbod op het 'oneigenlijk gebruik van alfahulpconstructies' in de thuiszorg. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gezegd. Hij wil regelen dat er 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden' voor thuiszorgers komen. Voor deze en andere maatregelen is ongeveer 300 miljoen euro per jaar beschikbaar. Dat komt voor een deel uit andere potjes.

Vakbonden
Alfahulpen zijn een soort freelancers. Zorginstellingen kunnen ze als kleine zelfstandigen inhuren voor thuiszorg aan ouderen en zieken. Omdat ze niet in vaste dienst zijn, zijn alfahulpen goedkoper dan vaste thuiszorgmedewerkers. Vakbonden waren boos over constructies waarbij thuiszorgers werden ontslagen en tegen mindere arbeidsvoorwaarden weer aan het werk konden als alfahulp. 'Publiek gefinancierde banen moeten reguliere banen zijn tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden', zegt het ministerie van Volksgezondheid nu.

Race naar beneden gestopt

Van Rijn heeft afspraken gemaakt met de gemeenten en de vakbonden. Daarin staat onder meer dat gemeenten zorg moeten inkopen 'op inhoud en kwaliteit', en dus niet automatisch voor de laagste bieder moeten kiezen. FNV-leider Ton Heerts is tevreden. De race naar de bodem is gestopt', zei de vakbondsman. Hij voegde eraan toe dat thuiszorgers straks salarissen krijgen die in de cao zijn afgesproken. 'Dat werd met constructies ontdoken.' Voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn sprak eerder van een fantastische dag. Volgens haar moet het akkoord de werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp beschermen. FNV en CNV organiseerden eerder dit jaar de petitie Red de Zorg. Die leverde honderdduizenden handtekeningen op. Van Rijn nam die in juni in ontvangst. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Polak op
Moet ik dit nu zo lezen; het zzp schap binnen deze sector wordt verboden en de 300 miljoen euro is voor het grootste gedeelte al eerder voorzien met uitloop tot 2020? Lost het dus een acuut probleem op? Weet u dat wij 5 miljard euro uit hebben gegeven aan quasi elektrische auto's ! Veel te zwaar met een grote benzinetank. Veel vervuilender dus dan het niet gesubsidieerde model. Gekke wereld ; het merendeel van de thuiszorggerechtigden heeft geen of een zeer bescheiden voertuigje.
Door Michael op
Binnen een jaar is de decentralisatie van de thuiszorg uitgelopen op een enorm debacle.
Maar de verantwoordelijke staatssecretaris, die ook al een puinzooi heeft gemaakt van de PGB, blijft gewoon zitten en strooit wat met honderden miljoenen. 't Is Sinterklaas nietwaar.
Door Volkert (groenlinks stemmer) op
300 miljoen, daar kan je een kwart JSF van kopen.
Door Erik op
Gemeenten, reken u nog niet (te) rijk. 200 miljoen van de 300 miljoen zitten vanaf 2016 nl. al in de integratie-uitkering sociaal domein, onderdeel Wmo 2015 en uw aandeel daarin waarschijnlijk ook al in uw onlangs vastgestelde begroting 2016. Pas vanaf 2017 komt er 40 miljoen extra beschikbaar oplopend naar 100 miljoen in 20?? Ja, dat weten we nog niet. Beetje lastig om hierop te gaan plannen.