of 59794 LinkedIn

30 miljoen voor aanpak verwarde personen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

Aanbevelingen

In februari liet het Aanjaagteam Verwarde personen in een tussenrapportage weten dat er grote verschillen zijn in de manier waarop gemeenten omgaan met verwarde personen. Het team, onder leiding van de Alphense burgemeester Liesbeth Spies deed naast aanbevelingen aan gemeenten, ook enkele aanbevelingen aan het rijk. Bijvoorbeeld over het wegnemen van financiële drempels van onverzekerden. Die handschoen heeft het rijk nu opgepakt.

Pilots en projecten

De 30 miljoen wordt vanaf volgend jaar toegekend. Voor dit jaar krijgen de gemeenten 15 miljoen. Het geld is ook bedoeld voor acute zaken, zoals het opzetten en uitbreiden van pilots en projecten in het land. Het aanjaagteam is blij met het geld. ‘Hieruit blijkt dat het landelijke vraagstuk wordt opgepakt’,  aldus voorzitter Liesbeth Spies. 

Briefadres
Gemeenten moeten vanaf juni een sluitende aanpak hebben ontwikkeld over hoe om te gaan met verwarde personen. Eerder besloten gemeenten al, samen met het rijk, dat dak- en thuislozen een briefadres krijgen, zodat het makkelijker wordt om te zorgen dat ze een zorgverzekering en medische zorg krijgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Helaas hebben we zien dat verwarde statushouders uit Irak en andere landen uit die regio een paar afschuwelijke misdaden hebben gepleegd als gevolg van hun psychose. Zo o.a. de geliefde mevrouw van 96 jaar in Amsterdam die door een werkloze psychoot uit Irak werd doodgestoken. Zij was niet de enige, maar alleen het benoemen is al een links taboe. Het lijkt soms wel op de dictatuur van GroenLinks. Het is een ernstig probleem dat verder zal toenemen. Onder de eigen bevolking kom je vooral ernstige vormen van eenzaamheid tegen en sociaal ongewenst gedrag. Veel hulp is weg bezuinigd. En wat gebeurt er dan ? De vele adviesbureaus met politieke vriendjes verdienen weer een heel dikke boterham aan het in kaart brengen van een probleem, waarbij men natuurlijk nooit de taboes mag benoemen....
Door joop zwervers (client) op
ik hoop dat het geld goed besteed word en niet verdwijnt in de zakken van allerlij , bestuurders , directie en andere vage figuren die niks op hebben met clienten maar alleen op geld belust zijn schande .
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Verward is een nogal schimmig verzamelbegrip. Naast degenen die gebaat zouden zijn met psychiatrische opname zijn er ook verslaafden, mensen met gedragsstoornissen en vele andere varianten. Ze hebben één ding gemeen: er is geen hulp voor ze. Om maar eens een voorbeeld te noemen: psychotherapie uit het basispakket. Niet allemaal over een kam scheren graag! Vraagt u zich liever eens af hoe afschuwelijk het verwarde leven moet zijn, dat je je midden op een winkelplein in de fik steekt als schreeuw om hulp? Of de dood tegemoet loopt in politiekogelregens? Het gebeurt allemaal vandaag de dag. En morgen ook weer. Hoe groot moeten de ongelukken worden voor de overheid eindelijk eens zijn werk doet en ingrijpt?
Door Daan Richters op
Nee, altijd aantonen of het wel het echt nodig is en de igz er bij betrekken zodat er geen onnodige opnames ontstaan.De ggz maakt hier misbruik van.
De rechten van de mens moeten niet geschonden worden.Het kan ook om xtc of drank gaan.
Zo kun je iedereen wel gaan opsluiten en wegwerken.Het gaat al zo fout in het ggz veld.
Door Jan op
De wet wijzigen en bij verward gedrag gedwongen opname mogelijk maken zonder dat behoeft te worden aangetoond dat betrokkene een gevaar is voor zichzelf of voor de samenleving. Dat is de oplossing!
Door Rudi op
Laten we hopen dat de ggz die geen best image heeft en zeer hard optreedt ze met respect behandeld en toch als mens blijven zien.Het zijn arme zielen die er niets aan kunnen doen dat ze hiermee behept zijn.
De ggz kan hier veel geld verdienen.
Door Ivo op
Probleem met bv schizofrenen is dat er geen gedwongen medicatie is die vaak goed helpt. In plaats daarvan laat je ze afglijden waardoor ze zelf een rotleven hebben, de maatschappij tot overlast zijn en de samenleving veel geld kosten. En dan krijgen we deze regeling aan het eind van het traject.
Door Reiziger (Kritisch volger ) op
En maar blijven pamperen asielzoekers 10 mile om in te richten nu weer miljoenen voor verwarden . Bejaarden,langdurig werklozen en andere mensen met problemen liggen aan de geeuwhonger en zonder zorg en hulp en worden hun huis uitgezet . Wat lees je dat het aanjaagteam verwarde mensen ,alleen de naam al, miljoenen los peutert hiervoor . Wordt tijd dat de werkende nederlandse bevolking eens echt in opstand komt tegen al deze onzin nog even ben je hier beter af als asielzoeker of verwarde en helemaal als combinatie van die twee . Nederland is welvarend alleen voor de Happy few

Relevante Parlementaire Dossiers