of 64120 LinkedIn

30.000 euro voor iedere gedupeerde van toeslagenaffaire

Voor ongeveer de helft van de gedupeerde ouders zal de 30.000 euro de geleden schade dekken, denkt Van Huffelen. Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over hulp voor ouders die een baan of huis zijn kwijtgeraakt.
4 reacties

Iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire rond de kinderopvang krijgt in de komende vier maanden 30.000 euro ter compensatie, zegt staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Tijdens een overleg in het Catshuis is besloten dat alle getroffen ouders recht hebben op dezelfde compensatieregeling, aldus de bewindsvrouw.

Baan of huis kwijt
Ouders die recht hebben op meer, komen daarvoor ook nog in aanmerking. Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over hulp voor ouders die een baan of huis zijn kwijtgeraakt. Ook voor de kinderen van de gedupeerden komt een regeling.

Fraudeur
Het ministerie van Financiën heeft momenteel zo'n 9000 gedupeerden in beeld, maar denkt dat in totaal 26.000 ouders ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt en behandeld. Voor 1 mei hoopt Van Huffelen zoveel mogelijk mensen de 30.000 euro uit te keren. Voor de ouders die al in beeld zijn kan dat sneller, maar een datum of termijn wilde ze er niet op plakken.

Terugvorderingen
Voor ongeveer de helft van de gedupeerde ouders zal de 30.000 euro de geleden schade dekken, denkt Van Huffelen. Sommige ouders zullen meer krijgen dan wat ze zijn kwijtgeraakt, maar die groep hoeft niet te vrezen voor terugvorderingen, belooft de bewindsvrouw. Mensen die recht hebben op meer, zullen dat krijgen.

Schuldhulpverlening
Van Huffelen hoopt te vermijden dat ouders die in de schuldhulpverlening belandden, het volledige bedrag in één keer naar schuldeisers zien gaan. Daarover wil ze in overleg treden met de vereniging voor schuldhulpverlening, zodat de gedupeerde ouders een bedrag overhouden.

Herstel
Het kabinet zei de afgelopen maanden wel sneller tot compensatie te willen komen, maar dat er maatwerk nodig was voor de gedupeerden. Daar komt het nu dus van terug. ‘Het herstel van ouders staat voorop en dat willen wij ook, en dat kunnen we alleen doen wanneer we in een keer een groot bedrag aan alle ouders geven zodat een groot deel van de gedupeerden ook geholpen is’, aldus Van Huffelen.

Kabinet
Op eventuele politieke consequenties naar aanleiding van het rapport wilde Van Huffelen nu niet ingaan. ‘We hebben nu gesproken over wat we gaan doen zodat de ouders zo goed mogelijk worden geholpen en ook de kinderen.’ Dat zij de pers dinsdag te woord stond, en niet premier Mark Rutte is, omdat zij als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk is voor het dossier, zei ze. ‘Maar de kern is natuurlijk dat het hele kabinet zich heel verantwoordelijk voelt voor wat er in het rapport staat.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Na de reorganisatie bij de Belastingdienst (kosten ca. E 700 miljoen) is dit het volgende akkefietje bij deze dienst. De kosten hiervan zullen uiteindelijk uitkomen op nog eens ca. E 1 miljard.. Hoeveel blunders moet je maken en hoe hoog moeten deze eigenlijk zijn om je verantwoordelijkheid te nemen. Deze vraag moeten vooral Wiebes, Asscher en Rutte eens aan zichzelf gaan stellen.
Door Joop op
En ondertussen geen poot uitsteken naar al die beroepschauffeurs, monteurs en wat al niet die muurvast staan in Engeland: Zoek het zelf maar uit! Deze mensen betalen hier wel belasting! Ondertussen wel een paar officiële zielepoten ophalen in Moria, waar we niets mee te maken hebben. Dit gaat heel lelijk worden.
Door RechtsDoorZee op
Stuitende bestuurlijke incompetentie, met als gevolg een vlucht naar voren om het gezicht te redden en een 'wholesale'-compensatie van 30.000 Euro per gedupeerde, terwijl vorige week volgens het kabinet nog sprake was van 'maatwerk' per gedupeerde (!). Sinds een jaar zijn hiervoor dure consultancy-bureaus ingehuurd en is een heel apparaat opgetuigd om de maatwerk-compensatie uit te voeren. Kennelijk zijn ze niet veel eerder op dit plan van 'wholesale'-compensatie gekomen (consultancy- en apparaatkosten overstegen zelfs de compensaties).

Nogmaals stuitende bestuurlijke incompetentie, helaas ook indicatief voor alle bestuurslagen in Nederland, op het niveau van zowel het Rijk, als de provincies en de gemeenten.
Door Robin (influencer) op
Prachtig, dit precedent bij invordering belastingen! Gaan we flink gebruik van maken.