Advertentie
sociaal / Nieuws

170.000 jongeren aan de slag sinds start Actieplan

Het Actieplan Jeugdwerkloosheid heeft sinds de start in september 2009 170.000 jongeren aan een plek op de arbeidsmarkt geholpen. Ruim driekwart van hen heeft een baan, de overigen hebben een stageplek of een leerwerkplaats. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

06 oktober 2011

Crisis

Het vorige kabinet trok in 2009 als crisismaatregel 250 miljoen euro uit om te voorkomen dat jongeren het eerste slachtoffer zouden worden van de recessie. ´De stijging van de jeugdwerkloosheid in Nederland is, ondanks de crisis, zowel in historisch als Europees perspectief, beperkt gebleven´, aldus het ministerie. In de eerste helft van 2009 was 11,6% van de jongeren werkloos. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat teruggelopen tot 8,6%. Hoewel de daling zich dit jaar niet heeft voortgezet, behoort de jeugdwerkloosheid met 9,1% tot de laagste in Europa.

 

Langer leren

Een belangrijk onderdeel van het Actieplan is streven om langer door te leren. In 2009 zijn 12.000 jongeren na het behalen van hun mbo-diploma een jaar langer op school gebleven om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vorig jaar deden 13.500 jongeren dat.

 

Regionaal

De aanpak tegen jeugdwerkloosheid is voor een belangrijk deel regionaal uitgevoerd. Zo is er in Zuidoost-Brabant een initiatief waarbij nauw wordt samengewerkt met uitzendbureaus om jongeren te begeleiden naar de arbeidsmarkt. In Friesland zijn goede resultaten geboekt met het scholen van jongeren voor hogere functies in de zorg.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie