of 62812 LinkedIn

1500 banen weg in welzijnswerk Amsterdam

Onder druk van de landelijke bezuinigingen zullen in Amsterdam de komende jaren rond de 1500 banen in het welzijnswerk verdwijnen.

Onder druk van de landelijke bezuinigingen zullen in Amsterdam de komende jaren rond de 1500 banen in het welzijnswerk verdwijnen. Het aanbod zal her en der verschralen, maar de sector zal afkalving van de kwaliteit zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Voorspelling

Dat stelt woordvoerder Arie van ’t Hoog van Combiwell, een van de grootste welzijnsorganisaties van de hoofdstad en actief in een groot aantal stadsdelen. Hij reageert hiermee op uitspraken van de ambtenarenbond AbvaKabo, die een golf van ontslag onder welzijnswerkers voorspelt.
 

Tering naar de nering
Combiwell heeft zelf nu rond de 600 mensen in dienst, van wie er rond de 100 ontslag is aangezegd. Onder de Wmo nieuwe stijl zien de stadsdeelraden zich geconfronteerd met een rijksbezuiniging van 30 procent. De meeste lokale bestuurders willen zich niet laten verrassen en gaan zo snel mogelijk de tering naar de nering zetten, aldus Van ’t Hoog.

Inschrijven
Verder hebben de stadsdeelraden bestaande contracten opgezegd, waardoor veel welzijnsorganisaties opnieuw voor hun huidige werkzaamheden moeten inschrijven. ‘Er zullen in bepaalde wijken organisaties verdwijnen maar er zullen ook andere voor terugkomen’.

Buurthuis wordt Wijkhuis

Volgens de woordvoerder zal een nog onbekend aantal welzijnscentra de deuren sluiten. De tijd dat elke welzijnsclub vanuit zijn eigen buurthuis opereerde is sowieso voorbij: ‘We spreken tegenwoordig van wijkhuizen, van waaruit diverse organisaties in samenspraak met bewoners allerlei activiteiten opzetten’.

Geen kaalslag

Dat betekent echter niet automatisch dat de kwaliteit evenredig achteruit zal gaan. ‘De meeste deelraden hebben een langere termijn visie ontwikkeld, waardoor kaalslag wordt voorkomen’, stelt de woordvoerder van Combiwell. ‘Zo zal bijvoorbeeld de dagopvang voor kwetsbare mensen door vrijwilligers worden overgenomen, met ondersteuning van de deelraad uiteraard’.

Bingo-middagen
Wat wel zal verdwijnen zijn de gesubsidieerde ‘bingo-middagen’ voor mensen uit de wijk. ‘Hoe belangrijk dat ook is voor veel (oudere) inwoners, dit soort activiteiten zullen niet meer gratis worden aangeboden’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.