Advertentie
sociaal / Nieuws

10 miljoen opgespoord bij bijstanders

Bij mensen in de bijstand is vorig jaar voor in totaal 10 miljoen euro aan verzwegen vermogen, zoals huizen, in het buitenland aangetroffen.

23 juni 2012

163 gevallen
Er zijn 403 onderzoeken uitgevoerd in meer dan 50 landen naar bezit van mensen met een bijstandsuitkering. De meeste onderzoeken werden gedaan in Turkije (137), Marokko (84) en Suriname (34). In 163 gevallen is er daadwerkelijk vermogen aangetroffen.


Gemeenten verantwoordelijk
Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) geschreven aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PVV. De Krom ziet geen aanleiding om nader onderzoek te starten naar uitkeringsfraude door niet-westerse allochtonen met bezit van onroerend goed in het buitenland, zoals de PVV vraagt. Volgens hem zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de controles bij een vermoeden van fraude.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
God, wat een lul is die De Krom.

De vlag uit als die zakkenwasser is vertrokken bij SoZaWe.
Van Santen
Framing (ja, nieuw woord geleerd onlangs):

Staatsecretaris ziet geen aanleiding voor nader onderzoek naar fraude, nu blijkt dat in 40% van de onderzochte, niet-westerse allochtonen met een bijstandsuitkering daadwerkelijk vermogen heeft in landen als Turkije, Marocco of Suriname.......
Paul / projectleider
@Van Santen. Ze houden echt niet op met onderzoeken hoor. Enne 40% is niet zo'n hoge score, ze beginnen met een soort voorselectie voordat er werkelijk onsderzoek wordt gedaan (doen ze bij al dit soort fraude onderzoeken).
O. ten Hove
Ik ben benieuwd wat de onderdirecteur van Divosa hiervan vindt, met zijn misplaatste politieke correctheid toen ik in het verleden een opmerking maakte dat bij een sociale dienst een medewerker geld had verduisterd. In Den Haag gebeurt dit ook en was bijna altijd een allochtoon. Hij was boos, terwijl nergens iets van af wist.



Politieke correctheid staat aan de basis van alle zaken die fout gaan of zijn. Bekijk alles op hun eigen merites. Want dit soort fraudegevallen kun je eigenlijk alleen maar plegen als je de weg weet en dat is dan vaak door een allochtoon. De cijfers wijzen het uit, alleen snapt die onderdircteur het niet... en hij wenste de collega's toen sterkte... ongelooflijk...
Rob de Krieger / Beleidsadviseur
Natuurlijk is het niet in de haak als mensen die daar geen recht op hebben, gemeendchapsgeld incasseren. En 10 miljoen is best veel geld. Maar drie niet-functionerende ontslagen topambtenaren of bankdirecteuren toucheren met elkaar ook met gemak zo'n bedragje. Soms kun je niet politiek correct genoeg zijn ...
Advertentie