of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • Vaccineren is voor veel mensen, en zeker in Neder-Betuwe, een heel ingewikkeld onderwerp. De vaccinatiegraad in Neder-Betuwe blijft met 58 procent fors achter bij het landelijk gemiddelde. ‘Ik hoop daarom dat iedereen de stap zet om gebruik te maken van de gegeven middelen tegen dit gevaarlijke virus.’ Dat schrijft burgemeester Jan Kottelenberg (CDA) van de voornamelijk streng-christelijke Gelderse gemeente Neder-Betuwe.

  Christelijke burgemeesters dringen aan op vaccineren

  Reageer

  Vaccineren is voor veel mensen, en zeker in Neder-Betuwe, een heel ingewikkeld onderwerp. De vaccinatiegraad in Neder-Betuwe blijft met 58 procent fors achter bij het landelijk gemiddelde. ‘Ik hoop daarom dat iedereen de stap zet om gebruik te maken van de gegeven middelen tegen dit gevaarlijke virus.’ Dat schrijft burgemeester Jan Kottelenberg (CDA) van de voornamelijk streng-christelijke Gelderse gemeente Neder-Betuwe.

 • Gemeenten zijn het afgelopen jaar nog kritischer geworden over het Wmo-abonnementstarief. Mondige burgers beroepen zich steeds vaker op hun ‘recht’ tot ondersteuning.

  Ambtenaren kritischer over Wmo-abonnementstarief

  Gemeenten waren al niet happig op het Wmo-abonnementstarief, maar zijn het afgelopen jaar nog kritischer geworden. Het wordt steeds moeilijker om mensen te bewegen voor hulp hun eigen omgeving in te schakelen en mondige burgers beroepen zich steeds vaker op hun ‘recht’ tot ondersteuning.

 • De diensten die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van mensen die bedreigd worden, hebben het zo druk dat ze er niet aan toe komen om hun werkwijze te verbeteren. Dit werk moet daarom prioriteit krijgen en verder geprofessionaliseerd worden.

  Bewaking bedreigde mensen aan verbetering toe

  Reageer

  De diensten die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van mensen die bedreigd worden, hebben het zo druk dat ze er niet aan toe komen om hun werkwijze te verbeteren. Dit werk moet daarom prioriteit krijgen en verder geprofessionaliseerd worden.

 • De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft zorgelijk. Ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) had vorig jaar een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.

  Jeugdzorginstellingen nog steeds in zwaar weer

  De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft kwetsbaar. Hoewel het nettoresultaat van 15,1 miljoen euro in 2019 naar 38,1 miljoen euro in 2020 steeg, heeft ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.   

 • De afgevaardigde van de provincie Groningen prijst het harde werk van iedereen die afgelopen weekend op zoek moest naar extra opvangplekken voor asielzoekers.

  Voorzichtig optimisme vanuit Groningen over asielopvang

  1 reactie

  De provincie Groningen en de gemeente Westerwolde zijn voorzichtig optimistisch over het nu nog overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het overleg tussen kabinet en provincies van dinsdagochtend heeft commissaris van de Koning René Paas in Groningen ‘goede hoop’ gegeven dat ergens de komende dagen niet meer te veel asielzoekers in de nachtopvang hoeven te verblijven.

 • Vorig jaar hebben opnieuw meer inwoners bij hun gemeente aangeklopt voor een Wmo-voorziening dan het jaar daarvoor. Vooral de vraag naar huishoudelijke hulp blijft stijgen. Met name mensen met midden- en hogere inkomens doen een beroep op deze Wmo-hulp.

  Huishoudelijke hulp blijft budgetslurper

  Opnieuw hebben vorig jaar meer inwoners bij hun gemeente aangeklopt voor een Wmo-voorziening dan in 2019. Vooral de vraag naar huishoudelijke hulp blijft stijgen; in 2020 met 13 procent. Met name mensen met midden- en hogere inkomens doen via de gemeente een beroep op deze hulp.

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft 'op dit moment voor ruim zeshonderd asielzoekers opvangplekken in beeld' na de oproep van het kabinet aan de commissarissen van de koning afgelopen vrijdag. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer.

  Provincies leveren helft gevraagde opvangplekken

  2 reacties

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft 'op dit moment voor ruim zeshonderd asielzoekers opvangplekken in beeld' na de oproep van het kabinet aan de commissarissen van de koning afgelopen vrijdag. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer.

 • Meerdere gemeenten geven gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet om nog dit weekend het azc in het Groningse Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Zondag melden de gemeenten Hengelo, Utrecht en Amersfoort noodopvang te organiseren, in navolging van Middelburg op zaterdag.

  Meer gemeenten vangen asielzoekers op

  10 reacties

  Meerdere gemeenten geven gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet om nog dit weekend het azc in het Groningse Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Zondag melden de gemeenten Hengelo, Utrecht en Amersfoort noodopvang te organiseren, in navolging van Middelburg op zaterdag.

 • Het is zonde als gemeenten steeds zelf het wiel moeten uitvinden, dus lanceert het ministerie van BZK op 16 november het Platform Gemeenten en Mensenrechten. Het platform richt zich specifiek op gemeentebestuurders en gemeenteambtenaren en heeft als doel de kennis en betrokkenheid van gemeenten bij mensenrechten te vergroten.

  BZK lanceert Platform Gemeenten en Mensenrechten

  Het is zonde als gemeenten steeds zelf het wiel moeten uitvinden, dus lanceert het ministerie van BZK met onder meer de VNG op 16 november het Platform Gemeenten en Mensenrechten. Het platform gaat zich richten op gemeentebestuurders en gemeenteambtenaren en heeft als doel de kennis en betrokkenheid van gemeenten bij mensenrechten te vergroten.

 • De Limburgse gemeente Beekdaelen is bereid om 450 asielzoekers op te vangen op een voormalig bevoorradingscentrum van het Amerikaanse leger in Schinnen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om een noodopvang voor de duur van een jaar. Het college van burgemeester en wethouders laat vrijdag weten voornemens te zijn positief te reageren op het verzoek.

  Beekdaelen wil 450 asielzoekers opvangen

  1 reactie

  De Limburgse gemeente Beekdaelen is bereid om 450 asielzoekers op te vangen op een voormalig bevoorradingscentrum van het Amerikaanse leger in Schinnen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om een noodopvang voor de duur van een jaar. Het college van burgemeester en wethouders laat vrijdag weten voornemens te zijn positief te reageren op het verzoek.