of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • ‘Wij willen er alles aan doen wat nodig is om deze ouders te kunnen bereiken, zodat we hen kunnen spreken en de helpende hand kunnen bieden’, aldus wethouder Grauss.

  Grens privacywet opgezocht bij hulp toeslagenouders

  1 reactie

  De gemeente Rotterdam gaat proberen de telefoonnummers van zeshonderd gedupeerden van het toeslagenschandaal te achterhalen in de gemeentelijke systemen om hulp te kunnen aanbieden. Wethouder Michiel Grauss (Armoedebestrijding en Schuldenaanpak) schrijft in een brief aan de Autoriteit Persoonsgegevens dat daarmee ‘zeer strikt en formeel genomen de randen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden opgezocht en mogelijk overschreden’.

 • 'Al onze leden, van Limburg tot Noord-Holland geven aan dat het aantal daklozen niet gedaald is en dat de opvang nog steeds overvol zit', zegt Rina Beers, senior beleidsmedewerker bij Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang.

  Minder daklozen? 'De opvang zit overvol'

  Het CBS rapporteerde dinsdag een daling van het aantal daklozen in Nederland, maar branchevereniging Valente trekt de nauwkeurigheid van die cijfers in twijfel. In de praktijk is er volgens de vereniging geen daling te zien. 

 • Er zijn sinds augustus ruim 4.600 extra opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in gebruik genomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat daar deze week 2.200 plaatsen bijkomen. Er zijn echter nog meer vaste opvanglocaties nodig voor de middellange termijn.

  Nog meer opvangplekken asielzoekers nodig

  7 reacties

  Sinds eind augustus zijn er ruim 4600 extra opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in gebruik genomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat daar deze week 2200 plaatsen bijkomen.

 • De lat voor inburgeraars gaat per 1 januari omhoog. Nu doet bijna iedereen taalexamen op niveau A2, als de nieuwe inburgeringswet is ingevoerd moet dat B1 worden. Gemeenten gaan de taalcursussen weer inkopen, maar kunnen de taalbureaus de ambities waarmaken?

  Zorgen over kwaliteit taalonderwijs aan inburgeraars

  De lat voor inburgeraars gaat per 1 januari omhoog. Nu doet bijna iedereen taalexamen op niveau A2, als de nieuwe inburgeringswet is ingevoerd moet dat B1 worden. Gemeenten gaan de taalcursussen weer inkopen, maar kunnen de taalbureaus de ambities waarmaken?   

 • Beeld: Shutterstock

  Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werk

  8 reacties

  Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. Daarvoor is een wetswijziging nodig, zo zei hij in Buitenhof zondag. Wat hem betreft wordt die wetswijziging 'eerder vandaag dan morgen' in gang gezet.

 • De hersteloperatie in de toeslagenaffaire loopt niet goed. Het vertrouwen is echt te herstellen, maar dat kan alleen met maatwerk, zorgvuldigheid en met aandacht. De huidige regeling, maar ook de nieuwe regelingen moeten daarom 'uitlegbaar, uitvoerbaar en juridisch houdbaar' zijn. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  VNG: eerst orde op zaken, dan nieuwe regelingen

  1 reactie

  De hersteloperatie in de toeslagenaffaire loopt niet goed. Het vertrouwen is echt te herstellen, maar dat kan alleen met maatwerk, zorgvuldigheid en met aandacht. De huidige regeling, maar ook de nieuwe regelingen moeten daarom 'uitlegbaar, uitvoerbaar en juridisch houdbaar' zijn. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Het UWV doet mee met een project om duidelijker met burgers te communiceren. De organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor werkloosheidsuitkeringen gaat samenwerken met specialisten op dit terrein van het project Direct Duidelijk. Die gaan de ambtenaren helpen eenvoudigere teksten te schrijven, zei staatssecretaris Raymond Knops in de Kamer. SP-voorvrouw Renske Leijten reageerde gepikeerd, en sprak van 'schone schijn' van een overheid die onbereikbaar is.

  UWV gaat eenvoudigere brieven schrijven

  Reageer

  Het UWV doet mee met een project om duidelijker met burgers te communiceren. De organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor werkloosheidsuitkeringen gaat samenwerken met specialisten op dit terrein van het project Direct Duidelijk. Die gaan de ambtenaren helpen eenvoudigere teksten te schrijven, zei staatssecretaris Raymond Knops in de Kamer. SP-voorvrouw Renske Leijten reageerde gepikeerd, en sprak van 'schone schijn' van een overheid die onbereikbaar is.

 • Beeld: Shutterstock

  Daling jongeren in jeugdhulp zet niet door

  In de eerste zes maanden van dit jaar kregen meer jongeren jeugdzorg dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het gaat om een stijging van 0,6 procent. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van het CBS. In de eerste helft van 2020 was, voor het eerst sinds jaren, sprake van een daling van zes procent.