of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

  VNG cancelt ledenvergadering vanwege corona

  De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

 • Wethouder Peter Heijkoop. Foto: Ronald van den Heerik

  ‘Soms mag je bijstandsgerechtigden steviger beetpakken’

  In de Drechtsteden kunnen bijstandsgerechtigden vanaf volgend jaar worden verplicht om mee te werken aan schuldhulpverlening. Is dat de zóveelste dwangmaatregel waar bijstandsgerechtigden mee te maken krijgen, of is het het noodzakelijke 'duwtje in de rug' om eindelijk uit de schulden te komen? Wethouder Peter Heijkoop (armoedebestrijding, CDA): 'Ik loop er niet van weg om mensen wat meer bij de hand te nemen.'

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

  VNG: nadelen aan vragen ambtenaar om coronapas

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een  coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

 • Hoewel nog onduidelijk is of minister De Jonge (VWS) maatregelen gaat nemen tegen gemeenten die een inkomenstoets bij huishoudelijke hulp hanteren, voeren steeds meer gemeenten deze in.

  Steeds meer gemeenten gooien kont tegen krib

  Hoewel nog niet duidelijk is of minister De Jonge (VWS) een streep gaat zetten door de inkomenstoets bij huishoudelijke hulp, voeren steeds meer gemeenten deze in. Zij gooien de kont tegen de krib omdat het rijk blijft weigeren hen volledig te compenseren voor de extra kosten die gemeenten sinds de invoering van het Wmo-abonnementstarief maken.

 • Gemeenten dreigen lijkschouwers tekort te komen, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 'Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid', aldus de organisatie. In veel regio’s is de situatie volgens haar nu al nijpend.

  'Gemeenten komen straks lijkschouwers tekort'

  Reageer

  Gemeenten dreigen lijkschouwers tekort te komen, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 'Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid', aldus de organisatie. In veel regio’s is de situatie volgens haar nu al nijpend.

 • Initiatiefnemers Jochem en Merel Janssen

  Campagne #normaaloverdrugs van start

  In twaalf grote steden is afgelopen weekend de campagne #normaaloverdrugs van start gegaan. Met oneliners zoals ‘Er gaan meer mensen kapot aan het drugsbeleid dan aan drugs’ vraagt de campagne aandacht voor het huidige, Nederlandse drugsbeleid. Deze landelijke campagne is gestart door de ouders Merel en Jochem Janssen die het maatschappelijk beladen onderwerp bespreekbaar willen maken.

 • Met name de hogere uitstroom uit de Wsw en de coronacompensatie van 140 miljoen euro hebben vorig jaar geleid tot een gunstiger financieel resultaat van sw-bedrijven.

  Financiële situatie sw-bedrijven verbetert

  Over het algemeen is de financiële positie van de 76 sociale werk-bedrijven in 2020 verbeterd. Dat is grotendeels het gevolg van een hogere uitstroom van medewerkers die er op grond van de Wet sociale Werkvoorziening (Wsw) werken. Dat blijkt uit een door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgevoerde quickscan. De Tweede Kamerleden Evert Jan Slootweg (CDA) en Bart van Kent (SP) hadden om zo’n onderzoek gevraagd.

 • Burgerpanels vernieuwen de democratie en leveren inhoudelijke inzichten op. Ze kennen hun leefomgeving immers van binnenuit en bekijken deze met een holistische blik, zo blijkt uit de resultaten van het participatie-experiment Toukomst in de provincie Groningen, waarbij een burgerpanel advies mocht uitbrengen over de besteding van 100 miljoen euro. Onderzoeker leefomgeving Hiska Ubels en Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid, beschrijven in dit essay hoe burgers het overheidsbeleid kunnen bereiken.

  Burgerpanels hebben de 'Toukomst'

  Burgerpanels vernieuwen de democratie en leveren inhoudelijke inzichten op. Ze kennen hun leefomgeving immers van binnenuit en bekijken deze met een holistische blik, zo blijkt uit de resultaten van het participatie-experiment Toukomst in de provincie Groningen, waarbij een burgerpanel advies mocht uitbrengen over de besteding van 100 miljoen euro. Onderzoeker leefomgeving Hiska Ubels en Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid, beschrijven in dit essay hoe burgers het overheidsbeleid kunnen bereiken.

 • Centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s ontvangen de komende twee jaar in totaal 24 miljoen extra om het lesaanbod voor inburgeraars zeker te stellen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

  24 miljoen extra voor lesaanbod inburgering

  Centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s ontvangen de komende twee jaar in totaal 24 miljoen extra om het lesaanbod voor inburgeraars zeker te stellen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de jaarwisseling 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig. Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) moeten de eerste zeshonderd daarvan al voor 1 december geregeld zijn, laten ze weten in een Kamerbrief. Verder zijn er vijfhonderd plekken nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' en honderd voor asielzoekers die uit een veilig land komen.

  Nog 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig

  12 reacties

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de jaarwisseling 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig. Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) moeten de eerste zeshonderd daarvan al voor 1 december geregeld zijn, laten ze weten in een Kamerbrief. Verder zijn er vijfhonderd plekken nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' en honderd voor asielzoekers die uit een veilig land komen.