of 64231 LinkedIn

Nieuws

 • Het is zonde als gemeenten steeds zelf het wiel moeten uitvinden, dus lanceert het ministerie van BZK op 16 november het Platform Gemeenten en Mensenrechten. Het platform richt zich specifiek op gemeentebestuurders en gemeenteambtenaren en heeft als doel de kennis en betrokkenheid van gemeenten bij mensenrechten te vergroten.

  BZK lanceert Platform Gemeenten en Mensenrechten

  Het is zonde als gemeenten steeds zelf het wiel moeten uitvinden, dus lanceert het ministerie van BZK met onder meer de VNG op 16 november het Platform Gemeenten en Mensenrechten. Het platform gaat zich richten op gemeentebestuurders en gemeenteambtenaren en heeft als doel de kennis en betrokkenheid van gemeenten bij mensenrechten te vergroten.

 • De Limburgse gemeente Beekdaelen is bereid om 450 asielzoekers op te vangen op een voormalig bevoorradingscentrum van het Amerikaanse leger in Schinnen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om een noodopvang voor de duur van een jaar. Het college van burgemeester en wethouders laat vrijdag weten voornemens te zijn positief te reageren op het verzoek.

  Beekdaelen wil 450 asielzoekers opvangen

  1 reactie

  De Limburgse gemeente Beekdaelen is bereid om 450 asielzoekers op te vangen op een voormalig bevoorradingscentrum van het Amerikaanse leger in Schinnen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om een noodopvang voor de duur van een jaar. Het college van burgemeester en wethouders laat vrijdag weten voornemens te zijn positief te reageren op het verzoek.

 • Beeld: Shutterstock

  '500 extra opvangplekken zijn druppel op gloeiende plaat'

  6 reacties

  De vijfhonderd extra opvangplekken voor asielzoekers die demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag aankondigde zijn 'een druppel op de gloeiende plaat'. Dat zei de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling woensdagavond bij Nieuwsuur. 'Er zijn duizenden plekken in ons land nodig om deze toestroom op een humane wijze te kunnen opvangen.'

 • De uitspraken die burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen woensdag in een raadsvergadering deed, hebben de clubleiding van NEC verbaasd. Bruls zei onder meer dat hij wil dat relschoppers die zondag na de wedstrijd NEC - Vitesse de politie aanvielen een levenslang stadion- en omgevingsverbod krijgen. Hij denkt ook aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion.

  Verbazing bij voetbalclub om harde woorden Bruls

  2 reacties

  De uitspraken die burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen woensdag in een raadsvergadering deed, hebben de clubleiding van NEC verbaasd. Bruls zei onder meer dat hij wil dat relschoppers die zondag na de wedstrijd NEC - Vitesse de politie aanvielen een levenslang stadion- en omgevingsverbod krijgen. Hij denkt ook aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion.

 • Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

  Partijen willen meer onderzoek uithuisplaatsingen

  Reageer

  Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. 'Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij - indien mogelijk- zo snel mogelijk in gebruik', laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.

  COA blij met inspringen gemeenten

  1 reactie

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. 'Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij - indien mogelijk - zo snel mogelijk in gebruik', laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.

 • 'De VNG had ook kunnen zeggen: hierdoor wordt werken in de bijstand lonender en kunnen we mensen langer ondersteunen'.

  Werken in de bijstand wordt (iets) lonender

  Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zorgt ervoor dat werken in de bijstand in sommige gevallen lonender wordt. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt vooral de nadelige effecten van de uitspraak. 

 • De gemeente Westerwolde heeft dinsdagavond opnieuw de noodklok geluid over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel.

  Asielopvang Ter Apel ‘niet langer verantwoord’

  7 reacties

  De gemeente Westerwolde heeft dinsdagavond opnieuw de noodklok geluid over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Volgens een woordvoerder van de Groningse gemeente hebben er in de nacht van dinsdag op woensdag zo’n 750 mensen overnacht in de nachtopvang van Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. ‘Dit kan nu echt niet langer. We moeten nu geholpen worden’, aldus de woordvoerder.

 • Ede reageert daarmee dinsdag op ophef die is ontstaan na een artikel in de NRC van afgelopen zaterdag over geheim onderzoek naar islamitische organisaties.

  Ede wist niets van undercoveracties in moskee

  1 reactie

  De gemeente Ede wist niets van undercoveracties van onderzoeksbureau NTA in de moskee in die gemeente. De gemeente wist wel dat er onderzoek werd gedaan, maar daarvoor zouden interviews worden gemaakt met betrokkenen binnen de islamitische gemeenschap.