of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • Het openbaar ministerie (OM) moet toch strafrechtelijk onderzoek doen naar mogelijke zorgfraude door het Almelose zorgbureau Victorie. Het OM wilde dat aanvankelijk niet, maar de gemeente Almelo diende daarop een klacht in bij het gerechtshof Leeuwarden. Die heeft Almelo in het gelijk gesteld.

  Baanbrekende uitspraak in strijd tegen zorgfraude

  Het openbaar ministerie (OM) moet toch strafrechtelijk onderzoek doen naar mogelijke zorgfraude door het Almelose zorgbureau Victorie. Het OM wilde dat aanvankelijk niet, maar de gemeente Almelo startte daarop een klachtenprocedure bij het gerechtshof Leeuwarden; de zogeheten artikel 12-procedure. Het hof heeft het OM nu opgedragen alsnog onderzoek te doen.

 • © Shutterstock

  COA heeft duizenden opvangplekken te weinig

  6 reacties

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht in 2022 zeker 6000 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig te hebben. Naar verwachting zijn er volgend jaar 42.000 opvangplekken. Eind december van dit jaar zijn er ongeveer 36.000 opvangplekken beschikbaar, die allemaal bezet zijn.

 • De acht Achterhoekse gemeenten hebben drie inburgeringsroutes aanbesteed. Voor zover bekend is het de eerste regio die de onderwijsroute, essentieel onderdeel van de nieuwe Wet inburgering, heeft aanbesteed.

  Achterhoek heeft als eerste onderwijsroute aanbesteed

  De acht Achterhoekse gemeenten hebben de drie inburgeringsroutes via een bijzonder traject aanbesteed. En dat in een tijd dat nog nergens in het land over de volle breedte van de drie leerroutes contracten zijn gesloten. Omdat geen enkele aanbieder uit de voeten kan met de (te) lage tarieven die gemeenten willen en kunnen betalen voor met name de onderwijsroute. Voor zover bekend is de Achterhoek de eerste regio die de onderwijsroute, essentieel onderdeel van de nieuwe Wet inburgering, heeft aanbesteed.

 • Grote steden willen van het rijk meer wettelijke middelen om een maximumsnelheid van 30 kilometer in te voeren. Juist op de wegen waar nu nog 50 wordt gereden, gebeuren de meeste en zwaarste verkeersongevallen. De G4 vraagt de minister en de Tweede Kamer in een brandbrief om ’30-de-norm’ in stedelijk gebied toe te passen.

  Grote steden willen overal 30 kilometer

  Grote steden willen van het rijk meer wettelijke middelen om een maximumsnelheid van 30 kilometer in te voeren. Juist op de wegen waar nu nog 50 wordt gereden, gebeuren de meeste en zwaarste verkeersongevallen. De G4 vraagt de minister en de Tweede Kamer in een brandbrief om ’30-de-norm’ in stedelijk gebied toe te passen.

 • Etnische profilering 'vergroot stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen, en maakt dat mensen zich vernederd, onveilig en in hun waarde aangetast voelen.'

  Beslisboom om etnisch profileren te voorkomen

  Risicoprofielen die worden gebruikt door bijvoorbeeld de Belastingdienst en gemeenten kunnen discriminerend uitpakken, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens. Om etnische profilering te voorkomen heeft het College een toetsingskader ontwikkeld. 

 • © Shutterstock

  Kinderen in Rotterdam: gratis met ov

  Reageer

  Kinderen in Rotterdam van 4 tot 12 jaar kunnen vanaf 1 januari een jaar lang gratis reizen met het openbaar vervoer in de Maasstad. Het gaat eerst om een proef, meldt de gemeente Rotterdam woensdag.

 • Bijna zeven jaar na de invoering van de Participatiewet is het raadsleden nog steeds onduidelijk hoeveel beleidsvrijheid die wet hen eigenlijk geeft.

  Zoektocht naar verantwoordelijkheid voor hard beleid

  Na een uitermate kritisch rapport over een gebrek aan menselijke maat in de uitvoering van het sociaal domein in Enschede, blijft de vraag over: wie was er verantwoordelijk voor het hardvochtige beleid? Was dat de gemeente zelf of was het de wetgever in Den Haag? De gemeenteraad is er nog niet over uit.

 • Beeld: Shutterstock

  '141 miljoen niet besteed aan studenten met beperking'

  Slechts een klein gedeelte van de 158 miljoen euro die gemeenten de afgelopen jaren kregen voor studenten met een beperking, is bij hen terechtgekomen: nog geen 17 miljoen euro. Dat becijfert Ieder(in), belangenbehartiger van mensen met een beperking. Omdat de organisatie bang is dat er meer blijft liggen, pleit Ieder(in) er bij de Tweede Kamer voor dat DUO de uitvoering overneemt.

 • De micro-impact zit vooral in de besparing op uitkeringslasten: het oplossen of voorkomen van schulden kan mensen immers helpen om werk te vinden en financieel zelfstandig te worden.

  ‘Nederlandse Schuldhulproute’ bespaart miljoenen

  De Nederlandse Schuldhulproute heeft in 2020 een positieve maatschappelijke impact gehad van 180 miljoen euro. Investeringen in schuldhulpverlening betalen zich terug in besparingen op uitkeringen en zorgkosten, maar ook extra belastinginkomsten door verhoogde arbeidsdeelname. 

 • © Shutterstock

  Noodopvang Heumensoord blijft wat langer open

  1 reactie

  De noodopvang voor vluchtelingen in natuurgebied Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen mag wat langer openblijven. Dat hebben de burgemeesters van beide gemeenten besloten na een vraag om verlengde opening van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Eerder was afgesproken dat het tentenkamp per 1 januari 2022 zou sluiten. Maar het COA krijgt het niet voor elkaar om alle ongeveer achthonderd Afghaanse evacués in december naar andere locaties te verhuizen, zegt de dienst.

 • Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland zag de persconferentie van afgelopen vrijdag en bedacht dat het vaccineren met de ‘boosters’ veel sneller kan als de organisatie ervan in handen is van gemeenten. Hij schreef het in een brief aan demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS. ‘Een postbode laat je ook niet op alfabet bezorgen.’

  ‘Laat gemeenten boostervaccinaties organiseren’

  Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland zag de persconferentie van afgelopen vrijdag en bedacht dat het vaccineren met de ‘boosters’ veel sneller kan als de organisatie ervan in handen is van gemeenten. Hij schreef het in een brief aan demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS. ‘Een postbode laat je ook niet op alfabet bezorgen.’