of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • De Tweede Kamer reageert met ontsteltenis op de conclusies in rapport van de Onderzoekscommissie chroom-6 Tilburg. Inmiddels is er een debat met staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aangevraagd. Ook wil de Tweede Kamer dat Van Ark per brief uitgebreid ingaat op de bevindingen van de commissie.

  Kamer wil debat over Tilburgs chroom-6-schandaal

  De Tweede Kamer reageert met ontsteltenis op de conclusies in rapport van de Onderzoekscommissie chroom-6 Tilburg. Inmiddels is er een debat met staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aangevraagd. Ook wil de Tweede Kamer dat Van Ark per brief uitgebreid ingaat op de bevindingen van de commissie.

 • De gemeente Tilburg, NS-Nedtrain en het Spoorwegmuseum hadden moeten voorkomen dat bijstandsgerechtigden in een re-integratietraject aan de kankerverwekkende stof chroom-6 werden blootgesteld, concludeert een onafhankelijke onderzoeks- en adviescommissie.

  Tilburg had chroom-6-drama moeten voorkomen

  De gemeente Tilburg, NS-Nedtrain en het Spoorwegmuseum hadden moeten voorkomen dat bijstandsgerechtigden in een re-integratietraject aan de kankerverwekkende stof chroom-6 werden blootgesteld, concludeert een onafhankelijke onderzoeks- en adviescommissie in haar rapport.

 • Problemen rond regelingen en procedures voor vrouwen in een vrouwenopvanglocatie zijn nog niet opgelost. Dat constateert de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na gesprekken met onder meer gemeenten en vrouwenopvanglocaties die betrokken waren bij zijn onderzoek Vrouwen in de Knel in 2017.

  'Problemen in vrouwenopvang nog niet opgelost'

  Reageer

  De knelpunten rond regelingen en procedures voor vrouwen die in een vrouwenopvanglocatie verblijven, zijn nog niet opgelost. Dat constateert de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na gesprekken met onder meer de gemeenten en vrouwenopvanglocaties die betrokken waren bij zijn onderzoek Vrouwen in de Knel in 2017.

 • De gemeente Amsterdam laat weten dat zij 90 miljoen euro aan terugvorderingen van bijstand heeft uitstaan. De helft van de Amsterdammers die bijstand moeten terugbetalen aan de gemeente moet dat omdat zij onopzettelijk in de fout zijn gegaan met de inlichtingenplicht.

  Helft fouten Amsterdammers in bijstand onopzettelijk

  De gemeente Amsterdam laat weten dat zij 90 miljoen euro aan terugvorderingen van bijstand heeft uitstaan. De helft van de Amsterdammers die bijstand moeten terugbetalen aan de gemeente moet dat omdat zij onopzettelijk in de fout zijn gegaan met de inlichtingenplicht. 

 • Driekwart van de gemeenteraden die onlangs een verruiming van het kinderpardon bespraken, stemde daar in een meerderheid voor. In bijna 60 procent van de raden stond een ruimer kinderpardon recentelijk op de agenda, meldt weblog Sargasso.

  Veel draagvlak bij gemeenten voor ruimer kinderpardon

  Driekwart van de gemeenteraden die onlangs een verruiming van het kinderpardon bespraken, stemde daar in een meerderheid voor. In bijna 60 procent van de raden stond een ruimer kinderpardon recentelijk op de agenda, meldt weblog Sargasso.

 • Drentse gemeenten en zorgaanbieders gaan de tekorten op de jeugdhulp analyseren. Deze vormt de basis voor een uitvoeringsplan voor 2019 en verder. Doel is te zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten.

  Jeugdhulp Drenthe onder de loep

  Drentse gemeenten en zorgaanbieders gaan samen analyseren waardoor de tekorten op de jeugdhulp worden veroorzaakt. Die analyse moet over hooguit drie maanden klaar zijn en zal de basis vormen voor een uitvoeringsplan voor 2019 en verder. Doel is te zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten.

 • 821 sociale huurwoningen zijn afgelopen jaar in Amsterdam vrijgekomen doordat wooncorporaties en de gemeente onderzoek deden naar woonfraude. Illegale onderhuur is volgens de corporaties de meest voorkomende vorm, meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

  Woonfraude A’dam vooral illegale onderhuur

  821 sociale huurwoningen zijn afgelopen jaar in Amsterdam vrijgekomen doordat wooncorporaties en de gemeente onderzoek deden naar woonfraude. Illegale onderhuur is volgens de corporaties de meest voorkomende vorm, meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

 • Meerdere leden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn niet te spreken over het feit dat gemeenten bijna anderhalf miljard euro aan bijstandsterugvorderingen hebben openstaan, waarvan een groot deel te voorkomen was. Die conclusies werden eind vorige week getrokken door Divosa.

  Commissieleden SZW kritisch over terugvorderingen

  Meerdere leden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn niet te spreken over het feit dat gemeenten bijna anderhalf miljard euro aan bijstandsterugvorderingen hebben openstaan, waarvan een groot deel te voorkomen was. Die conclusies werden eind vorige week getrokken door Divosa.

 • De inzet van praktijkondersteuners bij huisartsen levert Enschede besparingen op de jeugdhulp op. Een pilot bij negen huisartsenpartijken wijst dat uit.

  Enschede bespaart op jeugdhulp

  De inzet van praktijkondersteuners bij huisartsen levert Enschede besparingen op de jeugdhulp op. Een pilot bij negen huisartsenpartijken wijst dat uit. Dit is voor het college Enschede reden om de ondersteuning jeugd in de huisartsenpraktijk tot en met 2021 voort te zetten en uit te breiden naar 80 procent van de Enschedese huisartsenpraktijken.

 • Zonder briefadres is het lastig om een uitkering of zorgverzekering te krijgen. Maar gemeenten weigeren daklozen regelmatig zo'n briefadres: hun aanvraag ervoor wordt vaak afgewezen. Dat betekent dat daklozen, die toch al kwetsbaar zijn, zonder inkomen en zorg komen te zitten. Dat blijkt uit een enquête die De Monitor (KRO-NCRV) deed onder de honderd grootste gemeenten.

  Gemeenten weigeren regelmatig briefadres

  1 reactie

  Zonder briefadres is het lastig om een uitkering of zorgverzekering te krijgen. Maar gemeenten weigeren daklozen regelmatig zo'n briefadres: hun aanvraag ervoor wordt vaak afgewezen. Dat betekent dat daklozen, die toch al kwetsbaar zijn, zonder inkomen en zorg komen te zitten. Dat blijkt uit een enquête die De Monitor (KRO-NCRV) deed onder de honderd grootste gemeenten.