of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • De Zandvoortse burgemeester David Moolenburgh, is 'ongelooflijk blij' met hoe de Dutch Grand Prix in de Formule 1 is verlopen. 'We hebben nog even te gaan', zegt hij, doelend op de uitstroom van racefans die nog steeds gaande is, 'maar ik ben heel tevreden'.

  Burgemeester Zandvoort tevreden over F1-weekend

  2 reacties

  De Zandvoortse burgemeester David Moolenburgh, is 'ongelooflijk blij' met hoe de Dutch Grand Prix in de Formule 1 is verlopen. 'We hebben nog even te gaan', zegt hij, doelend op de uitstroom van racefans die nog steeds gaande is, 'maar ik ben heel tevreden'.

 • Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Zo staat in een rapport dat de Stichting Lezen en Schrijven opstelde op basis van interviews met meer dan dertig organisaties verantwoordelijk voor de cursussen voor laaggeletterden.

  'Gezamenlijke aanpak laaggeletterdheid nodig'

  Reageer

  Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Zo staat in een rapport dat de Stichting Lezen en Schrijven opstelde op basis van interviews met meer dan dertig organisaties verantwoordelijk voor de cursussen voor laaggeletterden.

 • Utrechters die minder dan 40.000 euro per jaar verdienen en een andere baan willen, kunnen zich met hulp van hun gemeente laten omscholen naar een beroep waar nu en in de toekomst veel werk in is.

  Utrecht schoolt inwoners om naar kansrijke beroepen

  1 reactie

  Utrechters die minder dan 40.000 euro per jaar verdienen en een andere baan willen, kunnen zich met hulp van hun gemeente laten omscholen naar een beroep waar nu en in de toekomst veel werk in is.

 • Castricum heeft haar achterstand in het huisvesten van statushouders over 2020 grotendeels weggewerkt en is hard bezig om het dit jaar afgesproken aantal statushouders te huisvesten. Dat stelt het Castricumse college. Het college is boos dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de gemeente publiekelijk aan de schandpaal nagelt.

  Castricum laaiend op provincie over statushouders

  De gemeente Castricum heeft haar achterstand in het huisvesten van statushouders over 2020 grotendeels weggewerkt. Ze is daarnaast hard bezig om het dit jaar afgesproken aantal statushouders te huisvesten. Dat stelt het Castricumse college. Het college vindt het ‘betreurenswaardig’ en is ‘uiterst verbolgen’ dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de gemeente publiekelijk aan de schandpaal nagelt en met een indeplaatsstelling dreigt. Een ‘disproportionele actie’, vindt Castricum.

 • Online muziekles. Beeld: Shutterstock.

  'Sluiting van cultuuraanbod zorgt voor tweedeling'

  De lockdown zorgt voor een maatschappelijke tweedeling op het gebied van culturele vorming, waarschuwt LKCA (het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst ). Dat is zorgelijk, vindt het instituut, omdat cultuur essentieel is voor het welzijn van de samenleving.

 • © Shutterstock

  Statenlid Flevoland: ‘Gemeente, steun Afghanen’

  ‘Gemeenten, spreek je uit over de humanitaire catastrofe in Afghanistan. Toon medeleven met de Afghaanse gemeenschap in Nederland. Maak gebruik van de expertise van de lokale Afghaanse verenigingen en kaart het onderwerp ook aan in het Comité van de Regio’s.’

 • Beeld: Shutterstock

  Herverdeling gunstig voor sociaal kwetsbare gemeenten

  Het meest recente voorstel voor de herverdeling van het gemeentefonds is gunstig voor gemeenten met een zwakke sociale structuur. Dat concludeert adviesbureau BMC. De aanvankelijke voorstellen waren niet zo gunstig, maar de herziening in juli liet een omslag zien en de herziening van augustus zet dat door.

 • Gedeputeerde Staten van Noord-Holland dreigen de huisvestingstaken voor statushouders van Castricum over te nemen. De provincie verwacht in meer gemeenten te moeten ingrijpen.

  Noord-Holland dreigt met ingrijpen in Castricum

  De provincie Noord-Holland dreigt de huisvestingstaken voor statushouders van Castricum over te nemen. Als de gemeente niet alsnog voor eind dit jaar huisvesting heeft geregeld voor 34 statushouders, gaat de provincie over tot een indeplaatsstelling. De provincie gaat dan de achterstand op kosten van de gemeente wegwerken. De provincie verwacht in meer gemeenten te moeten ingrijpen.

 • ‘De Nederlandse verzorgingsstaat wil een menswaardig bestaan voor iedereen garanderen, maar zet in dat streven diezelfde menselijke waardigheid onder druk’, zegt Willemijn van der Zwaard, senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, in haar proefschrift. Tot op zekere hoogte is het een abstracte, technische operatie, waarin ‘de mens’ uit beeld raakt.

  ‘Werk eens vaker mét aanziens des persoons’

  Onze verzorgingsstaat staat ver af van het dagelijks leven van mensen met een hulpvraag. Regels bedoeld om ze te helpen, pakken vaak averechts en soms vernederend uit. Dat is een van de conclusies die historica Willemijn van der Zwaard trekt in haar proefschrift ‘Omwille van fatsoen. De staat van menswaardige zorg’.

 • In de vier grote steden, waaronder Amsterdam, kunnen ongedocumenteerden vaak niet terecht bij een huisarts. Een aantal Amsterdamse raadsfracties maakt zich grote zorgen en wil dat het college actie onderneemt.

  Zorg aan ongedocumenteerden moet beter, vindt raad

  In de vier grote steden kunnen ongedocumenteerden vaak niet terecht bij een huisarts. In Amsterdam, waar Dokters van de Wereld onderzoek heeft gedaan, weigert bijna de helft van de huisartsen soms een patiënt zonder verblijfspapieren te helpen. Een aantal Amsterdamse raadsfracties maakt zich grote zorgen en wil dat het college actie onderneemt. ‘Eén oplossing is er niet. Alle obstakels moeten worden weggenomen’, stelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld.

 • 'Het is een signaal dat we hier niet op zitten te wachten.’

  Politie Amsterdam neemt ook eigen waarnemers mee

  11 reacties

  De politie gaat ook eigen waarnemers inzetten tijdens het preventief fouilleren naar wapens in meerdere Amsterdamse wijken. Die waarnemers moeten toezien op het werk van een aantal burgerwaarnemers, die op hun beurt controleren of de politie zich niet schuldig maakt aan etnisch profileren.

 • Nu de instroom in de bijstand minder hoog is dan eerder verwacht en ook de werkloosheid minder hard stijgt, krijgen gemeenten volgend jaar geen 240 miljoen euro extra aan re-integratiemiddelen van het rijk, maar 60 miljoen euro.

  Gemeenten krijgen minder (extra) geld voor bijstand

  Nu de werkloosheid minder hard stijgt en ook de instroom in de bijstand minder hoog is dan eerder verwacht, krijgen gemeenten volgend jaar geen 140 miljoen euro extra aan re-integratiemiddelen van het rijk, maar 60 miljoen euro. Daarvan is 15 miljoen euro beschikbaar om de hogere instroom in de bijstand op te vangen en 45 miljoen om de dienstverlening aan werklozen te intensiveren.