of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang.

  Jos Wienen: ‘Een grote hal is waardeloos’

  Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang. Als we hadden geluisterd naar het advies van onder andere ‘zijn’ VNG-asielcommissie, dan was opvang van zo’n 2.000 extra vluchtelingen geen probleem geweest, zegt burgemeester van Haarlem Jos Wienen.

 • Het percentage vrouwen in voltijd-dienst bij de gemeente steeg met twee procentpunten, het aandeel mannen daalde met één procentpunt. Daarmee is de deeltijdkloof tussen mannen en vrouwen nu gedaald naar vijftig procentpunten.

  Deeltijdkloof krimpt langzaam, ook bij gemeenten

  Vrouwelijke gemeenteambtenaren zijn de afgelopen jaren iets vaker voltijds gaan werken, terwijl hun mannelijke collega's juist iets vaker in deeltijd werken. Toch blijven de verschillen groot: slechts 33 procent van de vrouwen werkt voltijds tegenover 83 procent van de mannen. Het typisch Nederlandse deeltijdmodel geeft niet makkelijk mee.

 • Als het om het coronavirus gaat, blijft de crisisaanpak voor de bevolking nog beperkt tot mededelingen van het ministerie, het rivm en de gezondheidsdiensten. Maar een grote uitbraak kan grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Moeten regionale bestuurders, zoals de veiligheidsregio’s, zich niet meer laten zien?

  ‘Tijd voor generalisten in coronacrisis’

  Als het om het coronavirus gaat, blijft de crisisaanpak voor de bevolking nog beperkt tot mededelingen van het ministerie van VWS, het rivm en de gezondheidsdiensten. Maar een grote uitbraak kan grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Moeten regionale bestuurders, zoals de veiligheidsregio’s, zich niet meer laten zien?

 • Door de inzet van dorpsondersteuners worden de zorgkosten verlaagd en neemt de werkdruk bij huisartsen af. Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health naar dorpsondersteuners in drie Groningse dorpen.

  Met dorpsondersteuner minder zorgkosten

  Door de inzet van dorpsondersteuners worden de zorgkosten verlaagd en neemt de werkdruk bij huisartsen af. Dit komt vooral omdat de dorpsondersteuner vraag en aanbod naar informele en formele zorg aan elkaar koppelt. De dorpsondersteuner draagt daarnaast bij aan de verbetering van het welzijn en de leefbaarheid.

 • Formule 1-teams laten zich op 1 mei toch niet over het strand van Noordwijk naar het circuit van Zandvoort brengen voor de Dutch Grand Prix. Ze rijden gewoon via de weg van hun hotel naar het circuit, bevestigt evenementenorganisator The Spot na berichtgeving door NH Nieuws. Op de strandritten was veel kritiek, omdat op de route het beschermde strandreservaat Noordvoort ligt.

  Geen strandroute Formule1-teams

  3 reacties

  Formule 1-teams laten zich op 1 mei toch niet over het strand van Noordwijk naar het circuit van Zandvoort brengen voor de Dutch Grand Prix. Ze rijden gewoon via de weg van hun hotel naar het circuit, bevestigt evenementenorganisator The Spot na berichtgeving door NH Nieuws. Op de strandritten was veel kritiek, omdat op de route het beschermde strandreservaat Noordvoort ligt.

 • Gemeenten die de bekostigingssystematiek pxq (prijs maal hoeveelheid) hanteren, moeten overwegen op een andere systematiek over te stappen. Het instellen van budgetplafonds lijkt onontbeerlijk. Deze aanbevelingen doet PBLQ na analyse van rekenkameronderzoeken die op verzoek van Divosa is gemaakt.

  Stap af van ‘uurtje factuurtje’?

  Het ontbeert gemeenten vaak aan gerichte en actuele sturingsinformatie in het sociaal domein. Die is echter cruciaal om grip te krijgen op de gemeentelijke uitvoering en kosten. Gemeenten die de bekostigingssystematiek pxq (prijs maal hoeveelheid) hanteren, moeten overwegen op een andere systematiek over te stappen. Het instellen van budgetplafonds lijkt onontbeerlijk.    

 • Voor het derde achtereenvolgende jaar is het aantal mensen met een bijstandsuitkering afgenomen. Vorig jaar was sprake van een daling van 19.000. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

  Opnieuw daling aantal bijstandsgerechtigden

  Voor het derde jaar op rij is het aantal mensen met een bijstandsuitkering afgenomen. Vorig jaar was sprake van een daling van 19.000. Vooral 45-minners stroomden de bijstand uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De gemeente Groningen gaat 500 bijstandsgerechtigden extra intensiever begeleiden naar werk, participatie of scholing. Daarvoor is een nieuw Werkprogramma gelanceerd.  

 • Het Renkumse college heeft grote (financiële) zorgen over de komst van jongeren bij Pluryn in Oosterbeek. Voor Renkum betekent dit een rekening van 1,46 miljoen euro op jaarbasis. Het college heeft minister De Jonge (VWS) in een brief gevraagd om een oplossing.

  Renkum kan rekening jeugdzorg niet betalen

  Het college van Renkum heeft grote (financiële) zorgen over de komst van jongeren bij Pluryn in Oosterbeek. Dit is het gevolg van sluiting van jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep van Pluryn. Voor Renkum betekent dit een rekening van 1,46 miljoen euro op jaarbasis die zij twee jaar lang moet voorschieten. Dat kan de gemeente niet betalen. Het college heeft minister De Jonge (VWS) in een brief gevraagd om een oplossing.

 • Jongeren met messen blijven de gemoederen in gemeenteland bezighouden. De burgemeester van Krimpen aan den IJssel wil kijken of er wettelijk ruimte is voor ‘fouilleren bij wijze van preventie’, de raad van Lansingerland wil jeugdzorg inschakelen en D66 Amsterdam wil voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen.

  ‘Voorkom dat jongeren messen gaan dragen’

  Jongeren met messen blijven de gemoederen in gemeenteland bezighouden. De burgemeester van Krimpen aan den IJssel wil kijken of er wettelijk ruimte is voor ‘fouilleren bij wijze van preventie’, de raad van Lansingerland wil jeugdzorg inschakelen en D66 Amsterdam wil voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen.