of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Aanhoudende klachten van ouders over onterechte beschuldigingen door Veilig Thuis van kindermishandeling zijn voor een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad de reden om wethouder Victor Everhardt (D66) te vragen in te grijpen. Everhardt wijst erop dat het toezicht bij de Inspectie Jeugdzorg ligt, maar PvdA-raadslid Bouchra Dibi vindt dat de politiek nu aan zet is.

  Utrechtse raad is situatie Veilig Thuis zat

  De Utrechtse gemeenteraad wil dat wethouder Victor Everhardt (D66) ingrijpt bij Veilig Thuis vanwege aanhoudende klachten van ouders over onterechte beschuldigingen van kindermishandeling. Volgens Everhardt ligt het toezicht bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) en moet die eerst tekortkomingen constateren, maar PvdA-raadslid Bouchra Dibi vindt dat de politiek aan zet is.

 • De commotie over het vervallen van de Anw-compensatieregeling per 1 februari 2018 is niet weggenomen door bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool van pensioenfonds ABP. Wortmann-Kool trad op in het consumentenprogramma Radar, maar krijgt de handen niet op elkaar bij boze premiebetalers en vakbondsleden. De Tweede Kamer stelt (opnieuw) vragen.

  Commotie Anw-compensatieregeling ABP blijft

  Bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool van pensioenfonds ABP heeft de onrust niet kunnen wegnemen die is ontstaan door het vervallen van de Anw-compensatieregeling per 1 februari 2018. Wortmann-Kool trad op in het consumentenprogramma Radar, maar krijgt de handen niet op elkaar bij boze premiebetalers en vakbondsleden. De Tweede Kamer stelt (opnieuw) vragen.

 • Brabant is naar eigen zeggen de eerste provincie die geld steekt in een gezonde leefplek voor kinderen. De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout zegt dat groene schoolpleinen verschillende voordelen hebben. Ze zijn gezond en aantrekkelijk en zijn een plek waar kinderen en ouders ook na schooltijd graag nog zijn.

  Provincie Brabant subsidieert groen schoolplein

  1 reactie

  De provincie Noord-Brabant opent in het voorjaar een subsidieloket voor scholen die de stoeptegels van het schoolplein halen en inwisselen voor gras, bomen, struiken, bloemen en groenten. Voor de komende vier jaar stelt de provincie in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar en met dat bedrag kunnen ten minste 160 schoolpleinen worden omgetoverd.

 • Inwoners in Rotterdam hebben met 15,3 procent de grootste kans op armoede. De Gelderse gemeente Rozendaal telt van alle Nederlandse gemeenten het laagste aandeel huishoudens (2,9 procent) met een laag inkomen. In totaal hebben 590.000 huishoudens een laag inkomen; 8,2 procent van alle gezinnen loopt het risico in armoede te belanden.

  Rotterdam kent meeste armoede

  Inwoners in Rotterdam hebben met 15,3 procent de grootste kans op armoede. De Gelderse gemeente Rozendaal telt van alle Nederlandse gemeenten het laagste aandeel huishoudens (2,9 procent) met een laag inkomen. In totaal hebben 590.000 huishoudens een laag inkomen; 8,2 procent van alle gezinnen loopt het risico in armoede te belanden.

 • De honderden werknemers van het Drentse werkbedrijf Alescon die daar via een illegale uitzendconstructie in dienst waren en daardoor inkomsten misliepen, worden gecompenseerd. Dat hebben Alescon en FNV afgesproken. Beide partijen gaan niet in hoger beroep tegen het gerechtelijk vonnis van afgelopen december.

  Alescon en FNV treffen deal over ‘Moorlag-constructie’

  De honderden werknemers van het Drentse werkbedrijf Alescon die daar via een illegale uitzendconstructie in dienst waren en daardoor inkomsten misliepen, worden gecompenseerd. Dat hebben Alescon en FNV afgesproken. Beide partijen gaan niet in hoger beroep tegen het gerechtelijk vonnis van afgelopen december.

 • Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

  Rotterdam: in vier jaar 15.000 mensen uit bijstand

  6 reacties

  Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

 • Gezondheid wordt door de geïnterviewde ouders niet gezien als het ‘meest acute probleem’, aldus Pharos-projectleider Marjolijn Keij. Zij wijst erop dat ongezonde mensen minder participeren en dat mensen die participeren daar weer een betere gezondheid aan overhouden. Pharos geeft daarom negen tips aan professionals om lichamelijke gezondheid met ouders te bespreken. Zo kunnen hulpverleners het best open vragen stellen over lichamelijke gezondheid.

  Negen tips voor gezonde voeding

  Hoe voed je kinderen gezond op zodat ze hun mannetje (of vrouwtje) kunnen staan in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt en van mensen verwacht dat ze ‘meedoen’? Expertisecentrum voor gezondheidsverschillen Pharos stelde deze vraag aan 31 in Zaanstad-Zuidoost wonende ouders met een migratie-achtergrond. 

 • William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. De schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

  Moorlag blijft in de Kamer

  8 reacties

  William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. De schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

 • Een overheid kan geen maatwerk leveren, de welgemeende inzet van zorgprofessionals ten spijt. 
Een andere manier van werken is nodig, betoogt hoogleraar Arjo Klamer in een essay. Door het organiseren van een ‘tussenruimte’ waarin professionals, bewoners en gemeentefunctionarissen informeel met elkaar samenwerken en op allerlei wijzen met elkaar in gesprek zijn.

  De gemeente kan niet zorgen

  6 reacties

  Een overheid kan geen maatwerk leveren, de welgemeende inzet van zorgprofessionals ten spijt. 
  Een andere manier van werken is nodig, betoogt hoogleraar Arjo Klamer in een essay. Door het organiseren van een ‘tussenruimte’ waarin professionals, bewoners en gemeentefunctionarissen informeel met elkaar samenwerken en op allerlei wijzen met elkaar in gesprek zijn.

 • Het aantal wanbetalers in de Nederlandse zorg is de afgelopen jaren fors gedaald, van een piek van 325.000 in 2014 naar minder dan 250.000. Sinds de invoering van de wanbetalersregeling lag dat aantal niet zo laag.

  Minder wanbetalers in de zorg

  Reageer

  Het aantal wanbetalers in de Nederlandse zorg is de afgelopen jaren fors gedaald, van een piek van 325.000 in 2014 naar minder dan 250.000. Sinds de invoering van de wanbetalersregeling lag dat aantal niet zo laag. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de daling te danken aan een wet uit 2016, die het voor zorgverzekeraars makkelijker maakt met wanbetalers een betalingsregeling te treffen.