of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • De meeste bezwaarschriften die bij gemeenten binnenkomen, gaan over het sociaal domein. Daarbinnen wordt het vaakst bezwaar aangetekend over besluiten binnen de Participatiewet. Dat blijkt uit onderzoek onder 46 gemeenten door Binnenlands Bestuur.

  Meeste bezwaren over sociaal domein

  De meeste bezwaarschriften die bij gemeenten worden ingediend, gaan over het sociaal domein. Daarbinnen wordt over besluiten binnen de Participatiewet het vaakst bezwaar aangetekend. Opvallend weinig bezwaarschriften ontvangen gemeenten over de Jeugdwet.

 • Laarbeek wil de oplopende kosten in de jeugdzorg terugdringen door huisartsen te verleiden minder snel door te verwijzen richting (dure) gespecialiseerde instellingen. De tien huisartsen in de gemeente kunnen sinds 1 juli gebruik maken van een door de gemeente bekostigde praktijkondersteuner.

  Gemeente Laarbeek ‘ontzorgt’ de huisarts

  Laarbeek wil de oplopende kosten in de jeugdzorg terugdringen door huisartsen te verleiden minder snel door te verwijzen richting (dure) gespecialiseerde instellingen. De tien huisartsen in de gemeente kunnen sinds 1 juli gebruik maken van een door de gemeente bekostigde praktijkondersteuner.

 • Werkgevers hebben sinds 2015 inmiddels 43.662 banen gecreëerd voor de doelgroep van de banenafspraak. Daarmee is de doelstelling van 43.500 banen voor eind 2018 al ruimschoots gehaald. Beschut werk komt nog altijd onvoldoende van de grond.

  Gemeenten nog altijd niet op schema met beschut werk

  Werkgevers hebben sinds 2015 inmiddels 43.662 banen gecreëerd voor de doelgroep van de banenafspraak. Daarmee is de doelstelling van 43.500 banen voor eind 2018 al ruimschoots gehaald. Beschut werk komt nog altijd onvoldoende van de grond.

 • Kamerleden van GroenLinks en PvdA vinden dat minister De Jonge (VWS) de financiële problemen van gemeenten serieus moet nemen en actie moet ondernemen.

  Kamer bezorgd over tekorten jeugdzorg

  Minister de Jonge (VWS) zal maandag in een debat met de Kamer flink aan de tand worden gevoeld over de oplopende uitgaven, en daarmee tekorten, voor gemeenten op de jeugdhulp. In ieder geval door GroenLinks en PvdA, die vinden dat de minister nu in actie moet komen.

 • Ouders die in een vechtscheiding liggen, kunnen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant per direct een to do-lijst meekrijgen met doelen om negatieve gevolgen voor de kinderen te voorkomen. Worden die niet behaald, wordt er meteen jeugdhulp ingeschakeld.

  Snelle jeugdhulp bij vechtscheidingen

  Ouders die in een vechtscheiding liggen, kunnen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant per direct een to do-lijst meekrijgen met doelen om negatieve gevolgen voor de kinderen te voorkomen. Worden die niet behaald, wordt er meteen jeugdhulp ingeschakeld.

   

 • Het kabinet moet gemeenten met ernstige tekorten op het budget voor de jeugdzorg volgend jaar nog financieel te hulp springen. Dat stellen de koepelorganisaties van gemeenten en de jeugdbranches in een gezamenlijke brandbrief aan de Tweede Kamer.

  Brandbrief over tekorten jeugdzorg

  Het kabinet moet gemeenten met ernstige tekorten op het budget voor de jeugdzorg volgend jaar nog financieel te hulp springen. Dat stellen de koepelorganisaties van gemeenten en de jeugdbranches in een gezamenlijke brandbrief aan de Tweede Kamer.

 • De gezondheidsinspectie ziet ernstige risico’s voor de veiligheid van kinderen door de lange wachtlijsten bij de kinderbescherming. Gemiddeld moeten kinderen een maand wachten voordat ze geholpen worden. Maar volgens de norm mag dit niet langer dan tien dagen zijn.

  IGJ: Gevaarlijk lange wachtlijst kinderbescherming

  Reageer

  De gezondheidsinspectie ziet ernstige risico’s voor de veiligheid van kinderen door de lange wachtlijsten bij de kinderbescherming. Gemiddeld moeten kinderen een maand wachten voordat ze geholpen worden. Maar volgens de norm mag dit niet langer dan tien dagen zijn.

 • BBS, de regionale sociale dienst van de gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest, lijdt onder een ongezonde interne cultuur. ‘Naar binnen gekeerd, meer dan gemiddeld gelijkhebberig en weinig in het bedrijfsbelang geïnteresseerd’ luiden de kwalificaties uit het onderzoeksrapport van Rijnconsult. Het bestuur en de ondernemingsraad hebben besloten dat het zo niet langer kan.

  ‘Cultuurverandering sociale dienst BBS duurt 4 à 5 jaar’

  BBS, de regionale sociale dienst van de gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest, lijdt onder een ongezonde interne cultuur. ‘Naar binnen gekeerd, meer dan gemiddeld gelijkhebberig en weinig in het bedrijfsbelang geïnteresseerd’ luiden de kwalificaties uit het onderzoeksrapport van Rijnconsult. Het bestuur en de ondernemingsraad hebben besloten dat het zo niet langer kan.

 • De gemeenten die hun aanvraag voor het Fonds tekortgemeenten in de prullenbak zagen verdwijnen, zijn absoluut niet blij.

  Nul euro uit ‘stroppenpot’ is onredelijk

  Tekorten in het sociaal domein hebben ze zeker en een aanvraag voor een bijdrage uit de ‘stroppenpot’ deden ze ook. Maar onder meer de gemeenten Terneuzen, Hof van Twente, Rhenen en Simpelveld kregen nul op het rekest.

 • De jeugdzorg wordt dit jaar opnieuw duurder. Driekwart van de gemeenten geeft meer geld uit aan de jeugdzorg dan ze vorig jaar hebben gedaan. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur en de NOS waaraan ruim 200 gemeenten hebben meegedaan. De helft van de gemeenten in het onderzoek zegt nu al te weten volgend jaar nog meer te gaan uitgeven.

  Gemeenten: jeugdzorg opnieuw duurder

  De jeugdzorg wordt dit jaar opnieuw duurder. Driekwart van de gemeenten geeft meer geld uit aan de jeugdzorg dan ze vorig jaar hebben gedaan. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur en de NOS waaraan ruim 200 gemeenten hebben meegedaan.