of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • In 2010 besloot Amsterdam geen projecten meer te doen met Suriname wegens de beëdiging destijds van Desi Bouterse als president.

  Santokhi en Halsema tekenen voor samenwerking

  4 reacties

  President van Suriname Chan Santokhi ondertekende zaterdag samen met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, elf jaar nadat die samenwerking tussen het land en de hoofdstad werd beëindigd. 

 • Het is onacceptabel dat gemeenten en werkgevers de medewerkers in de jeugdzorg in de kou laten staan. Zij zien niets van het extra geld voor de jeugdzorg, stellen de vakbonden FNV, CNV en FBZ.

  Jeugdzorgwerkers kunnen fluiten naar extra jeugdgeld

  Gemeenten en werkgevers laten de medewerkers in de jeugdzorg in de kou staan. Van de 1,9 miljard euro die gemeenten extra van het rijk krijgen, komt geen eurocent terecht bij de jeugdzorgwerkers. Onacceptabel, zeggen de vakbonden FNV, CNV en FBZ. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de jongeren die op de jeugdzorg zijn aangewezen.

 • In gemeenten die bij de inkoop van jeugdzorg kiezen voor een strenge selectie van aanbieders, loopt het aantal jongeren met (duurdere) specialistische zorg met een vijfde terug. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau CPB) dat donderdag verschijnt.

  Strenge selectie inkoop leidt tot daling dure jeugdhulp

  Gemeenten die bij de inkoop van jeugdzorg kiezen voor een strenge selectie van aanbieders, zien het aantal jongeren met (duurdere) specialistische zorg met een vijfde teruglopen. In gemeenten die een omzetplafond hanteren, daalt het aantal jongeren in jeugdzorg met verblijf. De contractering van een groot aantal aanbieders in die tweedelijnsjeugdzorg leidt niet per se tot een groter beroep op deze zorg.

 • Bij gemeenten in vier provincies waarbij de achterstand in huisvesting van statushouders boven de duizend uitkomt, hangt nog geen provinciaal ingrijpen boven het hoofd.

  Provincies dreigen gemeenten (nog) niet met ingrijpen

  In geen enkele gemeente in vier provincies met een forse achterstand in huisvesting van statushouders, hangt momenteel provinciaal ingrijpen boven het hoofd. Wel voeren enkele provincies met een aantal gemeenten stevige gesprekken om de achterstanden snel weg te werken. De ’schuld’ van de achterstand ligt niet alleen bij de gemeenten, stelt een aantal provincies.  

 • Beeld: Shutterstock

  Vermogen gemeenten neemt met 4,4 miljard toe

  Gemeenten zagen in 2020 het vermogen toenemen. Met name dankzij de verkoop van Eneco, ter waarde van 4,1 miljard euro, steeg het totale vermogen van gemeenten van 29,5 miljard euro naar 34 miljard euro. Dat blijkt uit een analyse van de jaarcijfers door adviesbureau BMC.

 • Foto: Stichting Life Goals

  Sportprogramma wil jeugdcriminaliteit aanpakken

  Tien gemeenten kunnen gaan experimenteren met een programma dat jeugdcriminaliteit moet voorkomen door middel van sport. De sportactiviteiten sporen jongeren aan om vaardigheden te ontwikkelen die helpen om crimineel gedrag te voorkomen.

 • Een dasboard met cijfers over huiselijk geweld en kindermishandeling geeft gemeenten en 26 Veilig Thuis-regio’s de mogelijkheid zich met elkaar te vergelijken, onder andere met betrekking tot de ontvangen meldingen en de gestarte adviezen.

  Meeste meldingen huiselijk geweld in Almere

  De gemeente met relatief de meeste meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling is Almere. Vorig jaar kwamen er bij Veilig Thuis-regio Flevoland uit Almere 1.685 meldingen per 100.000 inwoners binnen.

 • Eerder onderzoek van CNV toonde al aan dat de 30-urige werkweek op groot draagvlak kan rekenen onder werkend Nederland. Bijna twee op de drie ondervraagden denken dat met zo’n kortere werkweek gezond hun pensioenleeftijd te kunnen gaan halen en ook dat het aantal burn-outs vermindert.

  CNV zet in op 30-urige werkweek

  Nederland moet zo snel mogelijk toe naar een 30-urige werkweek. Het CNV gaat zich in veel sectoren daarvoor inzetten bij cao-onderhandelingen. ‘De overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

 • Een burenruzie heeft veel invloed op de leefbaarheid in wijken. Een conflict beïnvloedt het dagelijks leven en soms zitten mensen niet meer lekker in hun eigen huis, stelt het CCV. In ons land zijn 3500 getrainde bemiddelaars aan de slag. ‘Deze gratis dienstverlening in gemeenten zorgt er al 25 jaar voor dat buurtbewoners weer on speaking terms komen’, zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.

  Ruim 180.000 conflicten gemeld in 25 jaar buurtbemiddeling

  Reageer

  In de 25 jaar dat er in Nederland buurtbemiddeling bestaat, zijn er naar schatting ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat is de inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Volgens het centrum lukt het buurtbemiddelaars in zeven van de tien situaties mensen te helpen naar een oplossing.

 • Met strak contractmanagement wil de gemeente Westland zowel grip op de kosten als op de kwaliteit van de jeugdzorg en Wmo krijgen. ‘We hebben meer grip, maar er is nog veel werk aan de winkel.’

  Contractmanagement als wapen tegen tekorten

  Met strak contractmanagement wil de gemeente Westland zowel grip op de kosten als op de kwaliteit van de jeugdzorg en Wmo krijgen. Beleidsdoelen zijn vertaald in toetsbare prestaties. Gesprekrichtlijnen en dashboards boordevol data helpen de contractmanagers zakelijker met aanbieders om te gaan. ‘Bij afzonderlijke aanbieders kunnen we de kosten inmiddels onderbouwd naar beneden krijgen.’