of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.

  Geregeld geweld tegen medewerkers vaccinatie

  Reageer

  Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.

 • Beeld: Shutterstock

  Meeste onbenutte arbeidspotentieel in Groningen

  Voor het eerst sinds vijf jaar nam het werkloosheidspercentage vorig jaar toe. Ook het overige onbenutte arbeidspotentieel (mensen die werk zoeken of meer uren willen en kunnen werken) steeg in 2020. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat beide categorieën het hoogst waren in Groningen.

 • Een nieuw kabinet moet snel starten met een twintigjarig Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma Leefbaarheid en Veiligheid. Voor het wegwerken van achterstanden in kwetsbare wijken is jaarlijks 500 miljoen euro nodig. Hiervoor pleiten vijftien burgemeesters, ondersteund door een groot aantal (maatschappelijke) organisaties.

  Jaarlijks 500 miljoen nodig voor kwetsbare gebieden

  De kloof tussen kwetsbare stedelijke gebieden en ‘gezonde’ wijken wordt alsmaar groter. Een nieuw kabinet moet snel starten met een twintigjarig Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma Leefbaarheid en Veiligheid. Daarvoor is jaarlijks een half miljard euro nodig. De komst van dat nationaal programma en het benodigde budget moet in een nieuw regeerakkoord worden vastgelegd.

 • De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen.

  Kabinet neemt private schulden toeslagenouders over

  De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen. Dat moet ouders de kans geven om een nieuwe start te maken. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer. 

 • De Haagse schilderswijk.

  Den Haag neemt ook schulden van toeslagenouders over

  Ook Den Haag gaat de schulden van toeslagenouders in een schuldentraject overnemen, in navolging van Rotterdam. Dat besloot een meerderheid van de gemeenteraad, die het wachten op de landelijke compensatieregeling te lang vindt duren. Wethouder Bert van Alphen vond het verstandiger om wel op de landelijke oplossing te wachten, en ontraadde de motie.

 • Voorheen was in arme buurten ongeveer 1 op de 5 inwoners actief in de wijk, in rijkere buurten vaak 1 op de 4.

  Geen burgerparticipatie zonder buurtinfrastructuur

  Willen we burgerparticipatie op peil houden in de nasleep van de coronacrisis, dan is het zaak om niet te bezuinigingen op de sociale voorzieningen in armere wijken. Dat is één van de lessen die getrokken kan worden uit het onlangs verschenen proefschrift van socioloog Gijs Custers, die de sociale klassenstructuur van Rotterdam onder de loep nam. 

 • Gemeenten geven taken terug aan het rijk als het kabinet niet met structureel extra geld over de brug komt wanneer de commissie van wijzen in de lopende arbitrageprocedure positief besluit over een structurele verhoging van het jeugdbudget voor gemeenten. Dat zei VNG-voorzitter Jan van Zanen zondag in het programma Buitenhof.

  VNG-voorzitter: gemeenten vallen om

  Gemeenten geven taken terug aan het rijk als het kabinet niet met structureel extra geld over de brug komt wanneer de commissie van wijzen in de lopende arbitrageprocedure positief besluit over een structurele verhoging van het jeugdbudget voor gemeenten. Dat zei VNG-voorzitter Jan van Zanen zondag in het programma Buitenhof.

 • De manier waarop Nederland de corona-uitbraak bestrijdt, is te versnipperd. Dat zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. 'Eerst hebben we op zondag het gesprek tussen het kernkabinet met RIVM en anderen, zoals het Outbreak Management Team, dan een gesprek met het parlement en daarna moeten de ministers bij de burgemeesters komen. Er zitten soms dagen tussen het signaleren van een urgentie en een besluit. Ik vind dat te lang.'.

  Aboutaleb pleit voor Nationale Veiligheidsraad

  1 reactie

  De manier waarop Nederland de corona-uitbraak bestrijdt, is te versnipperd, vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. 'Eerst hebben we op zondag het gesprek tussen het kernkabinet met RIVM en anderen, zoals het Outbreak Management Team. Vervolgens een gesprek met het parlement en daarna moeten de ministers nog een keer bij de burgemeesters komen. Er zitten soms dagen tussen het signaleren van een urgentie en het nemen van een besluit. Ik vind dat te lang.'

 • De bijzondere bijstand is het belangrijkste middel dat gemeenten kunnen inzetten om ggz-patiënten te behoeden voor schulden of huisuitzetting.

  Maatwerk mogelijk voor ggz-patiënten in de bijstand

  De wet biedt gemeenten voldoende mogelijkheden om te voorkomen dat psychiatrische patiënten bij een gedwongen opname met financiële problemen te maken krijgen. Dat laat vereniging Divosa weten naar aanleiding van berichtgeving in de landelijke media. 

 • De raad doet in totaal tien aanbevelingen voor de korte termijn om de uitvoering van de jeugdzorg te verbeteren.

  Onnodig veel jeugdzorggeld gaat op aan administratie

  De jeugdzorg kan geld besparen door minder uit te geven aan zaken als administratie, stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan de informateur. Ook vindt de raad dat kinderen meer betrokken moeten worden bij de verbetering van de jeugdzorg. Het advies wordt ook aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis.

 • Beeld: Shutterstock

  Bestuurders wijzen informateur op problemen

  1 reactie

  Vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en waterschappen hebben vrijdagochtend met informateur Mariëtte Hamer besproken welke thema's wat hen betreft hoog op de agenda van het nieuwe kabinet moeten staan, en hoe ze met dat kabinet zouden willen samenwerken. Ze spraken onder meer over de werkgelegenheid, rechtsstaat en mobiliteit, zeiden de bestuurders na afloop. En over hun eigen budgetten.

 • Beeld: Shutterstock

  'Corona treft Amsterdamse migranten zwaarder'

  4 reacties

  Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek 'Covid-19 en etniciteit' van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.